Dieťa u lekára

Moje dieťa sa v noci POCIKÁVA: Vieme, ako si s tým poradiť!

Nočné pomočovanie sa detí starších ako 5 rokov, je druhým najčastejším problémom po alergii. Máte aj vy tento chúlostivý problém a neviete, čo si počať?

Každý problém vášho dieťaťa vás iste veľmi trápi. Od prerezávania sa prvých zúbkov, cez teplotu či bežné detské ochorenia až po začleňovanie sa do kolektívu. Určite sa snažíte svojmu drobcovi pomáhať, aby všetko zvládol čo najlepšie. Medzi problémy, ktoré trápia mnohých rodičov, patrí aj nočné pomočovanie sa detičiek.

Táto téma je medzi rodičmi stále tabu, pretože majú pocit, že je to problém výchovy. V skutočnosti sa však môžu upokojiť, pretože to tak nie je a nie je sa za čo hanbiť. Práve naopak. Je to problém ako každý iný a riešenie existuje.

Nie je nehoda ako nehoda

Medzi najčastejšie otázky, ktoré rodičov v tejto súvislosti trápia, patrí najmä to, do akého veku dieťaťa je normálne, aby v noci malo „nehodu“. Odpoveď poznáme. Močový mechúr by mal za normálnych okolností dozrieť definitívne okolo piateho roku života. Dovtedy sú nehody v podobe mokrej postieľky celkom bežné a nemusíte sa ešte trápiť.

V žiadnom prípade svoje dieťa za to, že sa v noci pocikalo netrestajte, nekarhajte a nezosmiešňujte ho. Mohli by ste mu tým spôsobiť blok či iné psychické komplikácie. Takáto situácia pre dieťa môže byť veľmi zahanbujúca, skľučujúca a tiež veľmi stresujúca.

Mokrá postieľka po 5. roku života? Problém!

Ak sa vaše dieťa v noci pocikáva, a má viac ako päť rokov, potom ide o fyziologický problém, ktorý sa dá účinne riešiť. Návštevu u lekára určite neodkladajte. Je veľmi pravdepodobné, že vaše dieťa trpí diagnózou PNE, čiže primárnou nočnou enurézou. Vyskytuje sa tak u chlapcov, ako u dievčat, no častejšie ňou trpia chlapci.

Množstvo moču v obličkách riadi látka vazopresín. Problém s nočným pomočovaním často súvisí s nedostatočnou vlastnou tvorbou tejto látky v organizme. U detí s takýmto problémom sa v noci vytvorí veľa moču a mechúr sa preplní.

Dieťa nedokáže rozpoznať signál, že mechúr je potrebné vyprázdniť a nedokáže sa prebudiť na močenie. Výsledkom je mokrá postieľka a dieťa, ktoré sa vám bojí povedať, čo sa mu prihodilo. Môže sa dokonca stať, že svoj problém začne pred vami zo strachu skrývať...

Existuje riešenie

V prvom rade si treba uvedomiť, že dieťa z nočného pomočovania určite NEVYRASTIE. Aj keď vám to poradila vaša mama, či skúsená susedka a priateľka... V skutočnosti podľa výskumov tento problém bez liečby ustúpi len v jednom či dvoch prípadov z desiatich. V najhorších prípadoch tento problém môže dokonca pretrvávať aj do dospelosti, a to až v 2 % prípadov.

Ak tento problém pretrváva a rodič ho nerieši, môže u detí spôsobiť naozaj vážne psychické problémy. Takéto dieťa je vystresované, má nízke sebavedomie, môže mať problémy v škole, v sociálnych kontaktoch s rovesníkmi (nemôže prespať u kamaráta, lebo by sa mu mohla stať nehoda, nemôže ísť na výlet zo školy, lebo sa bojí, ako by dopadla noc...).

Z vášho dieťaťa by mohol vyrásť zakomplexovaný a frustrovaný človek, čo iste nechcete. Preto je dôležité, aby ste po odporučení pediatrom navštívili detského nefrológa. Ten po dôkladnom vyšetrení zanalyzuje dieťaťu spánkový režim, pitný režim, režim močenia. Na liečbu môže použiť aj medikamenty.

Zopár rád na záver

  • Dieťa by malo piť počas celého dňa, aspoň 1 liter tekutín denne (v lete viac)
  • Najviac tekutín by dieťa malo vypiť ráno a dopoludnia
  • Poobede príjem tekutín obmedzte, po 17. hodine by už nemalo piť vôbec, prípadne len 3-4 hlty vody
  • Nedávajte deťom „močopudné“ nápoje či potraviny v poobedných a večerných hodinách: vylúčte tie s obsahom kofeínu, teínu (čaje, kolové nápoje), príliš sladené a slané jedlá či nápoje, korenisté jedlá, ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody (melón...)
  • Dajte dieťa vycikať aj tesne pred spaním
  • Zaznamenávajte si problémy s močením do špeciálneho denníka a informujte o nich lekára

Podrobnejšie informácie o probléme, jeho vzniku a možnostiach liečby nájdete na stránke www.suchapostielka.sk.