Problémy vo vzťahu

Päť signálov, že to PREHÁŇATE a venujete sa rodine príliš

Tým, že ste sa stali rodičmi, neprestali byť s partnerom milencami, priateľmi a párom, ktorý tiež občas potrebuje zmenu. A čas strávený bez detí.

Najnovšie výskumy ukazujú, že deti, ktoré trávia aktívne veľa času so svojimi rodičmi, sú úspešnejšie v škole, v živote robia lepšie rozhodnutia a všeobecne sú šťastnejšie. Ale... Z “veľa času“ stráveného s deťmi môže by aj „príliš veľa času“. A iste dobre viete, že všetkého veľa škodí...

Navyše šťastné manželstvo, ktoré je základom šťastného detstva vašich detí, si vyžaduje, aby ste nejaký čas venovali iba vášmu partnerovi. A on vám. Tiež nezabúdajte na čas strávený LEN sama so sebou. Tu je niekoľko situácií, ktoré by vám mohli naznačiť, že je vhodné prestať tlačiť na pílu a nechať vaše deti „dýchať“.

Keď ste v kine neboli aj dva-tri roky...

Dôvod je nasledovný: Jednoducho ste nechceli svoje drahocenné dieťa nechať doma s opatrovateľkou či babičkou. Chýbalo by vám a vy mu chcete byť neustále nablízku. V hlave máte pri tejto predstave tisíc scenárov v štýle: "A čo ak ho opatrovateľka nenakŕmi? Čo ak ho po kúpeli nenatrie tým špeciálnym telovým mliečkom? Čo ak bude plakať? Čo ak mu dá stará mama čokoládu?!"

Tak radšej obetujete čas, ktorý by ste mohli stráviť iba s partnerom mimo domu... Dôležité je si uvedomiť, že aj vaše dieťa potrebuje zažiť niečo iné, ako len vás a vašu výchovu. Potrebuje spätnú väzbu okolia a medzi ne patrí aj čas strávený s ostatnou rodinou či s vašou kamoškou, ktorá by vám ho na chvíľu postrážila.

Nebojte sa o neho toľko, určite to zvládne a vyhnete sa prílišnej naviazanosti dieťaťa na vás. Čo môže byť problém, keď raz pôjde do škôlky a vy do práce. Žiadny extrém nie je zdravý. A váš vzťah tiež potrebuje trochu nového vánku, prospeje mu to! Nebudete predsa večne žiť zo spomienok na časy, kedy ste ešte boli bezdetný pár...

Keď robíte deťom animátora nonstop

Máte pocit, že je potrebné, aby vaše deti mali perfektný program každý deň a aj keď ste doma, neustále sa hráte, robíte im spoločnosť? To je síce krásne a naozaj obdivuhodné, ale vašim deťom by občas prospelo aj to, aby sa nudili. A vám zase, aby ste si v pokoji vypili ešte TEPLÚ kávu a nalakovali si nechty. Bez výčitiek!

Keď ste vášmu tínedžerovi stále nablízku

Je to smutné a rodičia si na túto myšlienku len ťažko zvykajú, no vaše dospievajúce dieťa vás už až tak nepotrebuje... Túži byť so svojimi priateľmi. Má svoje tajomstvá. A chce byť aj chvíľu samé. Dajte im priestor a užite si konečne čas pre seba a vášho partnera!

Keď sa s vami váš desaťročný syn rozpráva na WC...

Každá rodina má iné hranice, pravidlá... Pochopiteľne, keď je vaše dieťa malé, tak určite nemôžete len tak odbehnúť na toaletu, zavrieť sa tam na desať minút a nechať deti samé...  Preto radšej otvoríte dvere a prípadne mu dovolíte, aby bolo pri vás. No, keď už sú deti staršie, tak by bolo fajn mať pri istých činnostiach súkromie. Prospeje to vám, aj im..

Keď si nemôžete raz do týždňa ísť večer ani zacvičiť

Lebo nemáte čas! Ale prečo ho nemáte? Pretože vaše deti majú milión krúžkov. Alebo ich jednoducho nechcete „opustiť“. Alebo ste už večer príliš unavená... A tak radšej necvičíte, nechodíte ani na kávu s kamarátkou a ste stále doma. Zle. Celé zle. Potrebujete predsa aj svoj celkom malý osobný priestor... Skúste si to lepšie zorganizovať, všetkým oznámiť, že vtedy a vtedy jednoducho nebudete doma a nech sa zariadia. Bez vás!