rodina a deti

Žiarlivosť medzi súrodencami: Päť tipov, ako jej predísť

Láska medzi súrodencami si neraz v detstve prejde skúškou ohňom. Niekedy to môže byť skutočne veľmi náročné.

Láska medzi súrodencami si neraz v detstve prejde skúškou ohňom. Niekedy to môže byť skutočne veľmi náročné. Ako zariadiť, aby vaše deti na seba príliš nežiarlili a aby žiarlivosť nebola zlým základom pre ich neskoršie súrodenecké vzťahy?

Byť prvorodeným, druhorodeným či najmladším dieťaťom, nemusí byť  pre vaše deti vôbec jednoduché.  Každý zažil iné obdobie vašich rodičovských „zručností“ a aj vy ste sa museli veľa naučiť, než ste prišli na to, ako svoje dieťa vychovávať a ako k nemu pristupovať. Ich postavenie je teda veľmi odlišné.

Prirodzená rivalita medzi vašimi deťmi je zdravá. Výchovou a najmä svojim správaním by ste však mali docieliť, aby na seba nežiarlili príliš a aby ste lásku aj zodpovednosť medzi svoje deti rozdelili rovným dielom. A to je pre všetkých rodičov veľmi náročnou úlohou.

Nadovšetko milované: Prvorodené dieťa

Prvé dieťa je väčšinou vytúžené. Prípravy na jeho príchod sú teda o niečo intenzívnejšie a máte na ne oveľa viac času. Rovnako je to aj vtedy, keď dieťatko príde na svet. Je pre vás všetkým a celý svet sa krúti okolo neho.

Keď sa vám narodí prvé dieťa, je to výzva. Urobíte množstvo chýb, budete reagovať prehnane a možno sa o svoje dieťa budete vo všetkých ohľadoch zaujímať až „priveľmi“. Všetko dosť dobre vystihuje príhoda o cumlíku: Keď prvorodenému spadne cumeľ, tak ho vyvaríte aj desaťkrát. Druhému dieťatku ho obliznete a tretiemu ho oblizne váš pes... Absurdná, no mnohokrát veľmi výstižná a zábavná historka.

Jedného dňa však vaše dieťa stratí veľký kus vašej pozornosti. Príchodom druhého dieťaťa. Samozrejme, že takáto skutočnosť neostane bez reakcie. Zmení sa pre neho veľa vecí. A nielen čo sa týka vašej pozornosti, lásky, ale aj organizácie a priestoru vo vašej rodine. Zrazu príde niekto menší a všetká pozornosť sa presmeruje na neho. Je to veľká záťaž pre vaše prvorodené dieťa. Vašou úlohou je, pomôcť mu zvládnuť toto náročné obdobie. Prípravy by sa mali začať už v čase, keď bábätko čakáte.

Úloha pomocníka

Presne tento pocit by mal vaše dieťa motivovať k tomu, aby vám s bábätkom pomáhalo. Buďte k nemu úprimní, hovorte mu o tom, ako v brušku rastie, ako ho veľmi bude potrebovať, ako ho SPOLU budete ochraňovať a ako veľmi vám VEĽKÝ brat či sestrička bude veľmi pomáhať.

Keď sa bábätko narodí, „zaúkolujte“ ho. Nech vám podáva plienky, cumlík, krémik. Nechajte ho, aby sa dieťatka dotýkalo, hladilo ho, aj keď máte strach, aby mu nechtiac neublížilo. Radšej dávajte veľký pozor. A neokrikujte ho v štýle „Pozor, čo si to urobil, nechaj ho, nechytaj ho,“ a podobne. Snažte sa dieťaťu všetko vysvetľovať láskavo, bez kriku a veľmi trpezlivo.

Mladšie dieťa chvíľu počká

„Mladšie dieťa vždy počká,“ hovorí skúsená mamička ôsmych detí, pani Vierka. „Keď staršie dieťa odo mňa niečo potrebovalo, tak som mu vyhovela ako prvému. To mladšie počkalo. Aj keď si trošku poplakalo, ale veď bábätka plačú, je to prirodzené. Staršie dieťa tak nestratilo istotu v tom, že mi na ňom záleží,“ radí multimamina.

Darček z pôrodnice

Výborný tip, ako posilniť puto medzi súrodencami nám dala ďalšia mamina – Katka.

„Keď som prišla domov z pôrodnice s malou sestričkou, staršiemu bračekovi akože priniesla darček. Urobili sme to tak, aby si starší syn myslel, že bábätko mu donieslo darček. Syn bol šťastný, dostal niečo, po čom túžil a sestrička si tak u neho trošku „šplhla“. Hneď bol veselší a z bábätka sa viac tešil,“ rozpráva o finte mamina dvoch detí.

Vyhraďte si čas „len“ pre toho staršieho

Keďže vám povinnosti okolo bábätka dajú riadne zabrať, bude to náročné. No mali by ste si vyhradiť každý deň v tú istú dobu čas na svoje staršie dieťa. Dajte bábätko oteckovi, či babke, aspoň na hodinku-dve. A venujte sa len tomu staršiemu. Pochopí, že o vás neprišiel. Venujte sa vtedy len jemu, tomu, čo chce robiť, počúvajte, čo vám hovorí, zaujímajte sa o neho. Neodbiehajte, neupratujte, nevarte, jednoducho dajte svoj čas a lásku len tomu staršiemu.

Neospravedlňujte stále mladšieho súrodenca

Ak mladší súrodenec ublíži či ukrivdí staršiemu, neospravedlňujte ho stále slovami: „Veď ty už si veľký, daj mu to, nechaj ho, lebo on či ona sú malí...“ Dosiahnete pravý opak. Dieťa sa bude cítiť veľkú krivdu. Počúvajte ho, nechajte ho, nech vám situáciu vysvetlí a ak bude treba, vezmite hračku práve tomu mladšiemu. Nakoniec sa snažte dospieť k dohode. Aj mladšie dieťa sa tak naučí, že sa musí podeliť.