Deti a stres

Stres menom ŠKOLA: Vašim deťom môže pomôcť psychológ

Ak má vaše dieťa problémy v škole, môže žiť pod veľkým tlakom. Ako spozorovať, že sa s vašim dieťaťom niečo deje a ako mu pomôcť?

Vysvedčenie, známky, škola... To všetko môže vášmu dieťaťu spôsobiť obrovský stres. Keď sa ocitne pod tlakom, potrebuje vašu pomoc. V niektorých prípadoch je však vhodné navštíviť aj odborníka. My sme sa na túto tému porozprávali s psychologičkou Bibianou Helexovou.

S čím za vami väčšinou prichádzajú rodičia v súvislosti so školou a známkami?

Najčastejšie prídu rodičia, keď dieťa nedosahuje adekvátne výsledky v škole, má zlé známky, zhoršené známky zo správania a učitelia sa na neho sťažujú. Snažia sa nájsť problém, ktoré dieťa má.

Býva to vážne, alebo je to len stres spôsobený tým, že rodič lipne na prospechu svojho dieťaťa?

Je to rôzne. Niekedy to môže byť spôsobené tlakom rodiča na dieťa, ktoré nedokáže byť dostatočne dobré v predmetoch, ktoré mu nejdú. Vtedy je v strese, úzkostlivé a problémy sa začnú nabaľovať. Všetko závisí od toho, ako sa na to rodič pozerá a ako to podá.

Kedy si rodič môže všimnúť, že dieťa trpí úzkosťou, že mu naozaj je niečo vážne?

Dôležité je, aby si rodič dieťa všímal, aby vedel, aké má záujmy. Ak sa im doteraz venovalo a zrazu prestalo, je častejšie doma, pred tým mávalo kamarátov, teraz ich nemá, je tiché... V takom prípade je jasné, že sa niečo deje. Niekedy sú deti plačlivejšie, somatizujú – začnú napríklad hovoriť, že nechce ísť do školy, lebo je mu zle, začne vracať...

Čo v takom prípade odporúčate, treba ísť do školy, porozprávať sa s kamarátmi alebo hneď ísť k psychológovi?

Je dobré sledovať istý čas dieťa, povedať mu, že ste si všimli, že je smutné, spýtať sa, či sa niečo nedeje, či má chuť o tom rozprávať. Ak áno, byť pri ňom, opísať to, čo vidím ako rodič a čakať, ako bude dieťa reagovať.

Ak je to také vážne, že dieťa nechce chodiť do školy, môže byť za tým aj niečo vážnejšie, napríklad šikana... Vtedy je dieťa také vystresované, že začne mať aj zdravotné problémy, ktoré si rodič iste všimne.

Ak stres súvisí so známkami, učiteľom, prospechom a dieťa sa snaží, čo urobiť?

Opäť si treba všímať, či je to nová záležitosť: možno prišiel do triedy nový učiteľ a s dieťaťom si nesadli. Ak je to dlhodobá záležitosť, že dieťaťu dlhodobo nejde matematika, tak je jasné, že to nebude jednorazový problém. Keď vidíme, že dieťa sa snaží, učí a tie výsledky nie sú také dobré, možno by som odporúčala vyhľadať školského psychológa a poradiť sa s ním.

Existujú špecializované pracoviská, kde sa dajú urobiť inteligenčné testy. Keď testy ukážu, že na niečo dieťa má viac, na niečo menej, tak budem vedieť, že takto to jednoducho je a nebudem na dieťa tlačiť. Rovnako to môžem komunikovať s učiteľom, ktorý bude následne tiež vedieť, že dieťa nemôže mať z matematiky jednotku a úplne postačí dobrá trojka. Tým pádom na neho nebude vyvíjať nátlak. Aj to je jedno z riešení.