plávanie s bábätkami

Plávanie pre bábätká: Nikdy nie je neskoro začať

Zakladateľka plaveckých jasličiek MOKO Monika Kováčová tvrdí, že najdôležitejšia je chuť stráviť s dieťaťom výnimočné chvíle.
Aké sú základné predpoklady, aby sa mamička so zdravým dieťatkom mohla prihlásiť do kurzu plávania pre bábätká?
Najväčším predpokladom je chcieť. Mať chuť prísť, chuť zabaviť sa, chuť byť s dieťatkom a prežiť spolu pekné chvíle pri športe, pri aktivite. Nie prísť z donútenia, lebo všetci navôkol tam chodia.
Od koľkých mesiacov je to možné?
Dá sa prísť už od ukončeného tretieho mesiaca. Ale s dieťatkom môžete plávať aj doma vo vani s inštrktorkou, ktorá vám urobí domáce lekcie. Odborníčka vám ukáže ako správne cvičiť s dieťatkom. Vo vode je to vhodné preto, lebo posilňujeme svaly a nezaťažujeme opornú sústavu, kĺby, chrbticu. 
Nie je neskoro začať plávať aj s ročnými, dvojročnými deťmi? Nemusia mať rodičia "výčitky", že začali neskoro?
Túto otázku mi mamičky často kladú, keď sa odhodlajú a ich deti majú rok, dva, tri roky. V prvom rade tam musí byť chuť. Chuť prísť do kolektívu, stráviť s dieťatkom spoločné chvíle, chuť naučiť ho niečo, porozumieť mu. Detská psychika a motorika je odlišná od dospelého, a teda treba sa naučiť ako s dieťatkom správne cvičiť. Je potrebné vidieť, čo má rado, čo nemá rado, čo mu povolíme, tolerujeme, netolerujeme, čo je pre neho dobré, čo nie. V týchto kluboch pracujú školené inštruktorky, nielen čo sa týka plávania, ale vedia poradiť maminkám aj pokiaľ ide o kompletný psycho-motorický vývoj.
Kedy by sa maminky mali vyhnúť plávaniu?
Keď má dieťa zdravotné problémy, keď má časté zápaly napríklad uší alebo  prekonalo zápal pľúc trikrát a ešte nie je vyliečené. Ale aj v prípade, ak je dieťa náchylné na choroby. Prvoradý je najmä zdravotný stav. Dieťatko sa musí dostať na určitú úroveň, kedy mu nehrozí, že by sme mu tým mohli ublížiť. Napríklad existujú kontraindikácie pri ochoreniach srdiečka, kedy je pohyb lekárom zakázaný...
Existuje u vás aj plávanie pre postihnuté deti?
Áno, robia sa kurzy, napríklad pre deti s Downovým syndrómom. Máme viacej downistov, aj detí s detskou mozgovou obrnou. No práve pre ne je to úžasné! Voda im nahrádza to, čo nedokážu na suchu. Vyslovene v nej lietajú, oddychujú, sú šťastní, pretože vo vode dokážu urobiť pohyby, ktoré im normálne ich zdravotný stav nedovoľuje. Takýmto deťom plávanie určite odporúčam.