lekárka, doktor, dieťa, očkovanie, bábätkoa

Učitelia, lekári či opatrovateľlky: TOTO vám do očí nikdy nepovedia.

No možno by ste o týchto chúlostivých záležitostiach mali byť informovaní. Čo poviete?
Sú veci, ktoré vám nikto nikdy do očí nepovie, pretože sa osobne dotýkajú buď vás, alebo vášho dieťaťa. Mohli by vás uraziť alebo sa vás nepríjemne dotknúť. A pritom by vám ich doktori, opatrovateľky, učiteľky z materských škôl a iní odborníci veľmi radi povedali. Skúste sa teraz zamyslieť a vžiť sa do ich kože...
Pani učiteľka, máte minútku?

Ako to vidí učiteľka: Ak rodič nedodržiava moje pokyny, predpokladám, že tak nebude robiť ani dieťa. Dávam rodičom konkrétne pokyny – vyplňte tieto formuláre do daného dátumu, napíšte mi e-mail namiesto telefonátu, nedávajte sladkosti deťom k obedu. Akonáhle nedodržíte moje pravidlá, vytvorí to u mňa určitú predpojatosť voči vášmu dieťaťu. A väčšina učiteľov takto uvažuje.

Učitelia najviac neznášajú, ak ich začnete otravovať otázkami na konci ich pracovnej doby, teda väčšinou vtedy, keď si prídete po svoje ratolesti. „Máte minútku?“ Táto veta ich vie doslova vyviesť z miery, oni by tiež chceli ísť domov. Dohodnite si radšej schôdzku, kedy váš problém v kľude vyriešite.
Mohli by ste sa viac zaujímať...

Tak ako vy si radi vyberáte učiteľov pre svoje dieťa (ak sa to dá), tak aj učitelia majú svojich favoritov medzi deťmi. Ak chcete dieťa prihlásiť do tej-ktorej škôlky a chcete mať lepšie šance, skúste sa v e-maili spýtať, čím by ste mohli prispieť k lepšiemu chodu vašej budúcej škôlkarskej triedy. Možno nejakými farbičkami, výkresmi, drobnými hračkami, či inými „príspevkami“. Bude vás to stáť možno 20 eur navyše. Samozrejme, toto naozaj nikto nemôže vysloviť nahlas a už vôbec to od vás žiadať. Pravda však je, že záujem z vašej strany vie veci urýchliť tým správnym smerom. Pre učiteľov je to rodina, ktorá sa stará o spoločenstvo, ktorého súčasťou bude aj jeho dieťa. 

Pani doktorka, malý ma soplík!
Čo ich najviac obťažuje? Ak k nim chodíte s každým malým problémom, ktorý sa dá doma bez stresu vyriešiť. Deti behajú, lietajú sem a tam, je normálne, keď občas prechladnú. Trochu soplíkov, červené hrdielko či takmer nebadateľne zvýšená teplota? Určite to zvládnete aj bez desiatich telefonátov vašej pediatričke. Postačí veľa lásky a trochu slepačej polievky.

Neberte všetko príliš vážne

Deti málokedy potrebujú antibiotiká. Napríklad až 80 percent ušných infekcií odznie aj bez liekov. Lekári sú milí ľudia, ktorí keď vidia vašu ustráchanú tvár, tak vám recept predpíšu. Aby ste mali pocit, že niečo urobili pre zdravie vášho drobca. No, mnohokrát by choroba odznela aj bez týchto organizmus veľmi zaťažujúcich liekov. A samozrejme zvážte, nakoľko je nutné podávať dieťaťu liek, ktorý vám doktor odporučí na reklamnom letáku, bez receptu a zaplatíte jeho plnú úhradu! Žiadajte odôvodnenie.
 „Obľúbení“ zubári

Väčšina ľudí nemá rado zubárov. Poznáme tú bolesť, keď nám vŕtačka vibruje v ústach a občas v boľavom zube natrafí na nerv. Je to horor. Ale nehovorte to dieťaťu! Kým má zuby v poriadku, netreba sa ničoho báť. A práve preto k nemu treba chodiť! Vašej ratolesti povedzte, že ujo doktor má v ambulancii veľa zaujímavých prístrojov, ktoré mu ukáže, že bude mať potom krásne žiarivé zúbky a že na konci pravdepodobne od neho dostane nejakú odmenu. A nikdy nehovorte: „Buď statočný!“ To deti viac znervózni, ako povzbudí. Bude si totiž myslieť, že ho tam čaká naozaj niečo hrozné.

Nedávajte sľuby, ktoré nie ste schopný dodržať. „Nebudeš nič cítiť,“ to asi nebude veľká pravda a ohrozuje to tak rodiča, ako aj zubára. Môže to skončiť bitkou – zo strany dieťaťa... Ak má drobec otázky, ktoré neviete zodpovedať, skúste: „To je dobrá otázka, spýtame sa na to spoločne uja zubára.“ 
Ako sa pripraviť? Je celkom dobré mať knižku o zubárovi, ak taká existuje a nechať dieťa, aby si ju prelistovalo ako prvé. Ak knižka nie je, pomôže nejaký obrázok zubára a rozprávanie o ňom. Treba vyzdvihnúť tie dobré stránky jeho povolania. A hlavne, malým deťom nevravte, že im zubár zoberie dudlík a vymení za zubnú kefku, pretože ho znenávidia v tom momente!
Vaša opatrovateľka

Čo robia rodičia zle?! Keď už raz máte opatrovateľku, nechajte ju aj opatrovať vaše deti! Má vás predsa odbremeniť. 

Istá opatrovateľka prezradila: „Neznášam, keď sa matka stále „nenápadne“ okolo nás poneviera. Napríklad, keď sa bavíme a smejeme a ona sa príde pozrieť, čo robíme, preruší to našu hru a všetka sranda je preč. A keď má dieťa záchvat zlosti, netreba hneď pribehnúť! Podkopáva to moju autoritu. Viem, je to ťažké vidieť iného vychovávať vaše dieťa. Ale treba sa uvoľniť. A hlavne, nájdite si opatrovateľku, ktorej budete dôverovať.“

„Úbohí“ animátori

Nejeden animátor či personál v detskom kútiku by o tejto situácii mohol rozprávať. Kopec detí na jednom mieste. Nuž, ale nie deti sú tie neslušné, ale rodičia. Od svojho drobca očakávate, že bude ticho, keď ho vezmete na dospelácku akciu. Ale, keď idete na detské predstavenie, alebo divadelnú interaktívnu šou, vy ako dospelí sa tam dobre bavíte s ostatnými dospelými. 
Jednoducho vyrušujete a svojmu dieťaťu tým nedávate príliš dobrý príklad, ako sa to má robiť, pričom dobré správanie od neho očakávate. Takisto je nevhodné nosiť mladších súrodencov, či bábätká na takéto podujatia. Deti naozaj nemajú chuť počúvať jeho plač.