Michal Martikán - Supermama

Mal som byť hokejistom

Michal Martikán prezradil, že sedem rokov uprednostňoval puk pred pádlom.

„Pôvodne som chcel hrať hokej,“ prezradil Michal Martikán. Dokonca sa sedem  rokov naháňal skôr za pukom, ako by čas trávil v kanoe. „Ale v lete sa nedal hrať hokej, tak som začal chodiť na vodu,“  doplnil už v súčasnosti úspešný olympionik. K pádlu ho priviedol otec tréner a bývalý reprezentant. 

Deti vodu milujú. Po boome, ktorý prišiel s plávaním, sa však názory okolo návštev bazéna rozchádzajú. Niektoré mamičky majú obavy z nevhodného prostredia. „Bazény pre deti nie sú prechlórované. Dýchacie cesty sa udržiavajú vlhké a ak je dieťa imunitne v poriadku, riziko alergií neexistuje,“ hovorí športová lekárka Lucia Knappková. „Vodné športy sú najbezpečnejšie, zranení je minimum,“ doplnil tréner vodného póla Pavol Mihalkovič. Ak ale dieťa prekonalo viaceré ochorenia, návšteva verejného bazéna nie je vhodná, skôr sa absolútne vylučuje.   

S plávaním môže dieťa začať od troch mesiacov, aquabely od štyroch rokov, do kanoe môžu rodičia posadiť deti už od dvoch rokov. „Máme maličké kanoe, malinké pádla, aj vesty,“ objasňuje Michal Martikán. Obavy rodičov preto nie sú na mieste. „Cez vodu som spoznal sám seba, svoje hranice,“ hovorí otec dvoch dcér. Zatiaľ je šťastný a zdravú a spokojnú rodinu považuje za viac ako všetky víťazstvá: „Následníka trónu zatiaľ neplánujeme, ale to nezáleží iba odo mňa.“