Dievčatko a make-up

Chce byť vaša dcéra modelkou? Naučte ju zdravo jesť a piť!

Modelingová expertka Dária Darvašiová prezradila, aký problém majú dnešné mladé dievčatá, ktoré túžia byť modelkami.
Dária, si modelingovým skautom v agentúre Exit, takže tvoj prehľad je naozaj dobrý. Aký je teraz trend v modelingovom svete, ešte stále sú "v kurze" veľmi štíhle dievčatá?
Pozitívom je, že na rozdiel od minulých rokov, dnes je možné robiť niečo aj ako plus size model. To znamená, že nielen štíhle dievčatá, ale aj krásne zdravé ženy môžu robiť modeling.
Čo presne znamená plus size model?
To znamená približne konfekčnú veľkosť 42-44, teda bežná ženská veľkosť. Sú tu vyžadované miery nad 105cm v bokoch, v normálnom modelingu sú vyžadované miery do 90cm.
Ako je to s výškou u dievčat?
Ideálna výška je 177 cm. Na túto výšku šijú svoje kolekcie všetci dizajnéri. Preto sa hľadajú dievčatá, ktorým to dobre sadne, teda plus, mínus tri centimetre. Požadovaná výška dievčat je potom od 174 do 180 cm. 
V relácii Supermama si spomínala, že dnes existuje opačný problém. Mladé dievčatá, aj keď pekné, majú zdeformovanú postavu svojím životným štýlom rýchleho občerstvenia. Ako to potom vyzerá?
Vyzerá to ako celulitída v pätnástich rokoch. Absolútne žiadne stravovacie návyky. Dievčatá vôbec netušia, čo je zdravé jedlo. Nemajú pitný režim, čo považujem za obrovský problém. Nie sú zvyknuté sa pohybovať, cvičiť ani chodiť na jednoduché prechádzky. 
Robíte osvetu vašim modelkám?
Rozhodne áno. 
Dávate im inštrukcie, čo sa týka životného štýlu?
Nielen inštrukcie. S každou jednou si všetko prejdeme. U nás neexistuje jednoduchý povel - schudni! Povieme: "Potrebujeme miery" a potom sa s každou jednou bavíme individuálne, ako tie miery dosiahnuť zdravým spôsobom. 
Máte odborníka, alebo trénera, ktorý to s nimi rieši?
Musím povedať, že za tie roky mám pocit, že ten odborník som ja. Tým, že sa tomu venujem už takmer 30 rokov, mi prax priniesla množstvo poznatkov. Väčšinou to riešia so mnou. 
Kedy môžu dievčatá začať s modelingom?
Oficiálny štart je 14 rokov. Ale je pravda, že máme aj mladšie dievčatá, ktoré však ešte nepracujú. Sú v prípravnej fáze. Prvá práca môže prísť až so štrnástym rokom. Vekové obmedzenie smerom hore bolo, našťastie sa modeling zmenil aj v tomto. Dnes nie je problém osloviť aj 21-ročnú slečnu a môže sa z nej stať úspešná modelka. Kedysi to nebol možné, preto sa z toho veľmi tešíme. Pretože pracovať s niekým, kto má viac ako 18 rokov a pracovať s niekým, kto nemá ešte ani 16 rokov, je obrovský rozdiel. 
V čom sa modeling ešte zmenil?
Zmenili sa hlavne už spomínané požiadavky na miery. Pred tromi-štyrmi rokmi boli bežné miery v bokoch 84-85 cm. Čo je pri výške 180 cm zlé.... Zmenilo sa to aj vďaka tlaku verejnej mienky. A to je veľmi dôležité si uvedomiť. Verejnosť je extrémne schopná ovplyvniť médiá. Vydavateľstvo Condé Nast, ktoré vydáva Vogue a všetky prestížne módne ikony, dotlačila práve verejná mienka k prehláseniu, že nebude na stránkach svojich magazínov zobrazovať dievčatá so zjavnými zlými stravovacími návykmi...

Ak by verejnosť nástojila na tom, že chceme mať na obálkach časopisov normálne ženy, tak by to dokázala. Cestu vidím v tom, že nebudeme chcieť kupovať výrobky, ktoré predáva 14-ročná slečna, čo má snehobielu pleť a napriek tomu je vyretušovaná, je super štíhla a na fotkách je urobená za ešte štíhlejšiu. Ak verejnosť bude tlačiť na toto, tak tam cesta je. Je potrebné riadiť sa tým, že síce nemôžem zmeniť celý svet, no svoje okolie áno.