Peter Bárdy: Zuzana Čaputová – Odvaha k ľudskosti

Vychádza nová kniha Petra Bárdyho: Skutočný príbeh Zuzany Čaputovej

Vychádza nová kniha Petra Bárdyho – skutočný príbeh Zuzany Čaputovej.

Tretia samostatná kniha z dielne Petra Bárdyho Zuzana Čaputová – Odvaha k ľudskosti je portrétom prvej ženy na prezidentskom poste i sondou do mysle matky dvoch dcér, ktorá sa pokúsila zmeniť Slovensko

Skutočný príbeh najznámejšej štátničky v novodobej histórii Slovenska je pätnástym knižným titulom vydavateľstva Ringier Slovakia Media, s. r. o., vychádzajúcim pod hlavičkou rešpektovaného spravodajského portálu Aktuality.sk 

Knihu nájde v e-shope obchod.aktuality.sk a vo väčšine kníhkupectiev po celom Slovensku. Peter Bárdy titul predstaví v spoločnosti zaujímavých hostí na dvoch samostatných akciách. V utorok 18. júna o 18:00 budú šéfredaktor Aktuality.sk, editor knihy Lukáš Diko, šéf investigatívy Aktuality.sk Ján Petrovič a vedúci politického oddelenia Aktuality.sk Martin Sliz diskutovať v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave. Vstup je zdarma, miesto si treba rezervovať tu. 

Zdroj: Alexandra Punova

V stredu 19. júna o 18:30 v Kácečku na Kamennom námestí v Bratislave uvedie Peter Bárdy knihu oficiálne do života. Jeho pozvanie prijali expremiérka a sociologička Iveta Radičová, bývalá šéfka predvolebnej kampane a neskoršia členka prezidentkinho tímu Veronika Gulášová a diplomat a kandidát na prezidenta Ivan Korčok. Vstupné je 5 eur, lístky si kúpite tu.

V cene lístka je zľava 5 eur na knihu zakúpenú na mieste. 

Zo zákulisia politiky do súkromia 

Takmer 300-stranový príbeh ľudskosti, odvahy a humanizmu ilustrujú výpovede hlavy štátu aj svedectvá ľudí z jej okolia. 

Vznik kníh, ktoré píšem, stojí a padá na respondentoch. Nechcem čitateľom predkladať text v štýle ‚toto si myslí Bárdy‘. Som presvedčený, že väčšiu hodnotu majú svedectvá ľudí, o ktorých píšem alebo ktorí udalosti zažili a v istej chvíli ťahali za pomyselné nitky, alebo boli pri tom,“ vysvetľuje Peter Bárdy. 

 Šéfredaktor Aktuality.sk hovoril s prezidentkou nielen o pozadí politických a štátnických krokov, ako boli rozhodnutie opätovne nekandidovať, menovanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aktivity za vlády Igora Matoviča, kreovanie úradníckeho kabinetu Ľudovíta Ódora či udalosti spojené s návratom Roberta Fica do premiérskeho kresla.  

Dotkli sa aj osobných tém dokresľujúcich obraz Zuzany Čaputovejmatky dvoch dcér, ktorá sa rozhodla postaviť zlovôli mocných. V rozhovoroch s Jurajom Rizmanom sa vrátili k obdobiu, keď zastupovala Pezinčanov v kauze pezinská skládka, v ktorej sa neskôr angažoval i Marian Kočner 

So Zuzanou Čaputovou a členmi jej volebného tímu nahliadli do zákulisia búrlivej prezidentskej kampane, keď ako politická outsiderka porazila ostrieľaného diplomata symbolizujúceho toxicitu vlád Smeru. Nevyhli sa ani téme nenávistného a útočného jazyka zo strany politikov na adresu prezidentky a jej najbližších.  

Zuzana Čaputová otvorene prehovorila tiež o období, keď sa starala o milovaného otca umierajúceho na rakovinu. Veľký priestor dostal jej vzťah k pápežovi Františkovi, hľadanie vlastnej spirituality a dôležitosť meditácie v živote.  

Súčasťou skutočného príbehu prvej ženy v prezidentskom kresle je aj nemenej citlivá téma, akou je vzťah s niekdajším spolupracovníkom z kauzy pezinská skládka a neskorším poradcom Jurajom Rizmanom. Práve on vniesol do „romance z paláca“ zaujímavé postrehy. 

Najľahšia i najťažšia kniha zároveň 

Peter Bárdy je autorom alebo spoluautorom štyroch kníh z prostredia politiky. V predslove k tej najnovšej poznamenáva, že o prezidentke sa mu písalo s najväčšou ľahkosťou. „Kniha Obyčajný Matovič. Homo vulgaris bola prvá, a keď som mal napísaných zhruba deväťdesiat strán, uvedomil som si, že politický príbeh Igora Matoviča je o opakovaní tých istých vzorcov správania, keď sa striedajú nadšenie, sklamanie, hnev a sebaľútosť.“  

Pri druhej autorskej knihe Fico – Posadnutý mocou zas čelil obrovskej konfrontácii s možným konfliktom záujmov. „Robert Fico bol premiérom v čase vraždy nášho kolegu a kamaráta Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Svojho času dokonca prišiel s konšpiráciou, že za vraždou nemusí stáť Marian Kočner. A túto lož opakoval aj v predvolebnej kampani v roku 2023,“ argumentuje. 

Hoci Peter Bárdy sa pri písaní o politikoch snaží vystupovať ako nestranný pozorovateľ demaskujúci ich osobnosť a motiváciu v kontexte slovenskej demokracie, ako dlhoročný politický komentátor sa nevyhýba ani istému hodnotiacemu úsudku.  

Na otázku, či dokázal byť k prezidentke kritický, otvorene priznáva, že to nebolo jednoduché. Napokon on sám ju dával zahraničným novinárom ako pozitívny príklad slovenskej politiky.  

„V takých situáciách narazíte na otázku, či máte kritizovať prezidentku, ktorá hodnotovo reprezentuje mnoho z toho, čo ako človek a občan považujete za dôležité, a aj preto je pravidelným terčom útokov ,druhej strany‘. A verte, nie je to vôbec ľahké. Niekoľkokrát som sa prichytil pri tom, že o tom sám so sebou polemizujem. Veď úloha novinára je politikov kritizovať a nie chváliť,“ konštatuje v predslove knihy Zuzana Čaputová – Odvaha k ľudskosti. 

Zrkadlo politikov i spoločnosti 

Šéfredaktor Aktuality.sk sa podobne ako pri písaní predchádzajúcich politických titulov stretol s mnohými ľuďmi z okolia ústrednej postavy knihy: nielen so súputníkmi, so spolupracovníkmi a s blízkymi ľuďmi Zuzany Čaputovej, ale aj s analytikmi a odborníkmi na domácu i zahraničnú politiku. 

Výsledkom niekoľkomesačného úsilia je obraz prvej ženy v prezidentskom kresle zasadený do turbulentného príbehu slovenskej demokracie. Zuzana Čaputová – Odvaha k ľudskosti je tiež zrkadlom slovenskej politickej scény poznačenej nenávisťou a expresívnym jazykom rozdeľujúcim slovenskú spoločnosť.