Stará mama 2

Au-pair menom babička: Na nezaplatenie...

Upečú a navaria jedlá od výmyslu sveta, postarajú sa celkom nezištne. No nič nie je iba čierno-biele... Ako je to u vás?

V dnešnej dobe príde každá pomoc s deťmi vhod. Bohužiaľ, väčšina starých mám ešte stále pracuje, takže si mladé rodiny musia pomáhať ako vedia. Iné rodiny už o starkých prišli, alebo žijú príliš ďaleko a nemá im s deťmi kto pomôcť...

Energická osemdesiatnička Aké sú však skutočné výhody toho, keď máte po ruke ochotnú starú mamu, či prababičku, ktorá je napriek svojmu veku, krvnému tlaku, boľavým kĺbom naozajstná čiperka?

„Každý sa ma pýta, kto mi pomáha s mojimi deťmi. Keď odpoviem, že moja stará mama, tak sú v šoku a prvé, na čo sa opýtajú je: A koľko má rokov? A práve to je obdivuhodné. Nedávno oslávila 83.narodeniny,“ pochvaľuje si pomoc pracujúca mama Sára.

„Mám šťastie. Naozaj veľké a nesmierne si to vážim. Vďaka našej starkej, ktorá býva neďaleko, moje deti jedia také výborné domáce jedlá a koláče, ktoré by som im ja určite nikdy nepripravila... Chodí s nimi na prechádzky, číta im z knižiek, rozpráva im o Bohu, o druhej svetovej vojne. A má s nimi skvelý vzťah. A to všetko robí z lásky a ZADARMO."

"Kým ja prídem z práce, deti sú spokojné a nakŕmené. Ona žiari šťastím, ja nemám výčitiek, že nechávam dieťa v súkromnej škôlke do šiestej večer a naša rodina nenormálne funguje. Nehovoriac o tom, že s manželom môžem aspoň raz za čas vybehnúť večer von – opäť bez výčitiek, že ich nechávam s niekým cudzím,“ rozpráva mama troch detí vo veku 20 mesiacov, tri a osem rokov. 

„Čo však musí byť naozaj náročné, keď rodičom nemá s deťmi kto pomôcť a sú na všetko odkázaní sami. Iste, zvládnu to, lebo musia. No v tejto chvíli si uvedomujem, že máme niečo, o čom môžu desiatky mojich priateliek len snívať,“ priznáva Sára.

Daň sa platí za všetko

A aj za to, že máte doma takúto veľkú pomoc. Nič a nikto nie je dokonalý. A tak budete „platiť“ za to, že vám v čase, kým ste v práci o čosi dlhšie, vychováva deti niekto starší a navyše z rodiny. Aj keď nie v eurách...

Nehovoriac o tom, že babičky svoje vnúčatká rozmaznávajú, dovolia im viac, než rodičia, strčia im do pusy čokoládu, „aby mama nevidela“. A potom je tu niečo, čo je už horšie a náročnejšie: Kritika.

Staré mamy to volajú DOBRÉ RADY, no matky to vnímajú ako KRITIKU. Neopodstatnenú samozrejme. „Naša starká je naozaj skvelá a za pomoc som jej neskutočne vďačná. No samozrejme, všetko má svoje pre a proti. Keď som sa snažila syna odstaviť od dojčenia, bola som ZLÁ matka. Keď som ho dojčila v inej polohe, ako zvykla dojčiť ona svoje deti, tak to dieťa predsa nemohlo byť najedené.“

„ Moje deti neboli podľa našej starkej nikdy dosť teplo oblečené. Keď som sa dcéru snažila odnaučiť uspávaniu na rukách a nechala som ju trošku poplakať, priskočila a okamžite ju vzala na ruky. Lebo to je TÝRANIE detí... Dcéra má osem a dodnes sa v noci budí... Takže ak mi niekto povie, že je ÚŽASNÉ, že sa mi babička stará o deti, tak len poviem: Áno, súhlasím... Chce to len zhodnotiť, čo je v danom momente reálne a dobré pre vaše deti a v konečnom dôsledku aj pre vás,“ myslí si Sára.

Takže čo myslíte: Je lepšie nechať deti opatrovať starým mamám (keď sú k dispozícií, ktoré sa o ne kráľovsky (niekedy až príliš) postarajú? Alebo si radšej zaplatíte za mladú, aktívnu študentku, ktorá, ak bude mať čas, vybehne s vašimi deťmi na ihrisko?