Dieťa v kuchyni

Nebezpečenstvá pre vaše dieťa: Farba stien a aj ovzdušie v byte!

Nemáme teraz na mysli okná či elektrické zásuvky. Nebezpečné môžu byť veci, od ktorých by ste to na prvý pohľad nečakali...

Bezpečnosť, zdravie a šťastie vášho dieťatka sú určite vašimi prioritami. Najmä ak máte doma malého prieskumníka, ktorý začína všetko chytať, ochutnávať a kde-tu aj niekam vyliezať. Aj preto vám prinášame zopár tipov na miesta či veci vo vašom dome, ktoré by ste mali mať pod kontrolou. Nie, nemusíte byť paranoidní, no je lepšie byť o krok vpred pred dieťaťom...

Farby na stenách

Hoci už zloženie týchto farieb nie je také nebezpečné, ako pred tým, stále obsahujú malé množstvo prchavých organických látok, ktoré sú silným karcinogénom. Môžu poškodiť respiračný systém vášho bábätka, poškodiť zrak a niekedy sú dokonca aj za nevysvetliteľnými bolesťami hlavy či nevoľnosťou. Detský organizmus je, najmä v novorodeneckom období, až 10-krát zraniteľnejší pokiaľ ide o vplyv chemických látok na organizmus.

Tip pre vás: Nechceme vám tým povedať, že by ste teraz mali premaľovať celý byt. Ale keď budete maľovať detskú izbu, zamyslite sa nad zložením farby. Miestnosti, kde sa zdržiava dieťa, dobre vetrajte.

Vaša kozmetická výbava

Iste budete súhlasiť, že zásuvka, v ktorej máte make-up, krémy, parfumy, laky na nechty, je vašim dieťatkom často okupovaná. Deti fascinujú farebné krabičky, všakovaké flakóniky a vône. V skutočnosti sú pre deti skrytou hrozbou. Dôvod? Tak napríklad parfumy a laky na nechty obsahujú množstvo naozaj nebezpečných chemických látok, ftalátov, toluénu a kozmetika zase množstvo parabénov.

Tip pre vás: Aj keď vaše malé dievčatko bude mať asi hlavu v smútku, mali by ste mať tieto veci pod kontrolou. Ideálne zamknúť a kľúčik dať na bezpečné miesto... Alebo vyššie na poličku, kam dieťa (zatiaľ) nemá prístup.

Čistiace prostriedky

Je známe, že deti sa otrávili čistiacimi prostriedkami, ktoré mávame bežne v domácnosti. Okrem bežných – tekutých a veľmi agresívnych čističov, ktoré iste zamykáte, sa totiž dieťa môže dostať napríklad k tabletám do umývačky riadu (kde ich máte uložené, že by v zásuvky hneď pod umývadlom?) alebo gélovými kapsulami na pranie, ktoré priam lákajú k zahryznutiu...

Tip pre vás: Pri deťoch treba myslieť najmä na uskladnenie vecí a látok, ktoré im naozaj nepatria do rúk. Zaobstarajte si uzamykateľnú skrinku alebo ich vyložte na najvyššie možné miesto, ktoré doma máte.

Kvalita ovzdušia

Verte, alebo nie, znečistenie ovzdušia v uzavretom priestore u vás doma môže byť tri razy vyššie, než vzduch, ktorý dýchame vonku. Neveríte? Tak sa zamyslite: farby na stenách, kuchynské výpary, čistiace prostriedky, ktoré používame, kozmetika, a dokonca aj osviežovače vzduchu, za ktoré míňame nemálo peňazí... To všetko je pre zdravie mimoriadne ohrozujúce.

Tip pre vás: Jednoznačne sa snažte zabezpečiť, aby cirkulácia vzduchu vo vašom byte či dome bola optimálna. Nezabudnite vetrať a používanie osviežovačov tiež radšej obmedzte na na nutn mimimum.

Nechty si lakujete radšej na balkóne a po umytí toalety či kúpeľne čistiacim prostriedkom tiež poriadne vyvetrajte. Ak máte možnosť, zaobstarajte si práčku vzduchu alebo rôzne filtre na prečistenie ovzdušia. A vyhoďte koberce! Sú to lapače prachu, ktorý potom dýchame.

Najčastejšie úrazy detí: Ako im poskytnúť prvú pomoc?

Viete poskytnúť prvú pomoc? Môžete zachrániť (nielen) svoje dieťa!