Novorodenec, bábätko

Pre mladé rodinky: Vieme, ako ušetriť na veciach pre deti!

Detská výbavička, kočík, hygienické potreby, autosedačka, postieľka... To všetko stojí nemalé finančné prostriedky. Poradíme ako ušetriť a mať všetko, čo dieťa potrebuje.

Pochopiteľne, že pre svoje prvorodené dieťatko chcete všetko krásne, nové, voňavé a čisté. Jednoducho preň chcete to najlepšie. Ak si však nemôžete alebo nechcete dovoliť rozhadzovať zbytočne veľa peňazí za veci, ktoré môžete zohnať aj lacnejšie, tak potom tu pre vás máme niekoľko tipov. Vďaka nim sa vám podarí ušetriť a ušetrené peniažky môžete dieťatku odložiť alebo ich použiť v rodinnom rozpočte...

Čakáte dieťatko alebo sa vám drobček práve narodil? Určite máte doma dlhý-predlhý zoznam všetkého čo budete pre dieťa potrebovať. Chcete, aby malo vaše dieťatko všetko potrebné a zároveň si nemôžete dovoliť len tak zbytočne vyhadzovať peniaze za drahé veci? Tak skúste vyskúšať naše tipy.

Dojčite čo najdlhšie

Presne tak! Odhliadnuc od zdravotného hľadiska vám dojčenie vám „ušetrí“ množstvo peňazí. Umelé mlieka sú naozaj drahé... Ak teda máte možnosť dojčiť, tak dojčite. A čo najdlhšie.

Plánujte a porovnávajte

Nenakupujte všetko pre dieťa len tak. Chce to presný plán a prípravu. Keď kupujete pre dieťa kočiar, určite nekúpte hneď prvý v obchode, kde vás milý predavač presviedča, že TENTO je "rolls-royce" medzi kočíkmi, má zvučnú značku a má ho dokonca aj Victoria Beckham...

Ujasnite si, čo potrebujete a hlavne, akú funkciu má daná vec spĺňať. Urobte si v zozname dve kolónky, kde si určíte priority a rozhodnete sa, či danú vec chcete novú, alebo z druhej ruky. Potom nastupuje hľadanie. Skúste zájsť do obchodu, danú veci si obzrieť. A potom sa pozrieť, či ju na internete nezoženiete v inom obchode lacnejšie (prirátajte aj dovoz/kuriéra a podobne!!!).

Možno zistíte, že mamička, ktorá sa zbavuje vecí po prvom dieťati, ponúka danú vec v takmer 100-percentnej kondícii a máte vyhraté. Ušetriť môžete aj polovicu ceny, ktorú by ste dali za novú vec v predajni.

Spýtajte sa rodiny a priateľov

Nemajte zlý pocit z toho, že by ste si niečo vypýtali alebo požičali od rodiny, známych či priateľov! Každý to pochopí. Načo kupovať vaničku, keď suseda jednu má v pivnici a už ju nepoužíva? Po roku jej ju môžete vrátiť. Alebo ju odkúpite za symbolickú cenu. Ona neprerobí, zbaví sa nepotrebnej veci z pivnice či garáže a vy opäť ušetríte!

Oblečenie z druhej ruky

Za detské oblečenie nemusíte vyhadzovať nehorázne peniaze. Stačí všetko, čo je čisté, v dobrom stave. Deti rýchlo rastú a vy budete musieť nakupovať takmer každý mesiac, najmä v prvom roku. Preto si radšej odkúpte oblečenie od kamarátky, vezmite si podarované od staršej sestry. Na internete nájdete množstvo búrz, kde mamičky predávajú použité oblečenie v dobrom stave.

Pozor na „značkové“ veci dennej spotreby

Napríklad také plienky: možno vášmu dieťatku budú stačiť neznačkové, obyčajné plienky, ktoré sú o polovicu lacnejšie ako tie z televíznej reklamy. To isté platí aj o detskej kozmetike či hygienických potrebách. Všetko testujte v malých baleniach, až potom sa rozhodnite kúpiť veľké, výhodnejšie balenie.

Nechajte si poradiť!

Ak niečo potrebujete alebo si myslíte, že by ste na danej položke mohli ušetriť, tak sa rozprávajte s priateľmi. Mnohí majú skúsenosti, ktoré vy nie, preto vám môžu dobre poradiť. Napríklad vaša kamarátka, ktorá už má dve deti, vie, kde kúpite najkvalitnejšiu a najlacnejšiu detskú obuv. A podobne...

„Malé“ či nepotrebné veci opäť predajte

Veci, ktoré sú už vášmu bábätku malé (v prípade, že nateraz neplánujete druhé) zase predajte. Vráti sa vám aspoň malá časť toho, čo ste do vecí, oblečenia a výbavy investovali.

Nakupujte vo výpredajoch

Čoskoro sa naučíte odhadnúť, aké veci vaše dieťa bude potrebovať na zimu. Preto ich kupujte v jarných výpredajoch a uskladnite. A naopak. Využívajte aj akcie a zľavy veľkých firiem, supermarketov a drogérií, kde majú detský sortiment a drogériu často v akcii, alebo ich dostanete lacnejšie za zbieranie klubových bodov.