Dieťa na nočníku

Trénujeme na nočník: Vieme, ako to určite zvládnete

Vysádzanie dieťatka na nočník nie je žiadna veda. Avšak, chce to prípravu a istotu, že na dieťatko netlačíte priskoro...

Určite sú medzi vami supermamy, ktorých detičky už v dvanástich mesiacoch nenosili plienku, pretože zázraky sa dejú. No skutočnosť je celkom iná. Nie všetky deti prejdú z plienok na nočník bez problémov. Preto vám poradíme, ako na to dieťa pripraviť.

Neexistuje žiadny „tabuľkový“ vek, ktorý hovorí, kedy už by dieťa nemalo nosiť plienku a malo by každú potrebu vykonávať do nočníka. Každé dieťa je jedinečné, vyvíja sa individuálne. Orientačne však môžeme hovoriť o období medzi 18. a 30. mesiacov veku života dieťatka.

Niektorým detičkám sa nehody stávajú ešte aj v škôlke a nie je na tom nič nezvyčajné. Väčšinou z toho bývajú v strese hlavne rodičia, ktorí majú pocit, že ich dieťa by už malo byť „v suchu“.

Aj preto vám prinášame zoznam overených a celkom jednoduchých tipov, ktoré by vám mohli pomôcť pripraviť dieťatko na využívanie nočníka. Tiež vám môžu pomôcť docieliť, aby tento prechod bol bez zbytočných problémov, sĺz či iných negatívnych emócií.

Neponáhľajte sa

Tento bod je absolútnym základom. Čím bude na prechod z plienok na nočník pripravenejšie, tým lepšie. Ak silou mocou chcete, aby váš desať mesačný potomok obsedel na nočníku, môžete mu prílišnou iniciatívou skôr ublížiť.

S nočníkom sa deti môžu zoznámiť, obzrieť si ho, no určite na nich nezačnite hneď tlačiť. Neuponáhľajte to. Niekedy tak dieťaťu môžete spôsobiť blok a celý proces tak iba predĺžite.

Ako zistiť, že vaše dieťatko naozaj JE pripravené?

- Ak vám dokáže povedať alebo ukázať, že mu treba cikať/kakať - Dokáže pochopiť a urobiť to, čo od neho chcete

- Ak dokáže byť „v suchu“ 2-4 hodiny alebo má suchú plienku aj po zobudení - Keď pozná význam slov cikať a kakať a používa ich (v najrôznejších podobách...) - Nemá rado mokrú plienku a samé si vypýta, aby ste ho prebalili

- Keď si dokáže samo stiahnuť a vytiahnuť nohavice/slipy/nohavičky

Ako začať?

Keď ste si na väčšinu bodov odpovedali ÁNO, tak potom môžete pokojne vytiahnuť nočník a dieťa s ním zoznámiť. Vyberte si a to deň, keď viete, že vás nečaká nič stresujúce a budete väčšinu dňa doma. Ideálne by bolo, aby mohlo byť dieťa bez spodného dielu oblečenia, nahé, preto je výhodnejšie nacvičovať na nočník v lete, pretože nemusíte riešiť, či prechladne.

Keď už mu dáte dolu plienku, tak potom ho nechajte zistiť, aký je to pocit mať na tele iba látku a čo sa stane keď sa pociká. Mokrý pocit je pre dieťatko novou skúsenosťou a nemusí sa mu to páčiť. Niektorým deťom je to navonok celkom jedno...

Vysádzajte dieťatko na nočník v pravidelných intervaloch, aby a tento rituál stal bežnou súčasťou jeho dňa. Vhodné je to vždy pred spaním a po prebudení. Aby sa naučilo, že vtedy sa ide cikať.

Chce to trpezlivosť

Pripravte sa na to, že dieťatku sa nemusí dariť hneď od začiatku. Buďte trpezliví, na dieťa v žiadnom prípade nekričte, netrestajte ho za to, že sa mu stala nehoda. Situáciu popíšte a len ho povzbuďte slovami, že nabudúce to už určite zvládne a vyciká sa do nočníka. A aké je to skvelé byť suchý a nie mokrý a pocikaný...

Na začiatok si zaobstarajte väčšiu zásobu bavlnených nohavičiek/slipkov a tepláčkov. Zrejme bude chvíľu trvať, než to dieťatko pochopí a vy budete musieť mať vždy niečo suché a čisté v zálohe. Rovnako, aj keď sa niekam chystáte, majte po ruke niekoľko náhradných kusov oblečenia.

Moje dieťa sa v noci POCIKÁVA: Vieme, ako si s tým poradiť!