Zababrané dieťa

Zababrané dieťa je šťastné dieťa: Päť dôvodov, prečo je to tak!

Aj vám stúpa tlak, keď sa váš potomok hrá s blatom, dáva do úst piesok a máča si prsty v polievke?

Občas je fajn, keď rodičia prestanú byť na chvíľu prísni, a nechajú deti byť deťmi. Vieme, kedy k tomu patrí aj to, aby ste im dovolili ostať špinavé. Verte nám, že budú naozaj šťastné...

Deti sa učia hrou

Môžete deťom nakúpiť množstvo všelijakých hračiek, od obyčajných, až po edukatívne a tie, ktoré rozvíjajú dieťaťu motoriku. Určite však máte skúsenosť, že najlepšie sa váš potomok zabaví s celkom obyčajnou hračkou, ktorú si vytvorí samo. Tak napríklad taký kuchynský lievik vo vani... Alebo presýpanie ryže či cestovín z misky do misky...

Viete, ako chutí hlina?

Detičky sa hrou nesmierne veľa dokážu naučiť. Všetko si potrebujú ohmatať, obchytať a áno – dokonca to aj ochutnať.

„Išlo ma poraziť, keď môj syn neustále vyberal hlinu z kvetináča a dával ju do úst. Bola som z toho na nervy. Neskôr sa ma kamarátka spýtala, či viem, ako chutí hlina. Uvedomila som si, že viem! To znamená, že som ju zrejme ochutnala. Rovnako, ako viem, ako chutí piesok," pripúšťa mamička Karolína.

"Naše deti robia presne to isté, čo sme robili my. Všetko musia vyskúšať. Odvtedy som viac v pohode a keď si náhodou malý vopchá do pusinky niečo, čo sa mi nepáči, nezačnem hneď hysterčiť. Vysvetlím mu, že to nie je na papanie... A koniec koncov na to aj tak príde aj sám,“ hovorí dnes už s nadhľadom.

Z kaluže do blata

Poznáte to. Vonku prší a vy nemáte chuť s drobcom ísť von, pretože, čo v takom počasí? Akurát sa premočí a zababre. Prechádzka v daždi však vôbec nemusí byť žiadna nuda.

Zaobstarajte krpcovi gumáčky, prípadne nepremokavé nohavice a bundičku, obujte gumáky aj vy a urobte si zábavu. Popreskakujte všetky kaluže a určite vám deň ubehne oveľa rýchlejšie.

Farby, farby, farbičky

Deti milujú, keď môžu veci chytať rukami. Ten nepríjemný pocit, keď ich máte zamazané, asi poznáte. No deti to nesmierne baví. Vyskúšali ste niekedy drobcovi zaobstarať prstové farby? Sú výborné, bezpečné a pokiaľ ich neskonzumuje, tak sa nemáte čoho báť. Nechajte, nech pomaľuje a poťapká výkres a pokojne aj seba a vás. Síce budete potom dlhšie upratovať, ale tá radosť v detských očkách stojí za to.

S jedlom sa nehrá... Určite?!

Iste. Keď chceme mať doma vychované dieťa, ktoré si bude vážiť čo mu položíme na tanier, snáď mu čosi také nedovolíme... Iba ak prižmúrime jedno očko. Alebo aj dve. A necháme ho, nech si trošku obchytá puding medzi ručičkami. Viete, aké bude také „počokoládované“ šťastné?

„Minule som prišla do kuchyne a moja dcéra si vzala špáradlá a napichala ich do mäsa. Zo širokým úsmevom mi povedala: „Aha, mami! Vyrobila som si ježka!“ Bola taká šťastná, že hoci som jej najskôr dohovárala, že sa to s jedlom nerobí... No potom som pripustila, že to bolo celkom vtipné,“ hovorí Martina.

Deti majú často fantáziu, ktorá nás dospelých už opustila. Občas nezaškodí vrátiť sa vďaka nim do bezstarostných a menej „nalinajkovaných“ detských čias. Úlohou rodičov je predsa podporovať ich kreativitu, predstavivosť a koniec koncov pomôcť im objavovať svet.