Matka a bábätko, úsmev

10 (ne)výhod toho, že ste STARŠOU mamou

Možno ste sa na dieťa doposiaľ necítili. A možno nebolo s kým... Dnes ste šťastnou mamou. Kedy však môžete mať nad mladšími mamami navrch a kedy nie?

To všetko je úplne jedno, pretože keď príde na svet vaše vytúžené dieťa, posledné, na čo myslíte je váš vek a výhody či nevýhody z toho vyplývajúce...

Ak sa už však občas nad plusmi či mínusmi toho, byť staršou matkou, zamýšľate, my vám prinášame zoznam tých, ktorý sa oplatí venovať pozornosť.

Spriateliť sa s mamičkami na ihrisku môže byť náročnejšie...

A teraz nejde o vek ako taký, veď matky na pieskoviskách už dávno nemajú osemnásť. Sú čím ďalej staršie. No stále asi bude trošku problém, ak si štyridsiatnička bude chcieť „pokecať“ s dvadsaťročnou. Možno sa budete pri témach, ktoré ona rieši, cítiť naozaj hlúpo, pretože vy to už máte naozaj vyriešené.

Alebo sa naozaj budete cítiť ako dinosaurus a pýtať sa samej seba, čo tu vlastne robíte... Vy už máte za sebou kariéru, možno máte aj nejaké to postavenie, a aj to môže byť pri vytváraní nových priateľstiev problém. Rozdiely sú priveľké. Ak však prekonáte počiatočné rozpaky, iste si spriaznenú dušu nájdete.

Cítite sa ako „stará“ korytnačka

Keď po prvý raz vybehnete do ulíc s kočiarom a zbadáte tam mamičky, ktoré majú niečo vyše dvadsať, so svojimi potomkami, zľaknete sa. A máte tendenciu vyhýbať sa im alebo povedať, že vy nie ste mamička, ale iba teta toho malého pokladu...

Cítite sa trápne. Ale to naozaj nemusíte! Ostatné ženy skúsenejšiu medzi sebou iste privítajú. A navyše, malé dieťa vám predsa roky uberie. A tým mladým tri hodiny nočného spánku zase na kráse uberie. Tak, a ste si kvit.

Možno budete „lepší“ rodič

Ako raz jedna mamička na pieskovisku zahlásila: „Je mi ľúto každé moje dieťa, ktoré som mala v dvadsiatke (má ich 5 a posledné sa jej narodilo v 41.rokoch)...“ Dôvod? V dvadsiatich rokoch či tesne pred tridsiatkou ste vlastne ešte na vrchole, alebo dokonca ešte pred ním. Máte množstvo nerealizovaných plánov a neuspokojených ambícií. Aj preto ste ako rodič o niečo egocentrickejší.

Avšak mama, ktorá už má pred alebo aj po štyridsiatke, už nemyslí v prvom rade na seba, ale hlavne na blaho svojho dieťatka. Už nerieši kariéru a neľutuje, že nemôže ísť aspoň raz za týždeň či mesiac s kamoškami do klubu si zatancovať. Jednoducho má už toto všetko za sebou a teraz si môže užívať krásne chvíle so svojím vytúženým potomkom.

Budete mať menej detí, než ste chceli

Keďže už toho času na plodenie potomkov nemáte veľa, možno sa budete musieť uspokojiť s jedným či dvoma potomkami. Ak ste vždy snívali o veľkej rodine, je naozaj potrebné začať rodiť o niečo skôr, než v štyridsiatke...

Viac vyšetrení a stresu v tehotenstve

Iste viete, že s vyšším vekom budúcej mamičky sa spájajú najrôznejšie zdravotné riziká pre bábätko... Aj preto sa pripravte na vyčítavé pohľady lekárov, na prípadnú amniocentézu a iné genetické vyšetrenia. Ak všetko dobre dopadne, odpadne vám kameň zo srdca. A my veríme, že všetko bude fajn!

Finančne budete lepšie pripravená!

Ha! A to je v dnešnej dobe obrovská výhoda! Určite máte nasporené a otázka peňazí vás nebude trápiť rovnako, ako mladšie „kolegyne“ na pieskovisku. Tak sa z tejto výhody tešte :)

Noc bez spánku bude horor

Kým ste boli mladšie, jedna-dve noci bez spánku pre vás boli "brnkačka". Teraz to už však budete znášať o niečo horšie. Takže sa pripravte na to, že budete mať asi o niečo menej energie, než ostatné, mladšie maminky.

Ach, tie tehotenské kilogramy!

No a napokon váha. Keďže ste staršia, už aj tak vám to spaľuje pomalšie a musíte si dávať pozor na to, čo zjete. Po tehotenstve vám preto môže trvať o niečo dlhšie dostať sa späť do formy, než mladším maminkám. Útechou vám môže byť, že aj medzi dvadsaťročnými sa nájdu také, ktoré sa tehotenských kíl tak ľahko nezbavili. Nevzdávajte to, šanca je tu vždy, treba poriadne „zamakať“ :) 

Príliš starí „starí“ rodičia

A napokon táto nevýhoda. Starých rodičov si vaše deti asi dlho neužijú... Možno však máte tuhý koreň a budú žiť šťastne a veľmi dlho! Dôležité je užívať si každý jeden spoločný deň a nepozerať sa na to, čo nemáte, ale na veľký dar, ktorý ste v podobe rodičovstva dostali.

Deti vám uberú roky

Áno, je to tak! Budete šťastná a krásna! Pretože vaše milé, malé rozkošné dieťa vás urobí mladšou. Budete sa usmievať, sviežo obliekať, viac hýbať. A iste budete vyzerať úžasne!

Navyše sa aj v štyridsiatke budete môcť pohojdať na hojdačke alebo sa necháte nahovoriť vyliezť na strom. Toto ste iste už dlho nezažili a vďaka vášmu dieťaťu ožije dieťa vo vás...