tlacova sprava

Panelák je už sedem rokov miestom, kde to žije!

(18.02.2015) Najdlhšie vysielaný denný seriál na Slovensku oslavuje dnes už svoje siedme výročie. Panelák má za sebou 1256 odvysielaných epizód a diváci mu zostávajú aj naďalej verní, o čom svedčia vynikajúce výkony jeho najnovšej 15. série a pozícia pravidelného lídra trhu v čase svojho vysielania.

Panelák sledujú Slováci na svojich obrazovkách už sedem rokov, vďaka čomu patrí medzi historicky najstabilnejšie piliere programovej štruktúry televízie JOJ a je jedným z najúspešnejších seriálov na slovenskom trhu vôbec. Práve dnes vstupuje do ôsmeho roku svojej existencie a za svoj úspech vďačí predovšetkým tvorcom, na čele s otcom seriálu Andym Krausom, a takisto všetkým hercom, ktorí už roky stvárňujú divákmi mimoriadne obľúbené postavy.

Veľká seriálová rodina, ktorú od samého začiatku tvoria tí najlepší slovenskí herci, už zažila mnohé príchody nových tvári či odchody stálic, no ešte stále je výnimočná svojou súdržnosťou a motiváciou tvoriť originálny a kvalitný seriál pre slovenské publikum. Mená ako Diana Mórová, Ján Koleník, Zuzana Fialová, Marián Miezga, Božidara Turzonovová, Juraj Slezáček, Mirka Partlová, Andrea Karnasová, Matej Landl, Zuzana Vačková a mnohí ďalší... hovoria za všetko.

Ďalším dôkazom toho, že seriál nikdy nespí na vavrínoch, býva tiež prítomnosť rôznych epizódnych postáv, pričom práve známe osobnosti v Paneláku hrajú sami seba. Za všetky celebrity spomeňme celosvetovo známe mená, akými sú napríklad speváčka Anastacia, krasokorčuliar Jevgenij Pľuščenko, tenistky Dominika Cibulková či Daniela Hantuchová, ale aj slovenské kapely a speváci, napríklad Richard Müller či Zuzana Smatanová, a mnohí ďalší.

Seriál prešiel za sedem rokov viacerými zmenami v dramaturgii, v hereckom obsadení, či úpravami interiérov a vždy pritom svojim celkovým nastavením reflektoval názory a preferencie divákov. Televízia JOJ pravidelne testuje obľúbenosť formátu a jednotlivých postáv, aby sa čo najviac priblížila predstavám a očakávaniam divákov, ktoré ak sa v správnej miere zosúladia s profesionálnou intuíciou tvorcov, vznikne seriál, ktorý si diváci doteraz každý deň nenechajú ujsť.

Zárukou úspechu seriálu sú aj dejové linky inšpirované každodenným životom. Šikovní scenáristi v nich vždy reagujú na súčasné spoločenské dianie, ktoré šijú na mieru hercom do dialógov, často s vtipným nádychom, a preto majú diváci z postáv reálnejší pocit a navyše sa s nimi radi zasmejú. Panelák tak aj naďalej zostáva miestom, kde to žije.

V rámci sledovanosti si denný seriál Panelák napriek akejkoľvek konkurencii vždy udržal výkony, ktorými obhájil stabilitu svojej pozície úspešného formátu v hlavnom vysielacom čase televízie JOJ. Po prvej úspešnej sérii v roku 2008 sa zastabilizoval pre JOJku v nadpriemerných výkonoch a dlho dominoval trhu ako líder v prime time. Najsledovanejšími boli 5. a 6. séria v roku 2010 (v priemere 11,1 % Rtg v CS 12+), najväčší trhový podiel si vyslúžila 3. séria v roku 2009 (v priemere 28,5 %) a najviac divákov (až 709-tisíc) si seriál pozrelo 28.12.2012 (15,1 % Rtg v CS 12+). V súčasnej sezóne sa Panelák opäť vrátil na pozíciu trhovej jednotky v čase svojho vysielania, 15. séria sa v novom slote po 21:40 hod. pohybuje na úrovni nadpriemerných výkonov a je tak prvou voľbou slovenských divákov.

Veľkú základňu fanúšikov má Panelák aj na Facebooku - jeho fanpage dnes sleduje takmer 140-tisíc ľudí, ktorí sa pravidelne zapájajú do rôznych interaktívnych súťaží. Samotní herci seriálom aktívne žijú, oslavujú výročia a úspechy Paneláku. Len nedávno sa zúčastnili oslavy začiatku najnovšej série a pri príležitosti siedmych narodenín pripravili pre svojich divákov špeciálne tričká (viac info na webovej stránke Novaseria.joj.sk).

Zaujímavosti o seriáli Panelák

- prvá kamerová skúška bez kostýmov a scény prebehla 9. januára 2008
- prvá séria seriálu začala TV JOJ vysielať 18. februára 2008 - dnes, 18. februára 2015, odvysiela JOJka už 1257. epizódu
- v seriáli si zahralo okolo 700 hercov a viac ako tisíc komparzistov - denne sa nakrúca priemerne 10 hodín, od 7.00 hod. ráno
- 6x do týždňa sa seriál nakrúca v ateliéri na Kolibe a 4x týždenne v exteriéroch

Ocenenia z diváckych ankiet

• OTO 2011 a 2012 v kategórii Seriál roka
• OTO 2010, 2011 a 2012 v kategórii Herec získal Ján Koleník
• OTO 2011 v kategórii Herečka získala Diana Mórová