Dieťa, syn, otec, výchova, chlapec

Rodičia SYNOV: Viete o ich svete naozaj všetko?

Myslíte si, že váš syn je „v pohode“, je mu v podstate všetko jedno a nemá žiadne problémy? Tak potom o jeho svete možno veľa neviete...

Výchova dievčat je možno náročnejšia, hlavne pokiaľ ide o kritické obdobie puberty. Je potrebné vysvetliť im, ako funguje ich telo, rozprávať sa o sexualite, o antikoncepcii, o vzťahoch, o priateľstvách. O tom, že raz budú matkami... Žene so ženou sa často rozpráva o niečo ľahšie, pretože sa dokáže vcítiť do jej pocitov.

Možno podobný rozhovor budete chcieť ako mama absolvovať aj s vaším synom. Predsa len ste žena a možno pre vás nebude jednoduché pochopiť svet mužov. A najmä svet chlapcov, ktorí sa dnes značne líči od toho minulého. Preto vám prinášame päť základných vecí, ktoré by mala vedieť mama každého chlapca, a ktoré by jej mohli pomôcť stať sa súčasťou sveta jej syna. A lepšie ho pochopiť...

Chlapci sú menej „komplikovaní“

Tvrdenie, že chlapci sú, najmä pokiaľ ide o vzťahy, výchovu a kamarátstva, menej komplikovaní, je mýtus. V skupine chlapcov totiž existuje veľmi veľa „rolí“, ktoré určujú hierarchiu ich vzťahov.

Nájdete medzi nimi „vodcu“, ktorý rozhoduje o tom, čo je smiešne, vtipné, čo skupina ako taká bude akceptovať. Ale aj „bitkára“, ktorý je zo všetkých najväčší, najsilnejší a skupinu ochraňuje. Potom je tu „zabávač“, ten, na ktorého vtipoch sa vždy všetci smejú. A napokon „svedomie“ skupiny- chlapec, ktorý vždy upozorní na riziká toho, čo idú vykonať, a je zo všetkých najustráchanejší.

Sila priateľstva v skupine chlapcov je veľmi dôležitá a od postavenia jednotlivcov závisí, ako sa zachovajú... Neznamená to, že súdržnosť vždy zvíťazí. Aj medzi chlapcami vznikajú konflikty a nedorozumenia. Na rozdiel od dievčat - chlapci si veci riešia väčšinou hneď, väčšinou päsťami. Čo však nebráni ich ďalšiemu priateľstvu...

Chlapcom je všetko „jedno“

Aj keď váš syn možno neprezrádza, čo si myslí, alebo cíti, neznamená to, že neprežíva všetko rovnako intenzívne, ako vaša dcéra. Chlapci sa väčšinou tvária, že všetko, čo sa deje v rodine, medzi priateľmi či spolužiakmi, ich vôbec nezaujíma a všetko ide mimo nich.

Snažia sa maskovať smútok, strach, lásku či nadšenie. Aj preto je úlohou rodičov vysvetliť im, že za prejavovanie citov sa hanbiť nemusia a že zdravý, zrelý muž sa nebojí citovo zaangažovať.

A tiež im pripomínať, že sa s vami môžu porozprávať vždy, keď to budú potrebovať. Čím častejšie za vami váš syn príde, tým lepšie. Prikladajte význam aj tým najmenším, nenápadným volaniam o pomoc či radu. Mohlo by sa stať, že ak ich nezaregistrujete, druhý raz za vami už nepríde.

Chlapci nemajú problémy v medziľudských vzťahoch

Ďalší mýtus. Vaša dcéra príde domov s plačom, keď sa s ňou „nebaví“ jej najlepšia kamoška. Váš syn s plačom nepríde a ani vás o tom nebude informovať. To však neznamená, že sa medzi chlapcami takéto veci nedejú a že ich netrápia. Len tieto záležitosti skrývajú a riešia si ich väčšinou sami, medzi sebou.

Ak sa naozaj chcete o svojom synovi niečo dozvedieť, musíte sa ho na to opýtať. Najlepšie, keď má rozohranú nejakú hru na počítači... Nečakajte však žiadne zápletky, ale len stručné odpovede, ktoré zrejme budete musieť páčiť. 

Videohry sú súčasťou chlapčenského sveta

A nech budete robiť čokoľvek a budete sa mu snažiť tieto veci odopierať, nepodarí sa vám to. Dostanú sa k tomu a často je to ich najväčší koníček. Aj keď pre to ako žena možno nemáte pochopenie, skúste syna požiadať, aby vám hru vysvetlil a zahrajte si ju s ním!

Získate si jeho obdiv a pustí vás tak ľahšie do svojho sveta, keď zistí, že ho akceptujete. Pod kontrolou by ste ako rodič mali mať najmä čas, ktorý touto aktivitou strávi. A aj obsah. Strieľanie a zombíci sú „normálka“. Radšej sa uistite, že nejde o sexuálny, rasistický či inak nevhodný obsah...

Pozor na vyzvedanie

Keď váš syn zavetrí z vašej strany príliš veľký záujem o svoju osobu v akejkoľvek veci, okamžite zaradí spiatočku. Naučte sa preto rozprávať s ním o čomkoľvek veľmi civilne, pokojne... Plánujte a predvídajte.

Ak svojho syna následne začnete poučovať, alebo sa príliš nadchýnať, začne ho to obťažovať. Rozhodne nebudete prvý človek, za ktorým pôjde pýtať si radu. Aj keď ste mali ten najlepší úmysel, buďte v debatách s chlapcom naozaj veľmi civilní...