Rodina v bazéne

Pijú vaše deti vodu z bazéna? Nelámte si tým hlavu!

Podľa športovej lekárky Lucie Knappkovej si tým môžu utužiť imunitu a obranyschopnosť organizmu.
Sú vodné športy naozaj tie "najzdravšie" a najmenej opotrebovávajú organizmus?
Samozrejme, ak sa robia v primeranej miere, tak sú to športy s najmenším počtom zranení, pretože voda nadľahčuje a je vhodná aj na rehabilitáciu, kde sa veľmi využíva. Vo vode sa rozvíja celé telo, všetky svalové skupiny, veľké svalové skupiny, čo je veľmi dôležité. Dôležitá je správna technika, aby neskôr nedošlo k poškodeniu, keď sa preťažuje niektorá časť tela. 
Utužuje sa vo vode imunita?
Imunita aj obranná schopnosť organizmu sa vo vode utužujú, no ak má dieťa vo všeobecnosti problém s imunitou, tak mu to v ďalších štádiách môže pomôcť, ale malo by absolvovať vyšetrenie, či nemá vrodenú poruchu imunity.
Pokiaľ ide o choroby dýchacích ciest či zápaly uší, môže sa dieťa po preliečení vrátiť do bazéna?
Áno. Tieto choroby bývajú spolu so zápalom očí najčastejšie, ale je to skôr záležitosť veľkých verejných plavární. V centrách pre najmenšie deti býva voda naozaj čistá.
Deti zvyknú vodu z bazénov prehĺtať ...
A tým si utužujú imunitu (smiech). Takže rodičia nemusia mať z toho veľkú paniku. Rovnako je to aj s chlórom, ten sa prejaví začervenaním očí a môže to pretrvávať deň, dva, môže sa dostaviť aj svrbenie. Ak to trvá aj naďalej, treba ísť na vyšetrenie k očnému lekárovi a aplikovať nejaké kvapky na vypláchnutie očí.
Vy sa športu venujete aktívne a dokonca ste dosiahli aj výborné výsledky...
Venujem sa synchronizovanému plávaniu, v rokoch 2010 a 2013 som vyhrala na majstrovstvách sveta. Je to veľmi pestrý šport, ktorý v sebe spája plávanie, gymnastiku, akrobatiku, je to vlastne balet vo vode. Pláva sa v tíme osem až desať ľudí, ale sú, samozrejme, aj individuálne disciplíny. No, aj tí sólisti trénujú väčšinou v tíme. Najlepšie je s týmto športom začať zhruba v šiestich rokoch.