Stres a materstvo Supermama

Stres a materstvo? Zoznámte sa!

Drvivá väčšina žien na materskej sa cíti previnilo.

Myslíte si aj vy, že žena, ktorá je doma s dieťaťom a môže si užívať svoje materské povinnosti, má dôvod na absolútnu spokojnosť a úsmev na tvári? Možno. V skutočnosti ale práve tieto ženy bývajú veľmi vystresované. Drvivá väčšina žien na materskej sa dokonca cíti previnilo. Potvrdil to zaujímavý  prieskum.

Stres náš každodenný

Dnešné ženy sú vystresované takmer rovnako ako špičkoví manažéri. Dôvod? Sebakritika a tlak spoločnosti. Po pôrode sa totiž začína kolotoč: dieťa, domácnosť, varenie, upratovanie, nedostatok spánku a riešenie tých najrôznejších problémov. Nehovoriac o určitej sociálnej izolácii. Niektoré ženy  na materskej pracujú či študujú, či dokonca oboje. Večer príde domov z práce manžel, ktorému sa tiež, z posledných síl, snažia venovať a zmeniť sa z manželiek na milenky.

No a napokon tlak spoločnosti: vyzerať takmer okamžite po pôrode ako zo škatuľky, zhodiť nadbytočné kilogramy raketovou rýchlosťou, vedieť sa popasovať so všetkými problémami bez pomoci. Takéto tempo je naozaj vražedné.

Pocit viny a výčitky

Do jedného z britských prieskumov sa zapojilo 2085 respondentiek vo veku od 25 do 66 rokov. Ukázalo sa, že zahanbenie, pocit viny a výčitky sú častými spoločníkmi žien, ktoré sa doma starajú o deti. Výsledky prieskumu sú naozaj prekvapujúce.

Pocit, že musíme byť dokonalé a neustále súperenie s vlastným tieňom, nás doháňa k šialenstvu. Až 91 % žien vo veku od 25 do 47 rokov si myslí, že nemajú nárok požiadať niekoho o radu či dopriať si oddych. Myslia si, že všetko musia zvládnu samé. A aby ich okolie neodsudzovalo za to, že nestíhajú, tak radšej sa vyhýbajú napríklad aj návštevám. Dôvodom je, že doma nie je stopercentne poupratované. Priznalo to až 92 % žien! Zarážajúce je zistenie, že ich najväčšími kritikmi sú ony samé...

“Kamarátka ma takmer nikdy nepozve na návštevu. Ospravedlňuje sa, že má doma “bordel”. Tiež som matka, a úplne ju chápem. No viem, že poriadok nie je kľúčom ku šťastiu. Nemôže byť všetko dokonalé. Najmä pri malých deťoch. Nie nadarmo sa hovorí, že šťastné dieťa, je špinavé dieťa. A rovnako to platí aj o domácnosti. Radšej mať neporiadok a venovať sa rodine, ako upratovať a byť v strese z každej neumytej šálky či hračkách rozhádzaných po byte. To už raz k domácnosti, kde vyrastajú malé deti patrí,” myslí si jedna z mamičiek.

Nikdy nebudem ako moja mama

Ďalším stresujúcim aspektom je neustále porovnávanie sa žien s vlastnými mamami či svokrami. “Nikdy nebudem vedieť tak variť a piecť ako moja mama,” priznáva ďalšia z opýtaných mamičiek. “Niekedy sa kvôli tomu cítim dosť mizerne,” hovorí. Podobné pocity priznalo 84 percent žien v prieskume.