Jozef Halcin

Ohrozuje niekto vaše dieťa cez internet? Konajte rýchlo!

Ohrozuje niekto vaše dieťa cez mobil či internet? Riaditeľ Odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin poradí, ako postupovať.

Dávajte pozor na svoje deti, sledujte obsah ich internetovej komunikácie a pri ohrození konajte rýchlo! Viac o tom, ako včas zastaviť nebezpečenstvo na internete, nám v rozhovore prezradil Jozef Halcin, riaditeľ Odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR. 

Existuje evidencia ohlásení trestných činov z internetu a ich štatistika?

Štatistika trestných činov alebo nahlasovaných skutkov existuje. Tá sa však nezužuje len na trestné činy, ktoré sú realizované formou internetu. Je to širšia štatistika a tá zahŕňa všetky skutky, ktoré sa udiali rôznymi formami.

Ako je to s trestnými činmi, ktoré sa páchajú na internete?

V 21. storočí sa bohužiaľ ani na Slovensku nedá vyhnúť. Predpoklad, že počet tých najrôznejších skutkov odohrávajúcich sa prostredníctvom internetu, sa stále zvyšuje. Internet je totiž najprístupnejšia a zároveň najlacnejšia forma, ako prísť k potenciálnym obetiam a začať s nimi komunikovať. Takže nárast evidujeme, ale nie je to nič zásadné v rámci skutkov, ktoré sú nahlasované. Predpokladáme, že latencia, a teda práve neohlásené trestné činy predstavujú veľmi veľké riziko.

Keď rodič spozoruje, že sa niečo deje s jeho dieťaťom, že ho možno niekto vydiera, nejakým spôsobom ohrozuje, kedy už má takýto čin riešiť s políciou?

Keď niekto ohrozuje vaše dieťa, tak tam nie je žiadna miera. Každý rodič by mal zareagovať veľmi rýchlo, promptne. V prvom rade by mal uchovať, stiahnuť z internetu, všetky dostupné informácie toho, čo sa stalo. Teda je potrebné stiahnuť a uložiť si všetky fotky, texty, videá alebo iné dôkazy.

Práve tie potom následne môže poskytnúť najbližšej polícii, či už je to obvodné, okresné, alebo krajské riaditeľstvo policajného zboru. V každom prípade je nutné skontaktovať sa s policajtom. Pokiaľ sa chcú rodičia, alebo aj deti, ako potencionálne obete, niekomu zdôveriť, s niekým sa odborne poradiť, tak sú na to rôzni odborníci v rámci psychológie, alebo organizácie ako napríklad eSlovensko, ktorá vie poskytnúť odbornú pomoc.

V rámci kancelárie Ministerstva vnútra SR máte podobný projekt.

Cielený projekt, ktorý sa realizuje v oblasti násilia na internete, sme spustili 21.marca. Je to veľký projekt, ktorý vyhlásila Rada Európy pre všetky členské štáty v rámci Medzinárodného dňa boja proti diskriminácii a rasovej neznášanlivosti.

Slovenská republika sa pridala a v súčasnosti pripravujeme internetovú stránku, ktorá bude šíriť informácie, možnosti, akým spôsobom reagovať na nepríjemné skutočnosti v oblasti prejavov násilia a rasovej neznášanlivosti na internete.

Čím poslúži projekt rodičom?

Bude poskytovať informácie nielen rodičom a deťom, ale aj ľuďom, ktorí pracujú v školstve, spoločnostiam, ktorí sa v tejto oblasti realizujú. Prejavov diskriminácie a násilia je v poslednom čase na internete dosť veľa. Náš zámer je, aby deti dokázali zvážiť, čo je rozumné, správne, nesprávne, k čomu sa pridať, nepridať.