Diana Mórová v Supermame

Diana Mórová: Quida musím naháňať s banánom

Herečku Dianu Mórovú môžeme skoro denne vidieť na obrazovkách televízie Joj v seriáli Panelák. Aké sú však jej každodenné starosti a radosti so synom Quidom?!

Váš syn Quido má sedem rokov, ako ho pripravujete na nástup do školy?

Pripravujeme ho tak, že kreslíme, sedíme a snažíme sa venovať jednej činnosti, čo je u chlapcov veľmi ťažké. Ale nebudeme ho stresovať, lebo chcem, aby do školy chodil s radosťou. Je veľmi dôležité, aby si dieťa obľúbilo školu a ostatné príde samé. Pôjde to ťažšie alebo ľahšie, uvidíme.

Diváci  vás vnímajú ako veľmi temperamentné ženu. Je syn po vás?

Je trošku neposedný, ale vydrží. Všetko záleží od toho, či ho niečo zaujme, vtedy vydrží veľa. Napríklad pri i-pade vydrží dlho, pretože sú tam rôzne hry. Dôležitá je teda činnosť, ktorá ho zaujme, pri takej vydrží najviac.

V čom je dobrý a čo mu ide najlepšie?

Baví ho futbal, bowling, plávanie. Jednoznačne športy.

Ste prísna pokiaľ ide o televízor, alebo čas strávený za počítačom?

Našťastie je v týchto veciach flexibilný a nepreháňa to. Nestrieľa z pištole, sú to skôr logické hry, spája bublinky a podobne. Ale má v sebe našťastie akúsi kontrolku. Nemusím ani povedať, že už stačilo, a on od toho odíde. A televízia ho veľmi nezaujíma.

A zvykne si vás pozrieť v televízii?

Mávam to niekedy doma zapnuté, ale nemá rád, keď ma vidí. Už pochopil, že nakrúcam vtedy, keď nie som doma. Panelák nemá rád, lebo tam občas kričím, čo sa mu nepáči. Takže to vypnem a ideme si radšej prečítať rozprávočku.

V Paneláku hráte psychologičku Ivanku, musíte aj doma používať niektoré finty?

Niekedy, keď nechce jesť, áno! Napríklad ho musím naháňať s banánom, lebo nemá rád príliš sladké veci. Je skôr mäsový typ, má rád špagety a je iba zopár jedál, ktoré mu chutia. Tak sa za ním snažím chodiť aspoň s tým banánom. Ale v podstate sa dá povedať, že poslúcha.

Máte syna a u chlapcov je mužský element vo výchove dôležitý. Akým spôsobom to s ním komunikujete, ste na neho prísnejšia, než keby bol dievča?

Myslím si, že na dievča by som bola rovnako prísna. Len viem, že všetky dievčatá, ktoré sú v mojom okolí, sú samostatnejšie ako chlapci. Tak ho vediem k väčšej samostatnosti.  Napríklad, keď sa vyzuje, je mu jedno, kam odhodí topánky. Snažím sa mu povedať, že poriadok musí byť. A on to už potom urobí aj bez toho, aby som ho o to požiadala.

Ste teda prísna?

Taká triezvo prísna.

Späť k práci. V akých pripravovaných projektoch vás môžeme vidieť?

V SND v predstaveniach, v ktorých hrám a pripravujem ešte novú hru v Divadle Aréna. Panelák bude mať o chvíľu prázdniny a my všetci budeme radi, že si oddýchneme.

Na prázdniny sa chystáte niekam s Quidom?

Určite niekde k moru, ale ešte neviem presne kam.