Unavená školáčka

Deficit SPÁNKU: Môže za psychické a zdravotné problémy detí!

Má vaše dieťa dostatok spánku? Jeho nedostatok môže mať na zdravie a výkon dieťaťa negatívny vplyv...

Ranné odchody z domu do práce, do škôlky a do školy môžu byť pre niektorých rodičov doslova utrpenie. Najmä, keď robia všetko preto, aby deťúrence vstávali s dobrou náladou, stihli sa ráno umyť, obliecť, naraňajkovať a pokojne začať nový deň.

Niekedy však ranný stres môže pokaziť náladu celej rodine. Na vine môže byť režim vašich detí, ktoré si nevedia zvyknúť na ranné vstávanie. Samozrejme, že po prázdninách, kedy mohol ostať hore dlhšie, sa večer zaspáva ťažšie. O to ťažšie sa ráno vstáva.

Dieťa je potom celý deň unavené, má červené očká a ospalo zíva. Niet divu, že sa nedokáže sústrediť na činnosť, ktorú od neho učitelia vyžadujú. Medzi vážnejšie následky dlhodobého deficitu spánku patrí aj obezita, oslabenie krátkodobej pamäte a imunitného systému dieťaťa...

Okrem fyzických komplikácií môžu nastať u dieťaťa aj psychické zmeny, ktoré súvisia so spánkovým deficitom. Patrí medzi ne nevhodné správanie detí a problémy so sústredením sa na aktivity v škole, čo môže mať za následok horší prospech a hodnotenie školy.

Koľko hodín majú deti spať?

A to iste ako rodičia poznáte aj sami na sebe. Keď ste nevyspatí, deň sa nezačína práve ideálne a v práci to potom všetko ide akosi ťažšie... Takže koľko hodín spánku vaše ratolesti vlastne potrebujú, aby boli svieže, oddýchnuté a schopné absolvovať náročný, celodenný program menom škola, škôlka, krúžky?

Škôlkári, teda deti vo veku od 3 do 6 rokov potrebujú približne 11 až 12 hodín spánku denne. Samozrejme, treba k deťom pristupovať individuálne. Do tohto času je potrebné započítať aj popoludňajší spánok detí, ktoré v tomto období zvyknú v škôlke ešte oddychovať.

Ak vaše dieťa spí menej a je zdravé, aktívne a v poriadku, tak potom nemáte žiaden problém. Keď naopak problémy má, skúste za tým hľadať nedostatočné množstvo oddychu a začnite to riešiť.

Staršie deti a tínedžeri potrebujú zhruba deväť až desať hodín spánku denne. Práve v tejto vekovej kategórií detí sa vyskytuje najviac problémov. Dôvod? Dlhé večerné vysedávanie pred televíziou či za počítačom má za následok nedostatok spánku a s ním súvisiace zdravotné a psychické problémy.

Ako dostať deti včas do postele?

Keďže dospelému človeku postačí šesť až osem hodín spánku denne, často svojmu dieťaťu dovolí ostať hore dlhšie, než je potrebné. V prípade, že si ráno môže dlhšie pospať, sa nič nedeje. Keď budík zazvoní priskoro, môže to byť problém. Ak sa takýto režim u vás zavedie pravidelne, môžete dieťaťu naozaj uškodiť.

Trvajte teda, najmä počas pracovného týždňa, na dodržiavaní režimu. Aj keď deti spočiatku nevedia zaspať, je lepšie, aby ležali v posteli a oddychovali. Zaspávanie si môžu spríjemniť relaxačnou hudbou, mladším deťom čítajte pred spaním rozprávky. Postupne si na ukladanie v danú hodinu zvyknú.

Rozprávajte im aj o tom, že je dôležité oddychovať a relaxovať. Keď dieťa pochopí, že to robíte pre jeho zdravie, určite prestane časom odporovať. Ustrážiť by ste mali aj sledovanie televízie a hranie hier na telefóne a počítači.

Najmä pred spaním by sa tejto činnosti mali deti vyhnúť, pretože aj tá môže byť dôvodom, prečo sa im nedarí dlhšie zaspať. Žiarenie z monitoru totiž dáva mozgu signál, že spať sa jednoducho nejde... Preto sa radšej večer spoločne venujte niečomu pokojnému a príjemnému.