Dieťa a jedlo

Nechce vaše dieťa JESŤ? Vieme, kedy je to problém!

Je vaše dieťa na jednom jogurte denne? Vymýšľa váš tínedžer, že chce byť vegetariánom? Zbystrite pozornosť!

Pozvanie do Supermamy nedávno prijala aj psychiatrička MUDr. Natália Dimová. Vo svojej praxi sa často stretáva s deťmi, ktoré trpia poruchami príjmu potravy. Anorexiou a bulímiou. Nás zaujímalo, či aj malé deti môžu mať problémy a čo v takomto prípade urobiť  a na koho sa obrátiť.

S akými problémami ku vám do ambulancie prichádzajú rodičia v súvislosti s poruchami príjmu potravy?

Poruchy príjmu potravy postihujú najčastejšie deti v adolescentnom veku, to znamená od tých osem do 33 rokov. Táto skupina je ohrozená najviac. Najčastejšie týmito poruchami trpia deti vo veku okolo 14. roku života. A nie sú medzi nimi len dievčatá, týka sa to bohužiaľ čoraz viac aj chlapcov.

Skutočne? S čím si myslíte, že to súvisí?

Príčiny sú rôzne, často je to nedostatok lásky, ktorý si deti kompenzujú tak, že na seba pútajú pozornosť svojím zdravotným stavom. Potom sú to deti, ktoré sú veľmi ambiciózne, cieľavedomé, dobre sa učia, sú príliš perfekcionistické... Začnú tým, že odmietajú mäso, stanú sa vegetariánmi, potom to už nezvládnu a skončia s anorexiou či bulímiou.

Ďalšou kategóriou sú športovci. Občas sa stane, že prestanú na chvíľu športovať a začnú priberať. Kladú na seba príliš vysoké nároky. Často je to spojené aj s inými obsedantnými poruchami. Niektorí pacienti začnú napríklad extrémne cvičiť, behať, robiť kliky, sú svojou váhou posadnutí a odmietajú normálnu stravu.

Môžu mať poruchy príjmu potravy aj celkom malé deti?

Áno, samozrejme, len ide o iný druh poruchy. Napríklad v dojčeneckom veku. Je potrebné ísť najskôr k pediatrovi, ktorý rozhodne, či zdravotný stav dieťaťa zodpovedá jeho veku, najmä pokiaľ ide o váhu a výšku. A teda či hmotnosť dieťaťa zodpovedá vývojovej etape, v ktorej sa dieťa nachádza. Potom sa pátra po tom, či sa nenastal nejaký problém pri dojčení, pretože niektoré deti sa nevedia správne prisať, či sa dojčiaca mamička správne stravuje. Toto sú veci, ktoré má riešiť pediater.

Ak stanoví, že príčina nie je organická, že to napríklad nie je spôsobené problémom s prehĺtaním, jazýček nie je prirastený, tak potom nastupuje pedopsychiater. Ale určite nejde o typickú poruchu príjmu potravy, ktorou trpia deti v adolescentnom veku.

Často počujeme od mamičiek, že niektoré malé deti nechcú jesť alebo zjedia len veľmi málo. Okolie to zľahčuje a mamičky nevedia, či by to mali riešiť s odborníkmi, čo si o tom myslíte?

Ak je dieťa na jednom jogurte denne, rozhodne by to mal rodič skonzultovať s pediatrom. Niekedy nemusí ísť o mentálnu anorexiu. Napríklad mám skúsenosť z praxe, že dieťa odmietalo jesť jogurt, lebo raz v ňom malo vlas a odvtedy ho z toho napína na zvracanie.

Alebo jedlo tvrdú kôrku a malo ťažkosti ju prehltnúť a odvtedy nedokáže zjesť chlieb...  Tieto problémy následne môžu pretrvávať aj neskôr, čo by mohol byť problém, preto to treba riešiť s pedopsychiatrom.