Mama a dcéra/výchova dievčat

Výchova dievčat: 10 vecí, ktoré vám nikto nepovedal!

Aj vy ste sa po zistení, že nosíte pod srdcom dievčatko, rozplývali? Ružové šatôčky, gumičky a pukačky, dôverné rozhovory... Naozaj je to tak?

Keď sa vám narodí dievčatko, určite si vám v hlave vynoria desiatky predstáv o tom, čo všetko s ňou budete robiť... Ako spolu sedíte pri čajíku a rozprávate sa, ako spolu varíte, pečiete, či nakupujete. Vravíte si, ako dobre, že mám dievčatko, nebudú problémy. Ste však na omyle. Aj malé slečny majú svoje tromfy v rukáve. Neúprosná zvykne byť posadnutosť ružovými vecami, či šatami s „japonskou“ mačičkou.

1. Nakúpite veci, ktoré nebudete potrebovať

Nakúpite množstvo vecí. Bodkované, pásikavé, ružové pančušky, pančušky so sovičkou a neodoláte ani pančuškám s jelenčekom... až zistíte, že ich máte asi dvadsať , a to v jednej veľkosti. Podobne možno dopadnete so svetríkmi, či bodinkami. Nakúpite aj množstvo nepotrebných veci. Baletné topánočky s tylovou sukničkou, či baretku vo veľkosti 62. Nakoniec zistíte, že vaše dieťa má väčšiu zbierku šiat než vy. A to preto, lebo u vás platí motto: „Keď si kúpim pre seba, tak míňam peniaze, keď kúpim pre ňu, je to potrebné!“ A stane sa aj, že niektoré „kúsky“ budú neskutočne drahé. Neodoláte. Prestanete prezmýšľať nad či ich kúpiť, ale kde inde na ne našetriť. Napríklad pri nákupe potravín... Toto mamičky chlapcov riešiť vôbec nemusia.

2. Vaša princezná bude viac dievčenskejšia než ste boli vy

Aj keď si dáte tú najväčšiu námahu a pripravíte svojej malej slečne mix hračiek dievčenských, chlapčenských či neutrálnych, nebuďte prekvapená, že z tej hromady vyberie práve malú princezničku, barbie bábiku, či balerínu. A všetko ružové! Nezáleží na tom, ako silno sa snažíte poraziť tento rodový stereotyp. Silná marketingová kampaň a reklama porazia vaše úsilie.

3. Dávajte si pozor na topánky, šminky, make-up

Len, čo dievčatko začne loziť, začne mať záujem aj o vaše topánky. Je to vec každodenného použitia, veľmi zaujímavá. Treba si dávať pozor, lebo otázky typu „Kde si mi schovala druhú topánku?“, nepomôžu. Batoľa neodpovie! Keď začne dievčatko chodiť, je to ako rovnica: „Chodím, môžem si obuť mamine topánky“. Rovnako silné puto je medzi princeznami a maminým make-upom, šminkami, hlavne rúžom. Deti majú ruky všade a už v útlom veku kopec rozumu na to, aby si v kúpeľni prisunuli stolček spod umývadla k skrinke. Odporúčam vyložiť šminky ešte o pol metra vyššie. V neskoršom veku buďte pripravená na súboj o tieto veci!

4. Všetko začne skôr

Samozrejme, každé dieťa je iné, ale zdá sa, že dievčatá míľovými krokmi predbiehajú chlapcov vo vývojových míľnikoch. Vaša dcéra môže už dávno behať, kým chlapec v rovnakom veku ešte len lozí po štyroch doma pod stolom a hľadá obľúbeného plyšáka. V reči je to podobné. Kým vaša slečna už skladá zložité súvetia, rovnako starý chlapec ešte len opatrne vyslovuje skomolené slová. Dievčatá sa dokonca začnú aj skôr obracať na bruško, skôr si sadajú, pošlú pusinku, zatlieskajú. Nebuďte prekvapená, ale ani príliš hrdá, pretože časom sa chlapci dievčatám vyrovnajú.

