Matka, dieťa, otec v posteli

Päť overených tipov, aby vás dieťa NAOZAJ počúvalo

Chcete, aby vaše dieťa počúvalo, keď ho o niečo žiadate? Chcete prestať zvyšovať hlas a neustále sa opakovať? Vieme, ako na to!

„Miláčik, choď si umyť zúbky. Zlatko. Poď. Čakám ťa v kúpeľni. Tu máš kefku. Prídeš už? Haló, počuje ma tu niekto?“ Povedomé? Tak potom máte problém. Rovnaký ako väčšina mamičiek predškolákov, školákov a niekedy aj tínedžerov.

Túžite len po jednom: Aby vám vaše dieťa odpovedalo po prvej otázke, aby reagovalo na to, čo hovoríte a hlavne urobilo to, čo od neho žiadate. Chápeme. Aj preto pre vás máme niekoľko zaujímavých tipov, ktoré sa iste oplatí vyskúšať.

Absolútna pozornosť

Umývate riad, pobehujete po kuchyni a kričíte na svoje dieťa, aby vyplo televízor a prišlo za vami. Chyba. Vaša. Prestaňte robiť všetko, čo práve robíte, choďte za dieťaťom, pozrite sa mu do tváre a vyžiadajte si jeho absolútnu pozornosť. Až vtedy mu povedzte to, čo od neho žiadate, alebo to, čo mu chcete oznámiť. A až vtedy bude brať vážne to, čo mu chcete povedať.

Priamo, vecne a jasne

Keď už vám dieťa venuje pozornosť a je pripravené si vás vypočuť, pozrite sa mu do očí. Očný kontakt je veľmi dôležitý a nielen pri jednaní s deťmi. Ak je ešte maličké, kľaknite si k nemu, aby ste boli na rovnakej úrovni.

Položte mu otvorenú otázku, na ktorú vám bude môcť odpovedať viac, než len áno alebo nie. Ak ste ho o niečo požiadali, odsledujte si, či vašu požiadavku zrealizovalo. Ak vás požiada o chvíľu strpenia, kým si dopozerá rozprávku alebo dohrá počítačovú hru, je to opäť na vás. Keď potrebujete, aby reagovalo hneď, trvajte na tom, že je potrebné urobiť danú vec práve teraz.

Neopakujte sa viac ako raz 

Ak ste svoje dieťa o niečo požiadali a ono to neurobilo, neopakujte sa viac, než raz. Keď budete stále dookola hovoriť dieťaťu, čo malo urobiť a neurobilo, bude otrávené. A posledné, na čo bude mať chuť bude, vyjsť vám v ústrety. Navyše, ak stále budete hrať dookola ako obohratá platňa, prestane vás počúvať a zvykne si vás ignorovať. 

Poučenie z dôsledkov

Dôsledky, ktoré vyplynú  z toho, čo dieťa neurobilo, ho naučia robiť veci na prvý, maximálne druhý raz. Vyhrážky a nesplnené sľuby nič nevyriešia.  Dôležité je, aby pochopilo, že to čo robíte, nechcete pre seba, ale pre neho.

Takže ak dieťa zavoláte k stolu na večeru a ono nepríde, zopakujte to ešte raz a dodajte, že keď nepríde, bude hladné. Začnite jesť bez neho. Keď dojete, odložte všetko zo stola. Vaše dieťa sa po chvíli uvedomí, príde a dožaduje sa večere.

Trvajte na tom, že čas, ktorý malo na jedenie, už vypršal. Pôjde spať hladné, alebo si jedlo bude musieť pripraviť samo. Iste sa poučí a nabudúce poslúchne na prvý raz. Od hladu neumrie, nemusíte mať obavy. Dôležité je však, aby ste slovo dodržali.

Občas ich odmeňte

Nie vždy, samozrejme, pretože motiváciou nemá byť odmena. Ale ak dieťa požiadate, aby si upratalo detskú izbu a ono to ochotne urobí na prvý raz, odmenu si určite zaslúži. Napríklad mu s úsmevom povedzte, že skvelá práca a teraz vám ostal čas na to, aby ste spolu zašli na zmrzlinu, zahrali si človečko alebo čokoľvek, čo má dieťa rado. 

Vaše dieťa pochopí, že tým, že vám pomôže šetrí váš čas a vy ste ochotnejšia a viac naklonená k tomu mať extra spoločnú zábavu. Navyše, každý občas potrebuje, aby to, čo robí, nevnímal zvyšok rodiny ako samozrejmosť.