Späť do školy a škôlky

Späť do škôl a škôlok: Pripravte na to deti vopred!

Od začiatku školského roka vaše deti už delí len chvíľa. Ideálne by bolo, keby ste ich na prísnejší režim začali pripravovať.

Môže sa vám na prvý pohľad zdať, že vás zbytočne strašíme a času máte dosť. Však prázdniny sa jednoducho skončia a nastúpia škôlkarske a školské povinnosti. V skutočnosti však mnohým komplikáciám predídete, ak deti na začiatok školského roka, povinnosti a pravidelnosť, ktorá nastúpi, trošku pripravíte.

Nechcem ísť do školy/škôlky!

Nemajte obavy, ak dieťa prejavuje k škole a povinnostiam, ktoré sa blížia, odpor. Je to prirodzené. Iste si ešte pamätáte, ako bolo vám, keď sa vytúžené dvojmesačné prázdniny pomaly končili. Nostalgia, úzkosť a zlá nálada určite neobišli ani vás.

Ideálne by bolo preto deťom túto tému občas nadhodiť, no v žiadnom prípade ich školou či škôlkou „nestrašte“ a nevyhrážajte sa im v štýle: „Však počkaj, keď sa začne škola!“. Zbytočne urobíte strašiaka z povinností, ktoré ich čakajú. Radšej nech k téme škola pristupujú s čo najmenším stresom.

Je čas ísť do postele!

Čo je ale podstatné, deti počas tohto obdobia zažívali celkom iný časový harmonogram. Všetko bolo voľnejšie aj vy ste iste boli k dennému rozvrhu benevolentnejší. Takže dlhé vyspávanie, neskorší odchod do postele, to všetko sa pomaly iste musí dostať do „starých“ koľají.

Aj preto by ste mohli posledné dni, ideálne aspoň jeden týždeň, opäť začať zvykať na to, že večer musia ísť spať v rovnakú hodinu. Ak teda dieťa je zvyknuté počas školského roka chodiť do postele o 20.30 a cez prázdniny až okolo 10.30, skúste týždeň pred začiatkom školského roka upraviť tento čas aspoň na 8.45.

Aby tento prudký prechod zvládli, uľahčite im to čítaním rozprávky pred spaním, alebo nejakou spoločnou, príjemnou a uvoľňujúcou činnosťou. Uľahčíte im tak zaspávanie a vyhnete sa bojkotovaniu. Nespájajte vysvetľovanie so školou, pretože tak získajú k škole ešte väčší odpor. Jednoducho ich nenápadne naveďte na presnejší a menej voľný režim.

Upravte denný režim

Je celkom prirodzené, že deti si počas prázdnin odvykli „ponáhľať“ sa. Nechceme tým povedať, že musia stáť v pozore, no bolo by potrebné pozrieť sa nielen na večerný režim. Na zúbok by ste sa mali pozrieť aj dennému rozvrhu vašich „zrelaxovaných“ ratolestí.

Ráno po zobudení už ich nenechať vylihovať celý deň v pyžame, ale ísť pekne do kúpeľne, umyť zúbky, obliecť sa, naraňajkovať... Keď dostanete režim do prijateľných koľají, bude to mať prvé septembrové týždne jednoduchšie celá rodina. Najmä odchod do práce bude pre vás menej stresujúci.

Nábeh na „úlohy“

Iste, cez prázdniny nie je prípustné vracať sa k učivu či domácim úlohám. No kde tu by ste si popoludní mohli spoločne sadnúť ku knižke, namiesto televízie, a pokúsiť sa rozpamätať na písmenká... S mladšími deťmi si občas sadnite k omaľovanke a kreslite s nimi. Psychicky sa tak opäť naladia na to, že od nich čoskoro vy aj učitelia budete niečo vyžadovať.