Spravny cas stat sa mamou

Kedy je ten správny čas stať sa MAMOU

Sociálne podmienky a životné tempo, akému sme vystavení, prinášajú najmä stúpanie veku prvorodičiek. Ako je to u vás?
„Ten môj bol v sedemnástich,“ šokuje dnes 35-ročná Martina. „Pochopila som to však až neskôr. V tom čase sa mi zdalo, že som sa absolútne odpísala, že môj život sa skončil a že už nič nezažijem. Mýlila som sa. No vtedy som sa na dieťa a svadbu vôbec necítila."

"Vzali sme sa síce z lásky, ale aj preto, lebo sme „museli“. Dnes má dcéra sedemnásť rokov a mladší syn štyri. Druhý raz som otehotnela po tridsiatke a musím povedať, že moje telo sa už nezregenerovalo tak rýchlo, ako po prvý raz. Aj s dojčením som mala problémy... Výhodou však bolo, že už som bola vyspelejšia, pokojnejšia a druhé tehotenstvo som si naplánovala. Možno preto som si ho užila o niečo viac. Prvý raz som bola so všetkého príliš vystrašená,“ priznáva Martina.

„Nakoniec všetko dobre dopadlo a moja mama aj svokra mi veľmi pomohli. Dnes som vďačná, že som dcéru mala skôr a teraz si už iba vychutnávame rodinnú pohodu. Dcéra mi navyše so všetkým pomáha a nemusím riešiť žiadne opatrovateľky,“ rozpráva spokojná mamička a jedným dychom dodáva: „Úprimne, neviem si predstaviť, že by som po prvý raz rodila na prahu štyridsiatky. Myslím si, že by ma všetko oveľa viac unavovalo. A predstava, že moje dieťa bude mať osemnásť a ja tesne pred šesťdesiatkou nie je práve najupokojujúcejšia...“

Prvorodičkou ďaleko po tridsiatke

Tehotenstvo vo vyššom veku je dnes absolútnym trendom. Mnohé ženy myslia najskôr na štúdium, kariéru, zabezpečenie, zábavu a cestovanie. No a napokon príde na rad rodina. Keď sa im aj podarí nájsť pána dokonalého, väčšinou sa matkami stávajú po tridsiatom roku života.

Tie odvážnejšie po prvý raz rodia pred štyridsiatym rokom života. Životný štýl súčasnosti je však nekompromisný, a preto im niet čo vyčítať. Niektoré ženy naopak ostanú tehotenstvom v štyridsiatke zaskočené a oznámiť svojim pubertálnym potomkom, že budú mať súrodenca, môže byť celkom zaujímavou situáciou.

Odborníci však varujú, že so stúpajúcim vekom rodičky stúpa aj riziko vzniku najrôznejších porúch u dieťaťa, ako aj komplikácii počas tehotenstva. Tehotenstvo po štyridsiatke sa automaticky považuje za rizikové. Lekári vám určite odporučia odber plodovej vody – amniocentézu, ktorá pomôže odhaliť skryté poškodenie plodu ako napríklad rázštepy chrbtice či Downov syndróm. 
Čím staršia, tým úzkostlivejšia?

„O rodine a deťoch som veľmi nepremýšľala a doslova ma vytáčalo, keď sa ma na to ľudia vypytovali. Poznámky v štýle, že už mám na čase, ma privádzali do zúrivosti,“ opisuje svoje pocity Klára.

„Problém bol však v tom, že som mala mladšieho partnera. A s ním som precestovala celý svet, žili sme mimo Slovenska, pracovali sme v zahraničí a užívali sme si  život. Vyhovovalo nám to. Ani svadbu sme neriešili. Zrazu som však mala 39-rokov a povedala som si, že teraz, alebo nikdy. A tak som otehotnela, z čoho som mala veľkú radosť, lebo som sa obávala komplikácií"

"Dnes má dcérka tri roky, ja mám 43. Nemám pocit, že by to bola chyba. Na ihriskách sa stretávam s mamičkami, ktoré majú len o niečo menej rokov, než ja, aj keď majú už druhé alebo tretie dieťa. Uvedomím si to iba vtedy, keď sa zamýšľam nad vzdialenejšou budúcnosťou. A tiež vtedy, keď potrebujem s malou pomôcť a moja mama už nevládze, pretože je už naozaj stará. Možno som mala mať dieťa skôr, no žiaľ životné okolnosti boli iné. A pokiaľ ide o tehotenstvo a výchovu dieťaťa, musím priznať, že som bola zo všetkého príliš vystresovaná. Bála som sa, aby bolo dieťatko zdravé a odľahlo mi vlastne až vtedy, keď sa dcérka narodila. Žiaľ, nepodarilo sa mi ju dojčiť dlhšie, než dva týždne. Som veľmi úzkostlivá a navyše si uvedomujem, že dcérka bude vyrastať ako jedináčik. Na druhej strane, som šťastná, že ju mám a svoje rozhodnutie otehotnieť v zrelom veku neľutujem," hovorí Klára.

Sociálne podmienky a životné tempo, akému sme vystavení, prinášajú najmä stúpanie veku prvorodičiek. Neplodnosť v dôsledku veku, stresu a životnému štýlu je tiež alarmujúca.

Odborníci však varujú, že ideálnym obdobím na materské povinnosti je v rozpätí 20. až 35. roku života ženy. Svoje závery britskí vedci podporili štúdiou, z ktorej vyplynulo, že riziko potratu, najrôznejších komplikácii počas tehotenstva a vývoja plodu, ako aj cisárskeho rezu, stúpa práve po 35. roku života matky.

Zvyšujúcim sa vekom klesá aj možnosť, že žena otehotnie metódou umelého oplodnenia. Úspešnosť u žien, ktoré dovŕšili 40. rokov, klesá na 5 percent,. Pre porovnanie, u žien po 35-ke je šanca, že otehotnejú vďaka umelému oplodneniu 31 percent.