stará mama

Päť vecí, ktoré vám túži povedať vaša SVOKRA

Chcete vedieť, čo si naozaj myslí žena, ktorá porodila, vypiplala a vychovala vášho manžela? A chcete s ňou mať dobrý vzťah?

Nechajme bokom všetky vtipy o svokrách, aj keď niekedy sú mimoriadne trefné a zábavné. Ak však vy samé máte deti, mohli by ste sa aspoň na chvíľu vcítiť do ich kože. O to viac, ak máte syna... Hovorí sa, že mamy strácajú synov práve kvôli ženám, ktoré si vezmú za manželky. Aj preto môže byť vzťah svokra-nevesta niekedy veľmi napätý. A možno celkom zbytočne.

Zaujímalo nás, čo mamy dospelých synov trápi najviac a čo by ich partnerkám chceli povedať. Tu je zopár pozoruhodných tipov, ktoré by vám mohli pomôcť vašu svokru pochopiť a mať s ňou férový, ak nie dokonca priateľský vzťah.

1. Neodstrkujte ju

Niektoré svokry sú, povedzme, že...dotieravé. Starajú sa do toho, čo robíte, ako to robíte, prídu neohlásene na návštevu či kávu, kritizujú štýl výchovy vašich detí, to ako varíte, vešiate spodnú bielizeň... V skutočnosti chcú byť pre vás dôležité. Niektoré svokry síce dotieravé nie sú, ale aj tak sa často cítia byť „vylúčené“ z rodinného života svojich synov. A trápi ich to.

Niekedy sa chcú iba podeliť so skúsenosťami, poradiť vám, ako veci robiť lepšie a byť nápomocné. Nie všetko samozrejme máte robiť podľa toho, ako vaša svokra píska. Minimálne sa však oplatí ich vypočuť, vziať si z jej rád niečo potrebné a nakoniec sa aj tak zariadiť po svojom. Veď napokon, niečo sa od nich azda dá priučiť... A možno za dobrú radu nezaškodí povedať svojej svokre: Ďakujem!

2. Dajte vášmu vzťahu ČAS 

Možno ste sa do svojho drahého nezamilovali tak úplne na prvý pohľad. Preto nečakajte, že sa ona zamiluje na prvý pohľad do vás. Dajte vášmu vzťahu čas a nevsádzajte všetko na prvý dojem na prvom spoločnom nedeľňajšom obede. Každý vzťah, aj ten s vašou svokrou, sa potrebuje vyvíjať. Buďte rozumná, opatrná, milá a hlavne jej preukážte úctu a vďaku za to, že vychovala takého skvelého chlapa. 

3. Nevnímajte ju ako HROZBU

Matky, ktoré zvyknú mať so svojimi synmi blízky vzťah, si myslia, že partnerky ich synov to vnímajú ako veľké negatívum. Akoby ich blízkosť a dôvernosť nejakým spôsobom „ohrozovala“.  Nenechajte preto vašu žiarlivosť zvíťaziť a prestaňte sa s ňou porovnávať. Súperenie je to posledné, čo vás urobí šťastnou. Buďte sama sebou. Nechcite sa jej vyrovnať v pečení synovho najobľúbenejšieho koláča či. Uvarte či upečte mu niečo iné, vytvorte si svoje vlastné NAJ. A bude vás milovať obe.

Myslite tiež na to, že ani vy by ste predsa nechceli prísť o dobrý vzťah s milovaným dieťaťom. Dajte im preto priestor. Veď koniec koncov práve vďaka ich dôvernému vzťahu máte teraz po svojom boku chlapa, ktorý rešpektuje vás ako ženu a partnerku. A pokiaľ ide o vaše budúce či súčasné deti, zvyknite si jednoducho na to, že ona ich bude VŽDY zásadne iba rozmaznávať a bezpodmienečne milovať...

4. Nie je vždy na JEHO strane

I keď si to možno často myslíte, vaša svokra nie je vždy na JEHO strane. Možno to pred vami nikdy nevysloví, no ak si všimne, že sa ku vám správa nepatrične, iste mu to medzi štyrmi očami vytmaví.

Samozrejme, že svoje dieťa (teda vašu polovičku) bude milovať najviac na svete, ale zároveň túži, ako každá matka, aby bol správnym, dobre vychovaným a milujúcim človekom. Aj preto jej iste záleží na tom, aby vás jej syn robil šťastnou. Hoci to tak často na prvý pohľad nevyzerá...

5. Strážte si súkromie

Máte so svojou svokrou fantastický vzťah a dokonca ju máte aj medzi priateľmi na Facebooku? Výborne. Myslite však na jednu zásadnú vec. Vaša svokra CHCE vedieť, že ste šťastná, že milujete jej syna, že ste hrdá na pokroky vašich detí, že máte skvelé priateľky. Ale ušetrite ju detailov.

Nenechajte ju, aby videla vaše fotografie z dovolenky, kde ste „hore bez“, alebo vaše party fotografie, kde máte v sebe viac ako jeden pohár vína. Presne toto sú totiž záležitosti, ktoré medzi vami narobia zlú krv. Strážte si súkromie, fotky aj statusy.