plačúce dieťa

Záchvaty hnevu: Vieme, ako ich zvládnuť!

Záchvaty hnevu detí sú nepríjemné a nepredvídateľné, no sú celkom bežným prejavom, ktorý sa dá zvládnuť.
Deti sa niekedy správajú po svojom a nedokážu sa správať tak, ako chcú dospelí, Majú iné priority. Preto treba prísť na to, prečo záchvat zúrivosti vzniká. 
Je to „len“ obdobie?

Základom frustrácie je: „Nemám to, čo chcem!“ Pre deti vo veku jeden až dva roky je to neschopnosť vyjadriť sa, povedať „chcem viac mliečka“, alebo „potrebujem vymeniť plienku“. U detí vo veku jeden až štyri roky ide predovšetkým o uvedomenie si ich vlastnej nedokonalosti. 

Deti sú mnohokrát až frustrované, keď vidia, že im nerozumiete. Pri starších deťoch ide zväčša o boj o moc. Vo veku troch-štyroch rokov si viac uvedomujú svoju autonómiu, majú presné predstavy o svojich potrebách či prianiach. A hlavne, idú si za svojim čoraz viac a viac. Ak sa im postavíte do cesty, alebo im niečo nekúpite, príde záchvat hnevu. Ako to celé zvládnuť?
Nenechajte sa vytočiť

Jednou z možností je dieťa ignorovať. Dieťa sa vtedy doslova správa ako zmyslov zbavené, jeho mozog neprijíma, činnosť prevzali emócie. Je to akoby ste chceli topiaceho sa naučiť plávať. Ak budete dieťaťu v danom okamihu vysvetľovať, presviedčať ho, možno to bude ešte horšie. Akonáhle vychladne, môžete hovoriť, už vás bude počúvať.

Dajte mu priestor. Možno vaše dieťa potrebuje len vybiť zo seba zlosť. Treba ho nechať, ale pritom dávať aj pozor, aby si neublížilo. Táto metóda pomáha deťom naučiť sa ventilovať nedeštruktívnym spôsobom. Dokážu tak dostať zo seba svoje city a pocity, môžete sa o nich porozprávať a dieťa získa naspäť sebakontrolu. A o čo viac sa dieťa vybúri v ranom detstve, o to pokojnejšia bude puberta. 

Zmeňte tému

Ak je vaše dieťa v stave zúrivosti, pokúste sa odpútať ho od veci, ktorá ho rozčúlila. Ak ho napríklad vyviedlo z miery to, že mu nedovolíte pozerať televízor, ukážte mu obľúbenú knižku, či hračky čo má rado. Ak sa začne v supermarkete hádzať o zem, pretože chce stoj čo stoj čokoládovú tyčinku (a vy ju nechcete kúpiť), skúste odpútať jeho pozornosť tým, že sa pôjdete pozrieť na plávajúce kapre v oddelení mäsa. Jednoducho, nenechajte sa vytočiť správaním svojho dieťaťa, ale buďte dobrá herečka - zabávačka.

Zistite, čo dieťa skutočne frustruje. Deti vo veku dvoch-troch rokov majú obmedzenú slovnú zásobu. Ovládajú asi tak 50 slov a je pre ne ťažké pospájať ich zmysluplne tak, aby ste porozumeli, čo potrebujú. Ich komunikácia je tým obmedzená, napriek tomu chcú, aby ste ich priania splnili. V tom lepšom prípade deti omielajú dokola skomolené vety, až kým nepochopíte. No ak to nejde, skúste poveriť dieťa úlohou, nech vás zoberie za ruku a presne ukáže to, čo chce. A potom si môžete dohodnúť signál pre ďalší rovnaký prípad. Odborníci tiež odporúčajú naučiť deti niekoľkým kľúčovým slovám v znakovej reči. 
„Terapia“ objatím
Objatie. Možno sa vám zdá, že je to tá posledná vec, ktorú by ste chceli urobiť, keď vaše dieťa chytá amok a vy ste na pokraji zrútenia. No, pomáha. Ide o veľké, pevné objatie bez slov. A nemôžete ho pustiť, kým sa neukľudní. Deti musia cítiť bezpečie a to, že vám na nich záleží, aj keď nesúhlasíte s ich správaním.

Jedlo a spánok. Deti nie sú malí dospelí. Neuvedomujú si poriadne svoje fyzické potreby. A môže sa to prejaviť v ich správaní. Keď majú záchvaty zúrivosti, možno sú jednoducho fyzicky vyčerpané, hladné, unavené. Skúste im ponúknuť nejaké jedlo, vodu a nechajte ich oddychovať. Veď len porozmýšľajte, čo to robí s vami, keď ste unavená, alebo hladná. A to ste dospelá!

Pozitívna motivácia

Motivujte vaše dieťa. Chcete, aby vaše dieťa bolo pokojné a nevystrájalo v nevhodných situáciách?! Idete napríklad na svadbu do kostola, kde treba, aby boli všetci ticho?! Skúste ho trochu podplatiť napríklad spôsobom: „V kostole treba byť ticho a počúvať. Ja viem, že to dokážeš. A keď sa ti to podarí, budeš môcť večer pozerať televízor.“ Takýto spôsob úplatkárstvo je vec, ktorá na deti platí a neubližuje. Samozrejme, danú podmienku musia dodržať obe strany.

Ostaňte pokojní

Hovorte pokojne! Je to obrovská pravda, ktorú je ľahšie vysloviť ako vykonať. No odborníci trvajú na tom, že počas záchvatu zúrivosti vášho dieťaťa musíte zachovať pokoj. V opačnom prípade sa dostanete do boja o moc a celá vec sa bude len stupňovať. O čo viac, jednou z príčin, prečo dieťa chytá záchvaty hnevu je, že chce získať vašu pozornosť. Musíte sa povzniesť nad daný problém a hovoriť pokojne. Ak budete nervózna, dieťa to vycíti a amok bude trvať dlhšie a intenzívnejšie.

Láskavá a milá mamina (keď sa to dá...)

S úsmevom. Každého rodiča desí predstava, že jeho dieťa chytí záchvat zúrivosti na verejnosti. Pochopiteľné! Budete mať strach, že sa na vás ostatní budú pozerať a myslieť si pritom, že ste zlá matka, ktorá nezvláda svoje dieťa. Nezabúdajte, vaše deti sú inteligentné a rýchlo sa učia. Ak mu dovolíte urobiť cirkus, kde na konci toho celého aj tak dostane, čo chcel (pretože už na to nemáte nervy a nech je už konečne ticho!), bude vám takéto predstavenie robiť zas a znova. Ale ak sa pri takomto amoku budete tak trochu usmievať a zároveň mať kamennú tvár a predstierať, že máte na nose ružové okuliare, bude to pôsobiť, že máte všetko pod kontrolou. Aj keď neurobíte nič, aby ste zastavili jeho záchvat. 

Zmeňte miesto. Ak dieťa besní spôsobom, že na ihrisku hádže piesok okolo seba, na seba, na druhých, alebo v herni zúri, že mu druhé dieťa vzalo hračku, treba ho zobrať z miesta diania preč, až kým sa neupokojí. Zmena prostredia pomáha, dieťa zabúda, prečo malo vlastne záchvat.