pôrod doma

Pôrod doma: Návrat ku koreňom či šialený nápad?

Prinášame vám rozhovor s pôrodnou asistentkou Ivetou Lazorovou, ktorá nám porozprávala o tom, či ženy túžia po domácom pôrode.
Iveta Lazorová je hlavnou odborníčkou Ministerstva zdravotníctva SR pre pôrodnú asistenciu a zároveň aj viceprezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Svojej profesii sa venuje už 25 rokov. Prezradila nám, či je na Slovensku vôbec možné rodiť v pohodlí domova a akú úlohu u nás zastávajú pôrodné asistentky. 
Môže si žena vybrať u nás k pôrodu pôrodnú asistentku?
V podstate si žena môže vybrať pôrodnú asistentku, z tohto pre ňu nejaké väčšie riziko neplynie. Horšie je to pre samotnú pôrodnú asistentku. Pôrodné asistentky nemajú ešte ošetrené v legislatíve činnosti, ktoré súvisia s pôrodom v domácnosti.

Musí byť pri pôrode lekár za každých okolností?

Lekár pri pôrode v nemocnici nemusí byť. Pokiaľ je to fyziologický, spontánny pôrod, pôrod môže odviesť aj pôrodná asistentka. 
Ako je to s pôrodmi doma u nás? Je to zakázané, alebo je to upravené legislatívou?

Pôrody doma u nás nie sú nijak špeciálne ošetrené, nakoľko tu taká požiadavka nikdy nebola. Takže sa štatút pôrodu doma do legislatívy ani nedostal. Lenže naše scestované ženy už majú skúsenosti zo zahraničia a si zohnať informácie. A mnohé z nich chcú rodiť doma. Preto by sa naša legislatíva mala tomuto trendu začať prispôsobovať a zaoberať a ním.

Pokiaľ ide o pôrody doma, aké sú základné predpoklady pre to, aby to bolo možné?
V prvom rade by sa mali stanoviť  štandardy pre postup pôrodu doma pre pôrodné asistentky. To znamená, ako má postupovať v jednotlivých prípadoch a plus by mali byť stanovené štandardy, ktoré by mala dodržiavať, čo sa týka materiálno-technického vybavenia. Neznamená to, aby teraz každá pôrodná asistentka musela kúpiť ultrazvuk, aby dokázala tieto štandardy splniť. Podmienky by mali byť nastavené tak, aby spĺňali kritéria pre pôrod doma, avšak nie pre pôrod v nemocnici. 

Možno máte skúsenosť nejakej mamičky v zahraničí. Čo sa deje v prípade, ak sa pôrod nevyvíja podľa predstáv a vyskytne sa komplikácia? Je schopná to zvládnuť, alebo sa ide do nemocnice?

Je to individuálne, každý prípad je iný, nedá sa to zovšeobecňovať. V každom prípade, či je to v Holandsku, Švédsku, alebo Nemecku, pokiaľ  sa pôrod doma skomplikuje, tak pôrodná asistentka zabezpečí prevoz v, či už je to vlastným autom, alebo sanitkou. Tu musím povedať, že to berú ako normálnu situáciu a nevinia z tejto situácie ani ženu, ani pôrodnú asistentku. Postavia sa k tomu zodpovedne, vyšetria, urobia potrebné úkony.

Rôznia sa názory pôrodných asistentiek na pôrody doma?

Na Slovensku? Určite áno. Mnohé pôrodné asistentky v živote nevideli pôrod doma, ani o ňom nepočuli. Boli zvyknuté pracovať pod dohľadom lekára v pôrodniciach. Čiže iný typ pôrodu ani nepoznajú a odmietajú ho. Myslieť si, že každá pôrodná asistentka bude ochotná ísť k pôrodu doma, je veľmi naivné. 
Nie vždy mamička stihne prísť do pôrodnice na pôrod. Kde ste odviedli najkurióznejší pôrod?

Mali sme rôzne typy pôrodov, či to bol pôrod v sprche, že tá matka-rodička do sprchy vošla, ale už z nej jednoducho nedokázala vyjsť a začala tlačiť a telefonicky sme ju inštruovali ako má postupovať. Nedalo sa k nej dostať včas... No zvládla to, aj s manželom, trošku z toho boli excitovaní, ale v konečnom dôsledku to dopadlo veľmi dobre. Pôrod treba brať ako normálnu vec, veď asistovať pri pôrode dokáže aj šofér autobusu, bežný človek, nepotrebuje na to nejaké vzdelanie, ak pôrod prebieha rýchlo a bez problémov. 

Takže sa toho netreba báť, keď manželka začne rodiť v aute, treba zastať, odrodiť a ísť do nemocnice...
Dokonca sme zažili aj také situácie, keď k pôrodom vyrážali obyčajné sanitky v úvodzovkách v osemdesiatych rokoch, tak mnohokrát sa ženy sťažovali, že šofér sanitky ani nezastavil a nechal ju rodiť samú. Za každú cenu chcel mamičku dostať do pôrodnice. To už dostalo rozmery neserióznosti a neprofesionality. Aj také situácie sa stávali, bohužiaľ.

Akým smerom sa u nás uberá iniciatíva k pôrodom doma?

Mám ohlasy zo strany ženských organizácii, obracajú sa na mňa veľmi často v súvislosti s touto otázkou. Obracajú sa na mňa ženy jednotlivo s otázkou, že či nepoznám nejakú pôrodnú asistentku, lebo chcú rodiť doma v jednotlivých regiónoch Slovenska. Takže myslím si, že táto otázka už teraz dosť rezonuje v našej spoločnosti a naozaj si myslím, že nastal čas, aby sa to legislatívne ošetrilo.