Dnešný deň patrí meteorológii: Prezradíme vám, ako vzniká relácia Najlepšie počasie!

Najlepšie počasie na TV JOJ patrí medzi najsledovanejšie relácie na Slovensku. Môže za to najmä kvalitná predpoveď, za ktorú zodpovedajú profesionálni meteorológovia. Meteorologička Miriam Jarošová nám prezradila, ako funguje výroba takejto relácie.

Najlepšie Počasie diváci na obrazovkách TV JOJ môžu sledovať už od roku 2008. "Od septembra 2008 TV JOJ ako prvá televízia na Slovensku v tom období vrátila meteorológov na obrazovku," uviedla Miriam Jarošová. 

Miriam priznáva, že výroba relácie spočiatku trvala dlhšie, pretože rosničky na obrazovke nahradili profesionálni meteorológovia. Reláciu si pripravujú meteorológovia sami. "Každý meteorológ si sám hľadá zaujímavosť na začiatok relácie, sám si kreslí tlakové pole a sám aj predpovedá teploty a počasie na ďalšie dni. S grafikou nám pomáhajú naši technici a každá relácia má svojho režiséra, ktorý dohliada, aby relácia vyzerala na obrazovke tip-top. Samozrejme, že je nutná spolupráca aj maskérok a kostymérok," zdôverila sa.

Relácia je nakrútená, počasie sa zmení, čo nasleduje?

Počasie je premenlivé, aj na to však profesionáli myslia. "Aj keď je počasie premenlivé, totálny výbuch predpovede ešte nebol," povedala Miriam. Ako to už býva, nie na všetko sa dá však vopred pripraviť. "Samozrejme, pri postupne frontálneho rozhrania sa nedá presne na hodinu povedať, kedy začne pršať, kedy sa začne oblačnosť zmenšovať a kde budú búrky. Atmosféra, kde sa počasie odohráva, je naozaj živý organizmus. Stačí maličká zmena v podmienkach atmosféry , aj niekde mimo Slovenska, a už je predpoveď iná v nejakých detailoch," dodala známa meteorologička. 

Meteorologička Miriam Jarošová pôsobí v relácii Najlepšie počasie od roku 2008.

Najlepšie počasie si udržiava vysokú sledovanosť aj po rokoch. Môže za to viacero faktorov. Na jednej strane sú to určite informácie podávané priamo od meteorológov, ale tiež fakt, že sa ich odborníci snažia podať spôsobom, aby im rozumel každý divák. 

História Svetového dňa meteorológie

Každý rok 23. marca sa na počesť výročia sprístupnenia 30. krajiny k podpisu dohody o vzniku Svetovej meteorologickej organizácie po 2. Svetovej vojne uskutočňuje Svetový deň meteorológie. Deje sa tak od roku 1950. "V súčasnej dobe je meteorológia veľmi komplexná vedná disciplína a určite nezahŕňa iba predpoveď počasia. Máme niekoľko druhov meteorológie –  agrometeorológia, cestná meteorológia, letecká, radarová....," vysvetľuje odborníčka na počasie. 

Meteorológ sa prvý raz objavil na televíznej obrazovke v USA a v Anglicku v 50-tych rokoch minulého storočia. V Československu to bolo tiež približne v tom období, ale predpoveď počasia sa nevysielala denne. Od roku 1961 sa v TV objavoval meteorológ z Čiech raz za týždeň, neskôr denne a v 80-tych rokoch sa na obraz dostal aj meteorológ z SHMÚ. Meteorológovia vydržali na obrazovkách až do začiatku 90-tych rokov, vtedy boli nahradení takzvanými rosničkami. "Dlho boli na obrazovkách iba rosničky, možno preto, že nebola odvaha poveriť v prezentovaní odborných informácií odborníkov," myslí si Miriam Jarošová.