Batoľa s rodičmi

Šesť tipov pre EŠTE šťastnejšie dieťa

Možno máte doma naozaj šťastné dieťa... Ak hľadáte "zádrheľ", tak potom vyskúšajte pár jednoduchých tipov.

Láska k deťom je nesebecká, bezpodmienečná a úprimná. Niekedy však komplikovaná. Pretože ich chceme príliš ochraňovať, vedieť o nich všetko, a občas sa stane, že svoje deti "dusíme"... Preto vám predstavujeme pár naozaj jednoduchých tipov, ako bude vaše dieťa spokojnejšie, uvoľnenejšie a užijete si naozaj veľa krásnych chvíľ plných vzájomnej lásky.

Láska a ubezpečovanie

Ak budú mať vaše deti pocit, že sú vašou láskou a dôverou každodenne ubezpečované, budú naozaj šťastné. Je dôležité, aby vedeli, že im veríte – že dôverujete ich snom. Nepodceňujete ich malé starosti a všímate si, čo ich teší a čo im robí radosť.

Ako na to? Tak napríklad podporte vaše dieťa vo fantazírovaní v tom, kým bude chcieť byť, keď vyrastie. Túži byť kozmonautom, bojovníkom, baletkou či herečkou? Nechajte ich, nech si svoje sny užívajú, možno ich raz povedú v ceste za ich šťastím.

Vlastný priestor

Rodičovstvo – to sú úlohy a výzvy, s ktorými sa denno-denne pasujeme a stále sa máme čo učiť. Potrebujeme na to voľnosť, trpezlivosť a svoj vlastný, osobný priestor.

Rovnako je potrebné dopriať svoj vlastný priestor aj deťom. Nie ich neustále komandovať a kontrolovať. Doprajte im svoj vlastný svet, v ktorom budú mať naozaj súkromie... Tiež ho potrebujú. Možno kútik v detskej izbičke, do ktorého nikdy nebudete zasahovať.

Chyby robí každý

Nielen vaše dieťa, ale aj vy... V presvedčení, že im chceme dopriať to najlepšie – od stravy, zdravotnej starostlivosti, po oblečenie, hračky či vzdelanie...

A robíme ich naozaj veľa. Preto by občas nebolo naškodu predstierať, že tamtá malá neresť sa nikdy nestala... Život bude krajší a veselší, keď nebudeme úzkostlivo lipnúť na maličkostiach.

Špinavé dieťa, šťastné dieťa...

Dajte im ho! To je to, čo vaše deti potrebujú. Ísť na stanovačku, opekať si, liezť po stromoch, zašpiniť sa od zmrzliny, ľahnúť si v letný večer na trávnik a pozerať sa večer na hviezdy... V jednoduchosti je krása.

Doprajte im slobodu, aj keď sa bojíte...

Každý rodič má obavy, pokiaľ ide o bezpečnosť svojich detí. No ak im budete všetko stále zakazovať, prílišne sa o nich báť, strašiť ich... Možno v živote naozaj nič nevyskúšajú, nezariskujú a budú to veľkí bojkovia.

Aj keď je váš strach a ochranárstvo celkom prirodzené, zahryznite si občas do jazyka a nechajte ho prejsť po tom múriku, vyhráva predsa svoje malé víťazstvá... A buďte tam, keď spadne a odrie si koleno. Silno fúkajte J

Spievajte si!

Spev je úžasný, pesničky, riekanky, hudba... Dokážu zlepšiť ich rečový prejav, trénujú ich pamäť, upokojujú ich pri zaspávaní, vyplnia dlhú chvíľu v aute. Nechajte svoje deti spievať a spievajte si s nimi. Hneď bude u vás veselšie.