Otec a syn

Čo nám nikto nepovedal o výchove chlapcov

Mamy chlapcov vedia svoje. Od toho, že sú neustále v pohybe, až po ich posadnutosť autíčkami, dinosaurami, pištoľkami či športom... Aké je to vychovávať synov?

Ak máte doma dcéru, je to pre vás ako ženu, o niečo jednoduchšie. Viete si predstaviť jej vnútorný svet, jej zmýšľanie, jej predstavy, ľahšie pochopíte jej svet hračiek. Sama si zo svojho detstva pamätáte, čo všetko ste riešili, čo vás zaujímalo. Tie z vás, ktoré vyrastali s bratmi, to majú o niečo ľahšie.

Maminy chlapcov však prežívajú naozaj celkom novú skúsenosť. Zrazu sa celé dni hráte s vláčikmi, autíčkami, dinosaurami a v hračkárstve začnete poškuľovať po mečoch a pištoľkách. Viete presne, aký druh bojovníkov práve „letí“, ktorý superhrdina je v škôlke „in“. Konfrontácia mám so svetom chlapcov môže byť celkom zaujímavá a niekedy naozaj prekvapujúca.

Všetko čo má kolesá...

Aj keď spočiatku neriešite hračky pre svoje dieťa, pretože sú rodovo indiferentné, časom sa všetko zmení. Váš krpček sa z jedného dňa na druhý začne zaujímať o všetko, čo sa dá rozobrať a čomu sa dajú odmontovať kolesá.

„Keď som sa snažila svoje dieťa zaujať, napríklad po ceste autom, začala som si všímať veci, ktoré som doposiaľ naozaj neriešila. Kde tu som občas vykríkla: „Aha zlatko, traktor!“. Komické to začalo byť, keď som podobnú vetu vyslovila nahlas, no potom som si uvedomila, že môj syn v aute nie je a ja som sama,“ hovorí s úsmevom o záľube svojho syna Timea.

A je to naozaj tak. Zrazu si my – ženy, ktoré najčastejšie zaujal výklad s pekným oblečením, začneme všímať mužský svet kolies, áut, motorov, športu a rôznych technických vychytávok. V hračkárstve automaticky obídete časť s ružovými bábikami a zamierite rovno do oddelenia s hasičskými autíčkami či džípmi na diaľkové ovládanie...

Na oblečení ušetríte

Pokiaľ nie ste maniačka na módu, tak na oblečení svojho syna určite ušetríte viac, než keby ste doma mali malú parádnicu. Zabudnite na legínsy, topy, šatôčky, čelenky, desať druhov topánočiek, vestičky, bundičky, kabátiky... V prvom momente vám to príde ľúto a občas sa v oddelení s dievčenským oblečením zdržíte dlhšie, než je potrebné a s pocitom: „Bože, keby som mala babu, tak by som sa tu vybláznila...“

Chlapcom stačí zopár tričiek (s krátkym a dlhým rukávom, podľa sezóny), džínsy, nohavice a samozrejme tepláky. Tých budete potrebovať neúrekom. Ak ste to doposiaľ robiť nemuseli, naučíte sa štopkať roztrhané kolená a pochopíte, že nemá zmysel rozčuľovať sa nad každým fliačikom.

Pochopíte tiež, že radšej kúpiť tepláky za pár eur, než vyhadzovať peniaze za módne kúsky. Váš synátor to totiž určite neocení a do kaluže plnej blata sa rozbehne, či chcete, či nie. A bude mu úplne fuk, ako ste si ho práve „najstajlovali“. Výhodou môže byť fakt, že chlapci sú v obliekaní oveľa menej prieberčiví a jednoducho si oblečú to, čo ste im práve nachystali.

Chlapská láska

Chlapci potrebujú, aby sa im ich otec špeciálne venoval. Alebo aspoň muž, ktorý je pre nich v ich živote dôležitý a je ich vzorom. Sú to momenty, ktoré sú na nezaplatenie a veľakrát sa pristihnete, aké ste dojaté, keď ich pri hre pozorujete. Bláznenie, jašenie, šteklenie, hádzanie, to všetko mu síce môžete dať aj vy...

No predsa, keď sa syn hrá so svojím otcom, je tam niečo iné, magické, niečo, čo patrí iba im. A vy budete šťastná, keď toho budete môcť byť svedkom. Keď ho ocko naučí hrať futbal, postaví s ním stavebnicu, zmajstruje búdku pre vtáčiky, opraví koleso na bicykli, váš syn za vami pribehne šťastím bez seba a s hrdosťou v hlase povie: „Pozri mami, toto sme s ockom urobili!“ A verte alebo nie, vtedy pocítite niečo, čo môžu zažiť iba mamy chlapcov.

Veľkosť penisu je dôležitá. Od malička

Posadnutosť veľkosťou všeobecne sa začína pomerne skoro. Najskôr chce byť vo všetkom najlepší, najrýchlejší, chce mať to najväčšie auto, ten najväčší kus melónu.. A neskôr sa preorientuje na „poklad“ medzi nohami...

Nebuďte šokovaná, keď si svoje prirodzenie začne všímať a porovnávať ho, najskôr asi so svojím otcom, neskôr s chlapcami v škôlke či v škole. Chlapi sú raz už takí. A ten váš iný nebude. Nevyhnete sa otázkam typu: „Maminka, prečo nemáš pipíka?“ Tak sa na to psychicky určite pripravte.

Malý drsňák? Normálka!

Možno máte doma absolútny poklad. Pokojného, bojazlivého chlapčeka. A možno máte doma malého dominantného "samčeka" už od malička. Oboje je možné. Skôr či neskôr si však každý chlapček vyskúša, aké je to kopnúť, sotiť a byť hrubý. Vám neostane nič iné, iba vysvetľovať a vysvetľovať.

Chlapci sú však takpovediac naprogramovaní na to, aby dokázali prežiť. Preto sa nevyhnete tomu, že sa budú presadzovať silou. Rovnako sa neľakajte, keď vášho syna baví hra na vojnu, boj, bitku, súboj. Čoskoro si z každej paličky či drievka spraví meči či inú zbraň. A viete čo? Je to úplne normálne...