choré dievčatko

Recepty pre mamy aj deti: Zatočte s chrípkou zdravými NÁPOJMI!

Zabite dve muchy jednou ranou: Ustrážte sebe aj dieťaťu pitný režim a pite nápoje, ktoré prospejú aj vášmu zdraviu.

Ak zabúdate užívať výživové doplnky na podporu imunity, možno si efektívnejšie pomôžete zdravými nápojmi. Zabijete tak dve muchy jednou ranou. Ustrážite si dostatočný pitný režim a dodáte telu energiu na boj s vírusmi a baktériami...

Poďte sa spolu s nami pozrieť na najlepšie potraviny a nápoje, ktoré vám v zime pomôžu posilniť imunitný systém, uľavíte si vďaka nim pri chrípke a nachladnutí, vyliečite kašeľ, uľavíte od prejavov astmy a ďalších nepríjemných vedľajších účinkov chladného a sychravého počasia.

Ibištekový čaj

Zaobstarajte si ovocný, príjemný a chutný ibištekový čaj. Okrem toho, že je osviežujúci a deti nemajú problém s jeho chuťou, má vynikajúce účinky na vaše zdravie. Odporúča sa ľuďom, ktorí majú problémy s astmou, aterosklerózou. Tonizuje srdcový sval a žalúdok a tiež pôsobí ako mierne preháňadlo.

Anízový čaj

Vďaka aromatickému anízu sa vám upokojí kašeľ a prejavy astmy. Pomáha pri vylučovaní hlienu. Okrem toho si poradí aj s nafúknutým bruškom a kolikami, ktorými môžu trpieť dojčatá. Okrem toho posilňuje a čistí pečeň, obličky a vaječníky. Výborný je aj pri menštruačných bolestiach či bolestiach hlavy.

Sladké drievko

Trápi vás suchý, dráždivý kašeľ a zachrípnutie? Namiesto sirupu vyskúšajte najskôr čajík zo sladkého drievka. Má pozitívne účinky pri dehydratácii z teploty a pomáha z rehydratáciou. Okrem toho má antibakteriálne účinky.

Mätový čaj

Mäta je veľmi obľúbená a v súčasnosti aj veľmi používaná bylinka. Čajík s mätou, medom a citrónom si pripravíte rýchlo a jednoducho. A aké má mäta účinky na organizmus? Okrem úľavy od upchatých dutín a s nimi súvisiacich bolestí hlavy pomáha aj pri nevoľnostiach, zápaloch ďasien. Zmierňuje aj menštruačné bolesti a kŕče v bruchu.

Citronáda

Urobte si aj v zime chutnú a osviežujúcu citronádu. Citrón obsahuje vitamín C, ktorý je prospešný pre vašu imunitu a  Okrem toho šťava zrýchľuje trávenie, rozpúšťa tuk, reguluje krvný tlak a tiež vám pomôže pri kŕčových žilách, bolestiach hlavy. Zabíja tiež mikróby a črevné parazity.

Harmančekový čaj

Je výborným liekom na kašeľ, pomôže vám lokálne aj ako obklad na opuchnuté oči a vačky pod očami. Prečisťuje obličky, pomôže aj pri bolestiach vaječníkov či zápaloch tráviaceho traktu.

Odvar z majoránu

Ak vás trápi kašeľ, hlien a astma, alebo máte zápchu či problémy so spánkom, vyskúšajte si urobiť odvar z majorán. Fantastický je aj pre ľudí, ktorí trpia kožnými alergiami, má upokojujúce účinky pri nadmernom strese a tiež je výborný aj ako dezinfekčný prostriedok pri povrchových zraneniach.

Na čo si dať pozor, ak vás skolila chrípka:

  • Ak je to iba trošku možné, oddychujte, spite a dovoľte vášmu telu, aby sa opäť naštartovalo. Prechodená choroba je pre vás či vaše dieťa to najhoršie.
  • Jedzte jablká, ktoré pomáhajú bojovať s prechladnutím
  • Zdržte sa konzumácie potravín s vysokým obsahom bieleho cukru, pretože znižujú schopnosť bielych krviniek bojovať s baktériami
  • Pite veľa tekutín, „natlačte sa“ cesnakom, ktorý funguje ako antibiotikum, ak vás nečaká cesta do práce, jedzte polievky a do vody si určite vytlačte citrón
  • Do nápojov aj jedál môžete pridať zázvor, škoricu či rascu