5. Malá modelka

Vaša dcérka bude tancovať, spievať, predvádzať sa, alebo jednoducho bude robiť šou so svojou barbinou. A potom sa stane čosi neuveriteľné. Pooblieka sa do spodnej bielizne, začne krútiť zadočkom, robiť pózy a vy si uvedomíte, že vyzerá ako miniatúra modelky spodnej erotickej bielizne. A pritom ste si určite dali pozor, aby si neprezerala vaše módne časopisy, či nepozerala televízne programy pre tínedžerov, na ktoré ešte nedozrela. Nebudete vedieť, odkiaľ všetky tie pózy a pohyby má. Budete okolo nej skákať a vysvetľovať jej, že to nemá robiť. No nie je isté, či to pomôže.

6. Bábiky, plyšáky, do pozoru!

„Nehovor na mňa týmto tónom!“, bude kričať vaša dcéra na svoju bábiku. Rovnako tak plyšový macko, či obľúbená žirafa si vypočujú svoje príkazy, rozkazy, zákazy. Pojme to presne tak, ako vy rozprávate s ňou. Verná kópia svojej matky. Budete sa musieť smiať, keď ich bude hrešiť, že sa nevedia sami ani obliecť! Táto hra na „dospelú mamu“ má svoje čaro.

7. Toto si neoblečiem!

Niekde okolo troch rokov bude mať vaša dcéra úplne jasno v tom, čo si chce obliecť a čo na seba určite nedá, aj keď  sa postavíte na hlavu. A bude jej úplne jedno, či je vonku mráz, či prší, alebo sa potíte od tepla. Ak ju nakoniec predsa len presvedčíte, že sukňa momentálne nie je to najlepšie riešenie do daného počasia, vyvŕbi sa to niekde inde. Tričko si oblečie naruby, do dažďa si obuje leopardie plátenky, a cez rolák si prevlečie plavky. Čím skôr si uvedomíte, že naozaj nezáleží na tom, čo má oblečené, tým skôr budete obe šťastnejšie.

8. Všetko bude zbierať

Šišky, gumičky, sponky, stratené gombíky, lístočky, okvetné lístky, kamienky, mŕtve chrobáčiky. Kým sa jej ešte niečo zmestí do vačku, bude neúnavne zbierať. Ako dievča to má v krvi, akýsi evolučný bonus a úprimne - nemôže za to. Je to čosi podobné, ako keď jej brat neustále čímsi zabíja imaginárne zvieratá. Buďte pripravení nachádzať tieto veci po celom byte. A hlavne, skúste po príchode z vonku kontrolovať všetky vačky, kapucne, batôžky a iné možné prenosné trezory, než sa vám doma čosi neurodí, nevyliahne alebo nepremení sa na pleseň.

9. Večný boj s vlasmi

Vlasy deťom rastú a rastú rýchlo. Vlásky vašej slečny budú jemné, budú sa krútiť, budú strapaté a budú potrebovať dobrý strih. Vždy si nájdu cestu k malým očkám a budú ich otravovať. Vaša dcéra vám niekoľkokrát oznámi, že s týmto vrabčím hniezdom na hlave nikam nejde. Tieto vlasové vojny budú trvať dovtedy, kým si neuvedomíte, že sú to len vlasy a kým seba a dcéru nepresvedčíte, že vlasy umyté a upravené do copu sú najlepšie.

10. Malé manipulátorky

Mamičky detí oboch pohlaví sa zhodli v tom, že sú to práve dcéry, čo dosiahnu to, čo chcú, a to jedným pohľadom. Rodičia sa vždy bránia, ale ten pohľad pretrváva a častokrát dcéra vyhráva. Nuž, skutočnosť je taká, že dievča si je už od útleho detstva isté svoju ženskou silou, ktorá dokáže byť doslova odzbrojujúca.