Kráľovná Alžbeta II. s princom Charlesom

Špeciálne vysielanie pri príležitosti korunovácie britského panovníka Karola III.

Spravodajská televízia JOJ 24 prinesie v sobotu 6. mája naživo korunováciu kráľa Karola III. Touto významnou udalosťou budú divákov sprevádzať moderátori Mária Ölvedyová a Bruno Ciberej.

Prvé rozhovory o tom, ako bude vyzerať vysielanie korunovácie nového kráľa Veľkej Británie, sa začali v redakcii spravodajstva televízie JOJ a JOJ 24 už po pohrebe kráľovnej Alžbety II. V marci tohto roka začali naši redaktori pripravovať prvé reportáže, ktoré budú môcť diváci spolu s ďalším programom sledovať už nadchádzajúcu sobotu. Diváci JOJ 24 sa však niektoré informácie o korunovácii dozvedia skôr. Prostredníctvom špeciálnej interaktívnej obrazovky ukážu v piatok 5. mája moderátori v Ranných novinách, v Novinách o 12 i v hlavnej spravodajskej relácii NOVINY TV JOJ, kadiaľ povedie trasa korunovačného sprievodu, ale aj životné míľniky kráľa Karola III, či rodokmeň kráľovskej rodiny, to všetko v exkluzívnom grafickom spracovaní.

Vysielaniu korunovácie predchádzajú niekoľkotýždňové prípravy. Tým sa venujú aj hlavní moderátori tejto udalosti – Mária Ölvedyová a Bruno Ciberej, ktorí majú bohaté vedomosti o kráľovskej rodine, keďže sa o ňu dlhoročne súkromne zaujímajú. Divákov preto prekvapia aj zaujímavými informáciami, ktoré si dlhodobo popri práci ako nadšenci vyhľadávajú. Korunovácii sa uplynulé týždne naplno venovala aj zahraničná redakcia, ktorá popri dennom pokrývaní diania vo svete pre divákov pripravila mnoho reportáží do sobotného špeciálneho živého vysielania. Výsledkom ich práce je aj bonus pre divákov JOJ 24 v podobe divácky veľmi obľúbenej relácie Svet 24, ktorá bude v sobotu venovaná iba korunovácii britského kráľa. Monotematická relácia zvyčajne nakrúcaná na záznam sa tak bude kompletizovať až po korunovácií.

Jakub Mitter, redaktor zahraničia, ktorý posilnil redakciu pri spustení vysielania JOJ 24, oživí korunováciu zaujímavosťami priamo v štúdiu a počas vysielania bude okrem iného sledovať aj to, čo sa deje v zahraničných agentúrach a na sociálnych sieťach.

Do štúdia v sobotu prijali pozvanie hostia – Marek Trubač, odborník na etiketu, Mária Holubová, odborníčka na protokol a britskú monarchiu na Katedre dejín a práva UMB Banská Bystrica a Tomáš Holička, tlmočník.

Priamo z Londýna sa prihlási skúsená redaktorka Lenka Ježová. Už v týchto dňoch je v kontakte so slovenským veľvyslanectvom vo Veľkej Británii a v sobotu sprostredkuje divákom všetko podstatné v živých vstupoch pred, počas celej korunovácie i po nej. To všetko v uliciach Londýna.

Zaujímavosťou je, že do televízie prišla z rezidencie britského veľvyslanca Nigela Bakera pozvánka na piknik určený pre Britov žijúcich na Slovensku, aby mohli spoločne naživo sledovať dianie v Londýne na diaľku cez televíznu obrazovku v Bratislave. Sám veľvyslanec ako bývalý osobný tajomník Karola III. prisľúbil televízii JOJ 24 rozhovor v živom vstupe špeciálu o korunovácii.

„Udalosť, akou je korunovácia nového britského panovníka, je z pohľadu spravodajstva náročnou a zároveň veľmi príjemnou prácou. Všetkým, ktorí sa na prípravách a realizácii živého vysielania podieľali, a špeciálne zahraničnej redakcii, sa chcem poďakovať za ich nasadenie a odvedenú prácu,“ hovorí šéfredaktor JOJ 24 Dárius Haraksin.

Nenechajte si ujsť živé vysielanie k mimoriadnej udalosti – korunovácii britského kráľa Karola III. v sobotu 6. mája o 11:00 na JOJ 24.