Malá slečna

Dospievajú naše deti PRISKORO?

Naše deti sú odmalička, tak ako my dospelí, bombardované provokatívnymi obrazmi dokonalej sexy „reality“. Čo s tým?

Kedy sa vlastne končí pomyselná hranica detstva a kedy sa naše deti sa stávajú mladými dospelými? Je to v trinástich, v štrnástich rokoch? Nedávna štúdia ukázala, že väčšina rodičov považuje za významný vek dvanásť rokov. Niektorí tvrdia, že dokonca skôr – v desiatich rokoch. Čím to je, že naše deti dospievajú prirýchlo?

Odmalička sú, tak ako my dospelí, bombardované provokatívnymi obrazmi umelej „reality“. Sexy odhalené krásky vo videoklipoch, krásne ženy v spodnej bielizni či bikinách na bilboardoch, na titulke časopisu, ktorý si maminy listujú, keď relaxujú, svalnatí športovci v drahých autách... Krásne, bezchybné, sexy, luxusné, značkové, vyzývavé – také sú obrazy toho, čo deti vnímajú z každej strany.

Nie je to stresujúce iba pre mladé dievčatá a chlapcov, ktorí sa chcú podobať na svoj idol. Aj celkom malé deti vnímajú obraz každodennej „reality“, pred ktorou ich tak celkom neuchránime. V našej moci je však deťom ukázať, čo má naozaj zmysel.

Dievčatká v podpätkoch a bikinách

Prejdite sa detským sortimentom v nákupných centrách. Okrem roztomilých vecičiek a hračiek tam dnes pokojne nájdete tovar, ktorý tam iste nepatrí. Bikiny pre sedemročné dievčatko? „Sexy“ oblečenie, topánočky na podpätkoch, laky na nechty, rúže a make-up? Iste, je náročné vysvetliť malej slečne, že na niektoré veci má skutočne ešte čas. Aj keď maminka nosí podpätky, používa rúž a make-up. Malé slečny chcú byť veľkými príliš rýchlo. Nemyslíte?

Ako sa tomu vyhnúť...

Nie je to jednoduché. Keď vaša dcérka túži po bábike, ktorá má na sebe koženú minisukňu, piercing v jazyku a vyzerá ako „upírka“ a povie vám, že všetky dievčatá v triede ju majú. Budete vyzerať asi ako najhoršia mama pod slnkom, keď jej ju nekúpite. Ale... Jednoducho si stanovte hranice a nenechajte vaše deti zmanipulované reklamou a tlakom iných detí, aby tak prišli o svoje nežné detstvo. Aby dospeli prirýchlo.

Ukážte im veci, ktoré nie sú zamerané iba na vonkajšiu krásu a výzor. „Keď mala moja dvanásťročná dcéra narodeniny, balila som jej darčeky. Uvedomila som si, že som jej chcela darovať lak na nechty, kulmu na vlasy, rúž a šaty. Vtedy som pochopila, že všetky tie dary súviseli iba s jej výzorom," priznáva mamička Natália.

"Hoci po tých veciach túžila, polovicu z nich som odložila na neskôr. A radšej som jej pribalila knižku a umeleckú sadu na maľovanie. Nechcela som, aby si myslela, že celý jej ďalší život sa bude krútiť iba okolo toho, že má byť pekná a že to, ako vyzerá, určuje jej hodnotu,“ hovorí.

Mami, ja som tučná!

Detská obezita je dnes častým problémom, ale rovnako alarmujúce je, keď malé dievčatká túžia „schudnúť“ zo svojho zdravého, prirodzeného detského tuku. A tak jednoducho začnú vymýšľať, vynechávať raňajky, zahadzovať desiate... Aj preto je potrebné deťom vysvetliť, že dôležité je jesť zdravo a pravidelne. A aj to je, rodičia, vašou úlohou a môžete správnym prístupom svojim deťom pomôcť.

Chlapci tiež v ohrození

Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že najviac škody „kult tela a krásy“ napácha na dievčatkách, opak je pravdou. V posledných rokoch stúpa aj počet chlapcov, ktorí trpia poruchami príjmu potravy. Inšpiráciou sú „vysekaní“ športovci s „kachličkami“ na bruchu. 

No a napokon - výchova detí sa čoraz viac orientuje na výkon. Chceme od nich, aby boli úspešné, chodili na krúžky, odmalička rozprávali dvojjazyčne, aby v škole dosahovali len tie najlepšie výsledky, aby sa raz dostali na vysokú školu... Pre „dobro“ a skvelú budúcnosť našich detí im na plecia nakladáme príliš veľké bremeno, ktoré by neuniesli ani mnohí dospelí.

Aj preto je potrebné deťom ukázať, že nie je dôležité iba víťaziť, byť vo všetkom prvý, najlepší. Nedávajme im za príklad svet celebrít, umelcov, športovcov... Každé dieťa by malo vedieť, že to, čo robí, robí preto, aby z toho malo radosť. 

Dbajte na rovnováhu

Keď si vaše dievčatko túži vyskúšať váš lak na nechty, nehľadajte za tým hneď pohromu. Uistite sa však, že okrem toho má kamarátky, lieta po vonku, zašpiní sa občas v piesku...

Hrá váš syn počítačové hry? Je to celkom normálne, pretože doba je už raz taká. Ak však trávi dosť času vonku na bicykli, zájde si s kamošmi na futbal, tak vedzte, že je všetko v poriadku. Vašou úlohou je túto rovnováhu udržať a ísť deťom príkladom. No a keď za vami príde vaša pätnásťročná rebelka, že chce tetovanie, povedzte jednoducho nie, vysvetlite jej prečo a dodajte, že ju ľúbite... Bude vzdorovať, ale raz vám možno bude za rázne NIE vďačná. 

Výhodou súčasnej doby je otvorenosť, ktorá dnes už vládne vo väčšine vzťahov medzi deťmi a ich rodičmi. Témy, ktoré boli kedysi tabu, dnes už rodičia deťom vysvetľujú oveľa ochotnejšie a netvária sa, že neexistujú. Priestor pre zvedavé otázky detí je príležitosťou pre vás, pretože práve vtedy ich môžete veľa naučiť a dozvedieť sa, čo prežívajú, po čom túžia.

Ak teda za vami príde dieťa s otázkou, neváhajte mu ju primerane veku a úprimne zodpovedať. Keď bude mať pocit, že sa s vami môže porozprávať o čomkoľvek, oveľa jednoduchšie ustrážite všetky jeho kroky a iste mu na ceste k dospelosti budete skvelou oporou.