prvá pomoc

Najčastejšie úrazy detí: Ako im poskytnúť prvú pomoc?

Prepadá vás panika pri predstave, že vaše dieťa môže mať vážny úraz? Poraďte si pri najčastejších z nich!
Základnú prvú pomoc by mal ovládať každý z nás a v priebehu života je potrebné si obnovovať vedomosti o jej poskytovaní. A keďže naše deti vymýšľajú tie najrôznejšie lotroviny, zachovať si chladnú hlavu a pomôcť v prípade úrazu im môže zachrániť život.
Aj preto treba vedieť ako pomôcť, keď príde k najhoršiemu. O poskytovaní prvej pomoci sme sa porozprávali so skúseným záchranárom a anesteziológom, doktorom Viliamom Dobiášom, ktorý bol nedávno hosťom v Supermame. Aj vďaka nemu sme sa dozvedeli o projekte Krajina záchrancov. Na stránke prvapomoc.sk, si totiž svoje vedomosti o poskytovaní prvej pomoci môžete overiť aj vy.

Mamičky sa najčastejšie obávajú tzv. febrilných kŕčov, ktoré deti dostávajú pri v dôsledku vysokej teplotu. Môžu ohroziť dieťa na živote?

Bezvedomie, ktoré pri febrilných kŕčoch vznikne, nikdy nie je také hlboké, aby dieťatku ublížilo. Každé dieťa je pod dohľadom rodičov, takže v podstate nie sú nikdy samé. Aj keď vzniknú v spánku, väčšinou sa matka inštinktívne prebudí. Febrilné kŕče pri horúčkach nikdy netrvajú dlho a keď  včas poskytne prvá pomoc ochladzovaním dieťaťa, v priebehu dvoch, najneskôr troch minút pominú a odoznejú.

Čiže nejde o nič nebezpečné, ak zareagujete a dieťa začnete ochladzovať. V prvom rade si treba zachovať chladnú hlavu. Máme skúsenosti, že väčšinou treba viac ratovať rodiča než dieťa. 

Ako postupovať pri popáleninách? 

Pri popáleninách treba použiť čistú,studenú vodu z vodovodu. Žiadne oleje, masti, krémy, horčice, múky a neviem čo všetko, o čom sú ľudia presvedčení, že pomôže. Žiadne nezmysly pochádzajúce z chladničky a špajze. Obyčajná, čiistá voda je dostatočná prvá pomoc pri popáleninách. Včasné ochladenie dokáže zmierniť rozsah popáleniny až o jeden stupeň.

Tam, kde by za iných okolností vznikli pľuzgiere, ktoré môžu zhnisať a zanechať trvalé jazvy, pri poskytnutí prvej pomoci pomocou chladenia nevzdniknú. Ostane iba začervenanie, ktoré sa o niekoľko dní stratí. Je to naozaj veľmi účinná prvá pomoc. Niekedy je prvá pomoc taká jednoduchá, že ľuďom sa to zdá byť až primitívne. Netreba však vymýšľať zložité postupy.

Ako postupovať pri zasiahnutí elektrickým prúdom, keď sa dieťaťu nič vážnejšie nestane? 

Laik nedokáže rozlíšiť, či sa stalo niečo vážnejšie, alebo nie. Dieťa po zásahu elektrickým prúdom môže mať len drobnú popáleninu v podobe malej bodky. Ako keď preskočí iskra. Ale keď elektrický prúd prechádza cez hrudník, z jednej ruky do druhej alebo od hlavy smerom k nohám, tak môže spôsobiť rôzne poruchy srdcového rytmu. Ak malé dieťa utrpí úraz zasiahnutím elektrickým prúdom, je vhodné vyhľadať lekárske ošetrenie. Pre istotu. Ľudia chodia na pohotovosť s väčšími hlúposťami, než je úraz elektrickým prúdom. 

Čo robiť v prípade, že zásah elektrickým prúdom bol naozaj silný a dieťa ostane nehybne ležať?

V prvom rade treba myslieť na vlastnú bezpečnosť. Keď sa dotknem dieťaťa, ktoré môže byť ešte súčasťou elektrického okruhu, tak dostanem zásah elektrickým prúdom aj ja a môže to zabiť aj mňa. Takže v prvom rade je potrebné vypnúť poistky. Je to prvý krok. Až potom začnem poskytovať prvú pomoc. Zistím prítomnosť vedomia, prítomnosť dýchania. Keď je dieťa v bezvedomí a nedýcha, začnem s dýchaním a so stláčaním hrudníka.

Pokiaľ ide len o popáleninu, tak ju chladím ako popáleninu a vyhľadám lekárske ošetrenie aj vzhľadom na možnosť porúch srdcového rytmu. Úraz elektrickým prúdom môže spôsobiť aj rôzne iné poranenia. Môže človeka zhodiť zo stoličky, čím utrpí zlomeninu, úder do hlavy a podobne. Prvú pomoc poskytujeme podľa stavu zraneného. Keď ho bolí ruka, alebo noha, znehybním boľavú časť tela, pretože tam môže byť zlomenina či vykĺbenina. A opäť napokon počkáme na príchod lekára.