Súrodenecká žiarlivosť

Kauza súrodenecká ŽIARLIVOSŤ: Vyhnite sa jej

Aj vy doma musíte neustále robiť policajta a riešiť spory vašich ratolestí? Skúste so súrodeneckou žiarlivosťou vybabrať ešte v základoch...

Výchova prvého dieťaťa nie je jednoduchá. Aj preto sa hovorí, že na prvom dieťati sa učíme. Rozdiel je však v skutočnosti, že prvorodené dieťa dostáva našu výhradnú lásku, starostlivosť a pozornosť. Zrazu však do rodiny pribudne druhé dieťa a pôvodný jedináčik z toho pochopiteľne nemá práve najväčšiu radosť. Zábava sa tak začína...

Z pôrodnice domov prinesiete druhý batôžtek a staršiemu súrodencovi ho predstavíte so slovami: „To je tvoja malá sestrička/braček a ty sa teraz budeš o ňu/neho s maminkou pekne starať...“ Krásne. No možno vo vašich predstavách.

Vaše prvorodené dieťa sa na súrodenca pozerá ako na votrelca, ktorý svojou „rozkošnou“ tváričkou kradne úsmevy a sladké reči jeho rodičov. Jemu tak neostáva nič iné, iba pútať pozornosť na seba. A väčšinou negatívne... Ako teda predísť žiarlivosti medzi súrodencami? Vyskúšajte nasledujúce tipy.

1. Urobte „capa“ záhradníkom

A to doslova! Znie to trošku vypočítavo, no keď staršiemu súrodencovi dáte kompetencie a pocit dôležitosti, príchod nového člena rodiny zvládne lepšie. Vyskúšajte ho zapojiť do starostlivosti o bábätko, dajte mu pocítiť, ako veľmi ho pri tom potrebujete a že bez neho by ste to určite nezvládli...

2. Stopnite to hneď na začiatku

Hneď na začiatku sa snažte prejavy žiarlivosti zastaviť. Nastavte hranice, ktoré vaše prvorodené dieťa nemôže prekročiť a nenechajte sa obmäkčiť len preto, že máte výčitky. Žiadne scény, žiadne odstrkovanie. Ako si to nastavíte na začiatku, tak to budete mať aj neskôr...

3. Urobte si čas LEN pre staršieho z detí

Vaše prvorodené vás doposiaľ malo len pre seba. A o tento čas bude bojovať. Ak mu ho nedoprajete, urobíte s bábätka jeho úhlavného nepriateľa. Urobte si preto pravidelne chvíľku len pre neho a v tom čase sa venujte IBA jemu. Uvidíte, že sa cez všetko prenesie lepšie.

4. Neprestaňte dieťa počúvať

Pamätáte si, ako ste sa tešili z každého úspechu a objavu vášho dieťatka? Ako ste sa smiali na jeho prvých vtipoch? Ako ste obdivovali jeho prvú kresbu či stavebnicu, ktorú zložil? Tak v tom pokračujte. Aj keď to bude náročné, ale svoju pozornosť budete musieť naozaj rozdeliť. Bábätko vydrží, kým vám vaše staršie dieťa ukáže obrázok či zbierku kamienkov.

5. Pozor na slová

Keď staršiemu dieťaťu neustále opakujete, že by malo mať rozum, lebo je staršie, bude ho to doslova otravovať. Aj staršie dieťa sa totiž občas chce správať ako dieťa... Má na to právo. Skúste sa vžiť do jeho pocitov a doprajte mu svoju pozornosť.

Ak urobí hlúposť, nevzťahujte svoje vysvetľovanie iba na bábätko. Bude ho vnímať ako príčinu „straty“ vašej lásky a len ťažko mu to vysvetlite. Snažte sa teda vysvetliť dieťaťu, že teraz jednoducho NIE, preto, lebo... Vyhnite sa tiež porovnávaniu detí a komentovaniu ich zlých stránok (všeobecne) tak, aby toho boli svedkami. Slová niekedy naozaj dokážu veľmi zraniť.