Vianocne pripravy

Vianočné prípravy s deťmi: Zábava aj katastrofa

Deti do príprav určite treba zapojiť.
Romantiku však nečakajte, najmä, ak sú vaše deti ešte malé. Ako prebiehalo pečenie či zdobenie stromčeka u vás doma?

Aj vy ste si vysnívali, aké to bude úžasné, keď vaše deti podrastú a vy s nimi budete môcť robiť veci, ktoré sa s bábätkami robiť nedajú? Určite aj u vás doma boli prípravy na Vianoce veselé. Naše čitateľky sa s nami podelili o niekoľko vtipných (aj menej vtipných) zážitkov. 

Vianočné prípravy

Deti však rozhodne do príprav na najkrajšie a zrejme najhektickejšie sviatky v roku zapojiť treba. Majú z toho radosť, tešia sa, že ich poveríme dôležitou úlohou a že nám môžu naozaj pomôcť. 

„Môj syn veľmi rád pomáha pri kuchynských prácach. Vždy, keď varím alebo pečiem, dostane úlohu a berie ju veľmi vážne. Preto som si myslela, že pečenie vianočných koláčikov bude pre neho super zábava. Urobila som cesto, zbalila valček, zásteru, fľašu vína pre nás, mamičky, a šup ku kamarátke, u ktorej sme sa chystali piecť. Romantika trvala asi tak pätnásť minút. Deti vykrajovanie nebavilo. Venovali sa mu naozaj len chvíľu, potom sa odpratali do detskej a zvyšok ostal na nás. Nebolo by na tom nič zlé, keby sme každých päť minút nemuseli odbiehať robiť do detskej policajtov. Nabudúce pečieme už iba za asistencie a dozoru oteckov,“ píše Mirka.

Stavanie stromčeka

Ozdobovanie vianočného stromčeka je tiež zábavou pre celú rodinu. A ak sa trafíte do dobrej nálady vašich ratolestí, môžete mať program na celé popoludnie. Jediné, čo budete musieť oželieť, je vaše estetické cítenie. Deti ho ozdobia všeličím a určite nebudú ozdôbky ukladať symetricky. „Hoci náš stromček vyzerá naozaj všelijako, bola to zábava  a deti sa z ozdobovania veľmi tešili. Mala som z nich radosť a koniec koncov, robíme to predsa hlavne kvôli nim,“ uzatvára Katka.

Vianočné trhy 

Ak je vaše dieťa ešte naozaj malé, na romantiku v podobe vianočných trhov rovno zabudnite a radšej si ich choďte užiť s priateľmi. Prechádzka po meste, v zime a čľapkanici sa s malým človiečikom môže zmeniť na nepríjemný zážitok. Najmä, ak od neho chcete, aby bolo nadšené z trhov a predavačov cigánskej či ozdôb. 
„Myslela som si, že to bude perfektný program pre nášho dvojročného syna. Skončilo to tak, že ho boleli nohy, chcel sa nosiť na rukách a vianočná atmosféra zaujímala iba ak mňa. Napokon nás zachránil fast-food, kde si krpec pochutnal na hranolčekoch a šli sme domov,“ hovorí s úsmevom Ivana.

Aké sú vaše skúsenosti zo spoločných príprav na Vianoce s deťmi? Podeľte sa s nami o vaše príhody a napíšte nám na supermama@joj.sk.