Chlapci hrajú futbal

Prázdniny snov pre vaše deti? Darujte im zážitky z tábora!

Hľadáte tábor, kde vám okrem dobrej ceny vedia ponúknuť aj niečo viac? Poradíme, podľa akých kritérií vyberať a čo robiť, keď sa tam vášmu dieťaťu nechce...

Herec, humorista a niekdajší člen skupiny Kopytovci - Marcel Nemec pracuje v Občianskom združení Moonlight Camp. Zdrušenie sa okrem organizovania letných táborov venuje aj detičkám zo sociálne slabších rodín. Skúsený organizátor zážitkových táborov nám prezradil, ako má vyzerať naozaj kvalitný detský tábor, aby ste boli spokojní aj vy, aj vaše dieťa.

Sme radi, že ste prijali naše pozvanie do Supermamy, prezraďte nám, čomu všetkému sa venujete v rámci vášho občianskeho združenia?

Ako OZ Moonlight Camp organizujeme okrem letných – prázdninových projektov aj projekt Na palube jednorožca, tento rok to bol už druhý ročník. Organizujeme tam kurzy hip-hopu, prvej pomoci, herectva... Sú určené deťom zo sociálne slabších rodín, ktoré sú nadané, len žiaľ rodičia si nemôžu dovoliť tieto decká podporovať. Súčasťou projektu nie sú iba kurzy, ale jarné sústredenie v Tatrách.

Pripravujeme spolu tiež divadelné predstavenie, na MDD sme pripravili akciu pre deti v Sade Janka Kráľa v rámci kurzov prvej pomoci, kde mohli deti na vyše 20 stanoviskách vidieť prácu hasičov, pracovníkov horskej služby, záchranárov... Malo to pôsobiť prevenčne, edukatívne a bola to zábavná, rodinná akcia, kde sme sa snažili naučiť deti a rodičov tráviť spolu čas aktívne.

Keď rodičia zvažujú, aký letný tábor dieťaťu vybrať, aké kritériá by ich mali zaujímať?

Predovšetkým treba pozerať na to, kto tábor organizuje, či sú to ľudia, ktorí majú skúsenosti s organizovaním takýchto aktivít, aké sú referencie, spokojnosť. Dôležitý je samozrejme aj program, ale aj to, či cena, ktorú uvádzajú, je konečná. Môže sa stať, že sa na to ešte nabalia iné výdavky – ako napríklad vstupné na atrakcie, do zoo... Tiež by ich mohlo zaujímať, aký náhradný plán má organizátor v prípade, že bude zlé počasie a deti nebudú môcť byť vonku.

Pokiaľ ide o výdavky, musia mať deti so sebou aj nejakú hotovosť?

Neviem, ako je to v iných táboroch, u nás nemusí mať dieťa so sebou nič. Ak rodičia chcú dať peniažky dieťaťu so sebou, odporúčam dať mu maximálne 5-10 eur, za ktoré si môže kúpiť nejaký spomienkový predmet. Snažíme sa deti „Navádzať“ na to, aby si kúpili suvenír, a nie nejakú hlúposť ako napríklad skákaciu loptičku či podobne. Niečo, čo im ostane na pamiatku a pripomenie pekný výlet.

Ako je to s oblečením, čo všetko im rodičia musia nabaliť?

My sme to vyriešili jednoducho, každý rodič dostane zoznam, čo má dieťa mať so sebou. Samozrejme počítame s oboma možnosťami – že bude teplo, daždivo alebo chladno. Majú tam presne vypočítané počty, koľko kusov spodnej bielizne, tričiek až po teplákov, topánok si majú vziať, takže to pre rodičov nie je žiadny problém.

Môžu si deti so sebou brať mobilné telefóny či notebooky?

My sme si povedali, že deti by nemali v prírode používať telefóny a surfovať na internete... U nás teda neexistujú telefóny, počítače... Snažíme sa práve naopak podporovať návrat k písaniu listov – tri razy za desať dní večer píšeme list či pohľadnicu rodičom a súčasne aj rodičia píšu listy deťom. Snažíme sa im ukázať, že nie všetko je o mobiloch, televízii, počítačoch... Aj večer zvykneme spoločne čítať knižky, namiesto pozerania televízie.

Ak dieťa nejaví záujem ísť do tábora, má strach z nového prostredia, treba ho presviedčať aby to vyskúšalo?

Nie je dobré nútiť dieťa do čohokoľvek, prirodzene sa totiž začne brániť. Skôr naopak, treba ho motivovať v štýle: „Nemusíš tam byť celý čas, ak by sa ti tam nepáčilo, niečo by sa ti stalo, prídeme o dva dni po teba.“

Je to možné?

Samozrejme, že je. Našťastie sa nám zatiaľ ešte nestalo, že aj po počiatočných obavách by sa dieťa chcelo vrátiť domov, z čoho máme radosť. Deti si niekedy na rodičov ani nestihnú spomenúť, ak to tak môžem povedať, pretože majú absolútne nabitý program a užívajú si ho.