Poučné, milé aj inšpiratívne: 10 filmov, ktoré musí vidieť každá milovníčka módy!

Videli ste ich všetky?

Móda je súčasťou našich životov od nepamäti. Veď už v praveku sa v jaskyniach odievali do kožušín a koží zvierat. Móda však nie je len oblečenie, ktoré nás chráni pred nepriaznivým počasím. Vyjadruje našu osobnosť, náš štýl, naše postoje či naše myšlienky. Ak sa považujete za milovníčku módy a máte na obliekanie rovnaký názor ako my, určite by ste mali vidieť nasledovných desať filmov. Rozšíria vám obzory, dozviete sa množstvo zaujímavých informácií, nahliadnete tam, kam nikto nesmie a načerpáte toľko inšpirácie, že pravdepodobnosť, že si zase nebudete mať čo obliecť, klesne na minimum.

Diabol nosí Pradu: Romantická komédia odohrávajúca sa v prostredí prestížneho módneho magazínu patrí azda medzi najobľúbenejšie filmy. Prerod „škaredého káčatka“ Andy na krásnu a štýlovú labuť behajúcu na desaťcentimetrových opätkoch od luxusného návrhára je skrátka dychberúci.

Prečo? Nazriete do zákulisia módneho sveta a načerpáte inšpiráciu z outfitov Mirandy Priestleyovej aj Andy Sachsovej.

Coco Chanel: Za to, že v súčasnosti úplne bežne nosíme nohavice, košele pánskeho strihu, pánske klobúky, kravaty či nepravé perly, vďačíme práve Coco Chanel. Spočiatku utiahnutá a zakríknutá dievčina vyrástla v sebavedomú a vizionársku ženu, vďaka ktorej sa ženy oslobodili z nepohodlných korzetov a skostnatených myšlienok o ich živote.

Prečo? Je fajn spoznať ženu, ktorá sa zaslúžila o to, že dnes ešte stále nebeháme v krinolínach a sťahujúcich korzetoch. Navyše jej životný príbeh bol naozaj strhujúci.

Spoveď nákupnej maniačky: Môže o šetrení hovoriť niekto, kto má na krku exekútora a sám nedokáže odložiť bokom ani vindru? Evidentne áno. Rebecca Bloomwoodová je skutočná šopoholička, ktorá nevie odolať žiadnemu štýlovému kúsku napriek tomu, že ich už nemá kam odkladať a za čo kupovať. Ako to však už vo filmoch býva, všetko zlé sa na dobré obráti.

Prečo? Ak máte podobný problém, tento film berte ako súčasť terapie. Po zhliadnutí Spovede nákupnej maniačky sa na nekontrolovateľné nákupy budete zrazu pozerať úplne inými očami.

​​Yves Saint Laurent: Excelentný a veľmi talentovaný módny návrhár sa počas celého svojho života zmietal medzi dvomi stavmi. Buď bol rozšafný, plný energie a tvoril ostošesť, alebo bol v hlbokej depresii a nedokázal ani vstať z postele. Bojoval s duševnými problémami, s drogovou závislosťou a tak trochu aj so svojou orientáciou. Napriek tomu po sebe zanechal v móde hlbokú stopu.

Prečo? Film krásne pracuje s tabuizovanými témami v spoločnosti (homosexualita a drogy). Na pozadí návrhárových démonov uvidíte prierez módou 20. storočia.

Septembrové číslo: Dokumentárny film ukazuje, ako vzniká najdôležitejšie číslo módneho magazínu za celý rok. Septembrové číslo je niečo ako horoskop, ktorý vychádza s príchodom nového roka. Všetci prívrženci sa ním snažia riadiť a je na nadchádzajúcu sezónu bibliou.

Prečo? Ak ste vždy chceli vedieť, ako to naozaj vyzerá v redakcii tohto kultového módneho magazínu, neváhajte ani minútu. Uvidíte totiž autentické zábery z miest, kam nikto nepovolaný nesmie.

Dior a ja: Film zachytáva príchod nového umeleckého riaditeľa Rafa Simonsa do módneho domu. Nuda, poviete si možno. V skutočnosti však uvidíte na vlastné oči drinu, ktorá stojí za prípravou dôležitej módnej prehliadky – haute couture. Raf mal na jej prípravu o polovicu menej času ako býva zvykom.

Prečo? Áno, za astronomickými cenami kúskov od módnych návrhárov stojí aj meno. No značne k tomu prispieva aj fakt, že takmer všetko sa robí ručne a v rukavičkách. Doslova. Neveríte? Pozrite si tento film a uveríte!

Raňajky u Tiffannyho: Nadčasovou módou je naplnená aj táto kultová snímka ovenčená Oscarmi. Vznikla v roku 1961, no strihy a materiály, ktoré na sebe nosí Audrey Hepburn, by ste si pokojne mohli obliecť aj dnes.

Prečo? Lebo Audrey je jednotka. Bola zvodná aj dievčenská, drzá aj plachá, cudne elegantná aj sexi. A s chlapmi to naozaj vedela. Máme sa od nej čo učiť.

Mária Antoinetta: Manželka Ľudovíta XVI. sa, zjednodušene povedané, správala ako ktorákoľvek frustrovaná žena zo súčasnosti, aj keď žila v 18. storočí.  Nakupovala, nakupovala a nakupovala. A tak ako mnohé dnešné ženy, ani ona sa nezamýšľala nad tým, že tým poriadne vyprázdňuje rodinnú (v jej prípade štátnu) kasičku. Keby však nebola tak nešťastná z nezáujmu svojho muža, ktovie, ako by dnešná móda vyzerala...

Prečo? Mária Antoinetta bola vo svojej dobe trendsetterkou. Čo začala nosiť ona, na ďalší deň nosila celá šľachta a dvor. Film je poučný nielen z hľadiska dejín umenia a módy (postupný prechod z baroka na rokoko), ale aj z oblasti histórie.

Sex v meste: Kultový seriál vyústil v pokračovanie vo forme filmu. Štyri kamarátky milujúce mužov, štýlové oblečenie, New York a život ako taký patrí azda k povinnej výbave každej ženy.

Prečo? Lebo je to vlastne taká moderná rozprávka pre veľké dievčatá. Princezné majú krásne šaty a dobro zvíťazí nad zlom.

27 šiat: Tento film síce nie je prvoplánovo tak úplne o móde, ale má s ňou veľa spoločného. Prajná a tak trochu aj naivná Jane je tá najlepšia družička a navlečie si na seba všetko, čo si jej ktorákoľvek kamoška - nevesta zmyslí. Družičkovaním a pomáhaním so svadbami je však natoľko zaneprázdnená, že nemá čas na seba. A to je smutné... Ale jej šatník preplnený bláznivými a originálnymi kreáciami je zas veľmi, ale veľmi veselý.

Prečo? Aby ste si opätovne zopakovali, že byť k ľuďom milý a pomáhať im je super, ale vždy treba myslieť aj na seba. No a potom sú to tie šaty, samozrejme!

Sledujte film 27 šiat už dnes o 20:45 na PLUSke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora