Dieťa a pes

Ste pripravení na domáceho MILÁČIKA?

Hádžu na vás deti každý deň TEN rozkošne prosebný pohľad, ktorý hovorí: Mami, prosím, kúpme si psa?

Možno ste už takmer rozhodnutí. Zaobstarať si domáceho miláčika predsa nie je žiadna veda. Jednoducho zájdete do útulku alebo si nejakého kúpite. V skutočnosti môže domáci miláčik zmeniť váš každodenný a výborne zabehnutý rodinný kolotoč. Ak sa chcete vyhnúť tomu, že „miláčik“ po dvoch mesiacoch bude putovať späť do útulku, skúste zvážiť, či ste na jeho príchod ku vám domov naozaj pripravení. 

Psík, mačka či leguán?

Najmladšia dcérka túži po mačke, prostredný syn chce tarantulu alebo leguána a najstaršia zase túži po psovi. No a teraz si vyberte. Zviera, ktoré s vami najbližšie roky bude zdieľať spoločnú adresu, by malo byť spoločným, rodinným domácim maznáčikom. Ako teda vybrať správne?

Keď sú deti malé

Malé deti často túžia po zvieratku, ktorého sa môžu dotýkať a objímať ho. Aj preto najčastejšie rodičia na tento „účel“ zaobstarajú deťom psa či mačku. Nie každý pes a mačka sú vhodným kandidátom do rodiny s celkom malými deťmi. Aj preto sa musíte zaujímať o povahu zvieraťa, prípadne o konkrétne plemeno, o ktorom viete, že pri ňom deti budú v bezpečí.

A samozrejme naopak. Malý psík môže mať z nemotorného bábätka obavy a tiež ho môže pohrýzť. Ideálne sú také plemená, ktoré sú hravé, mimoriadne spoločenské a nebude im prekážať nie príliš nežné zaobchádzanie malých detí, ktoré ešte trénujú jemnú motoriku.

Zaujímať by ste sa mali, najmä pri väčších psoch, či sa dajú ľahko vycvičiť, aby poslúchali vás a možno aj vaše staršie deti. Dôležitejší než plemeno je temperament zvieratka. Takže ak zájdete po zviera do útulku, informujte sa, či je vhodné do rodiny s malými deťmi. Pracovníci, ktorí poznajú anamnézu zvieratka, vám iste dobre poradia.

Ak ste často mimo domu

Pes nemusí byť pre vašu rodinku ideálnym domácim miláčikom. Najmä, ak je váš byt často prázdny, všetci ste celý deň rozlietaní a ani jedna izbová kvetina u vás nemá šancu. Okrem toho – psy sú veľmi spoločenské zvieratá, ktoré si vyžadujú pozornosť a spoločnosť svojich majiteľov. Nechávať ich doma pridlho samých nie je práve to, čo potrebujú a aj ich šťastie a spokojnosť by vás mali zaujímať.

Navyše je potrebné psíka niekoľkokrát za deň vyvenčiť, na čo ste iste mysleli, a ak nemáte okrem ranného a večerného venčenia pol hodinku či hodinku denne na to, aby ste sa s ním poprechádzali a vyšantili vonku (za každého počasia!), tak potom na to rovno zabudnite.

Samostatní chlpáči

Ak deti stále túžia po chlpáčovi, mačka pre ne môže byť ideálnym maznáčikom. Je svojská, nezávislá a je to veľký individualista. Pozornosť si vypýta iba vtedy, keď ju sama potrebuje. Navyše ju v byte môžete nechať dlhšie bez dozoru a bez strachu z toho, že musíte utekať na prechádzku. Je totiž jednoduché naučiť ju na mačací záchod, ktorý pravidelne vyčistíte.

Keď ani mačka, ani pes nie sú pre vás tým pravým, potom je tu vždy možnosť zaobstarať si akváriové rybičky, s ktorými sa síce vaše deti nepomojkajú, no môžu sa vďaka nim naučiť, že je potrebné sa o ne pravidelne starať. Zvieratká ako škrečky, morské prasiatka či zajačiky sú tiež rozkošné a dá sa s nimi pomaznať. Navyše sa dajú vziať takmer všade so sebou. A ochotnému susedovi iste nebude prekážať, keď ho v čase, keď sa chystáte na dovolenku, bude musieť „povarovať“.

Keď nie je dosť peňazí

Aj financie by mali byť faktor, ktorý rozhodne, či si zaobstarať toho-ktorého domáceho miláčika. Účty za veterinára v prípade mačiek a psov môžu byť občas vysoké. Nehovoriac o krmive pre väčšieho psa. Aj v prípade potrebnej operácie budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka.

V prípade, že by vás takáto situácia mohla výrazne ohroziť a obmedziť váš rodinný rozpočet, radšej neriskujte. Darujte deťom korytnačku, kanárika, rybičky alebo škrečka... Navyše – rybičky a škrečky nemajú rovnakú „životnosť“ ako psy a mačky, ktoré môžu svojim majiteľom robiť spoločnosť aj vyše jedného desaťročia.

Má niekto doma alergiu?

Zdravotný stav členov rodiny by mal byť v každom prípade prvoradý. Ak má niekto v rodine alergiu na mačky, tak potom je pre neho iste vhodnejší pes, na ktorého mať alergiu nemusí. Pred tým, než si zvieratko zaobstaráte, presvedčte sa po konzultácii s lekárom, že je zvieratko vhodné pre vaše dieťa či pre vás. Vyhnete sa tak veľmi smutnej a traumatizujúcej situácii, keď po pár týždňoch či mesiacoch budete musieť zo zdravotných dôvodov obľúbené zvieratko vrátiť...