deti, slnko, pokožka, leto

Renomovaná dermatologička radí: Pred opaľovaním sa natrite VŠADE!

Je potrebné natierať ochranným krémom aj intímne miesta? Ako je to s UV filtrami, môžu sa opaľovať aj tehuľky? Dozviete sa v rozhovore.

Dermatovenerologička MUDr. Božena Grünwaldová prijala nedávno naše pozvanie do Supermamy. V rozhovore nám prezradila, akých hriechov sa v súvislosti s našou pokožkou pri opaľovaní dopúšťame najčastejšie.

Aké rady by ste „pribalili“ na dovolenku rodinám s deťmi, pokiaľ ide o ochranu pokožky?

Záleží od toho, kam ideme, ako dlho sa tam zdržíme a o akú vekovú kategóriu sa jedná. Samozrejmosťou sú krémy s UV filtrom v dostatočnom množstve. Zlaté pravidlo znie: 2 gramy krému na 1 cm² plochy, čiže na hrúbku prsta. Nie je možné, aby s jedným prípravkom absolvovala dvojtýždňovú dovolenku celá rodina a ešte si z neho polovicu priniesla domov.

Čo všetko je potrebné natrieť?

Natrieť by sa mala celá rodina hneď ráno na izbe. Natrieť treba aj miesta, ktoré sú inak ukryté pod plavkami. Veľa ľudí sa po kúpaní prezlieka, takže nám strih nesedí a odhaľujú sa miesta, ktoré sme si nenatreli krémom.

Niektorí odborníci odporúčajú, že máme byť na slnku bez krému s UV filtrom aspoň 15 minút, aby sa nám začal tvoriť vitamín „D“...

Krém s UV filtrom začne pôsobiť o 20-30 minút po tom, čo ho aplikujete. Preto je vhodné naozaj natrieť sa už na izbe. Ten čas je absolútne postačujúci. V tomto čase, než začne krém pôsobiť, nie je vhodné kúpať sa.

Ktoré miesta si ľudia najčastejšie zabudnú nakrémovať?

Sú to miesta ako napríklad chrbát nôh, uši, rozhrania vlasov a holej kože – čela a krku, dlane, miesta medzi prstami na nohách a na rukách, rozkrok, podpazušie... Ženy často zabúdajú na priestor medzi prsiami, prezlečú si plavky, a potom si spália toto citlivé miesto. Takže ešte raz upozorňujem, že natrieť treba každé miesto a naozaj poctivo.

Odporúčate deťom, alebo aj dospelým, aby sa prezliekali z mokrých plaviek do suchých?

Jednoznačne to odporúčam deťom, exematikom a ľuďom s citlivou pokožkou. Dôvodom je, že nie všetky plavky sú vhodné na opaľovanie. Niektoré funkčné plavky určené na plávanie majú špecifickú textúru, schnú pomalšie a môžu mať za následok vznik exematického ložiska pod odevom.

Čo si myslíte používaní make-upu počas leta?

Ak je pleť zdravá, dobre hydratovaná, tak môžeme používať make-up bez problémov každý deň, pretože kvalitný make-up má aj ochrannú funkciu.

Tehotné ženy mávajú problém so zvýšenou pigmentáciou, môžu sa podľa vás opaľovať a opaľovať si napríklad aj bruško?

Ak je nakrémovaná ochranným krémom, môže ísť na slnko. Hyperpigmentácia sa často štartuje práve v gravidite. U mnohých pacientok to naštartuje tvorbu hnedých fľakov. Radšej by som v tehotenstve používala vyšší UV filter na tvár aj našich podmienkach. Ak žena má sklony k tomu, že má fľaky, radšej by som počas celého dňa použila ochranný krém aj dvakrát denne.

Ako je to s UV filtrami, čo presne hovorí číslo ochranného faktoru?

Nie je to o intenzite, ako si mnohí myslia. Je to o tom, ako dlho môžete svoju pokožku vystavovať slnečnému žiareniu bez toho, aby sme sa spálili. Jednoduchý príklad: SPF 10 znamená že sa môžem slniť 150 minút bez toho, aby som sa spálila (číslo faktoru x 15 min). Je to základný výpočet. Samozrejme všetko závisí od citlivosti pokožky a toho, v akých zemepisných šírkach sa nachádzame.

Ako často je potrebné sa natierať?

Keďže sa počas dňa potíme, prezliekame, kúpeme, je potrebné, najmä pri mori, odporúčam natrieť sa aj 2-3 krát.

Aj keď sme väčšinu dňa pod slnečníkom?

Aj slnečník prepúšťa slnečné žiarenie. Dokonca aj oblečenie. Ľahké, svetlé materiály prepustia až 74 % slnečného žiarenia. Tmavý odev, džínsovina – tie neprepustia UV žiarenie. Ženy v arabských krajinách nosia čierny odev práve preto – vedia, že si takto chránia aj svoju pokožku, takže to nemá len náboženský kontext.

Existujú kozmetické rady určené mamičkám a deťom súčasne, myslíte si, že je to nutné rozlišovať v prípade prípravkov určeným na opaľovanie?

Existujú prípravky určené pre detskú pokožku na bežné použitie a tie môžu používať aj mamičky. Ak dospelý použije detský krém, je to v poriadku. Detská rada opaľovacích prípravkov je však špeciálna tým, že obsahuje látky, ktoré obsahujú filtre, ktoré odrážajú žiarenie. Nepohlcujú ho.

Koža však ostáva po ich použití biela. To väčšinou dospelým nevyhovuje z kozmetického hľadiska. Ale dnes už je možné vidieť, že práve ženy si natierajú hrudník týmito krémami, lebo tam máme pokožku najtenšiu a chceme predísť predčasnému starnutiu pleti.

Čomu by sa dámy mali vyhnúť v súvislosti s opaľovaním?

Určite treba dávať veľký pozor na depiláciu v oblasti rozkroku, predkolenia, podpazušia či hrudníka u mužov. Koža je potom veľmi citlivá. Ak si ráno na izbe oholím nohy, koža stráca reparačnú schopnosť. Po opaľovaní dochádza k svrbeniu, štípaniu a páleniu. Odporúčam tieto procedúry nerobiť tesne pred tým, než sa pôjdete opaľovať.