Žiaden výdobytok dnešnej doby: Šperky, kožušiny i volány nosili muži už pred stáročiami!

V ikonickej relácii Nákupné maniačky počas uplynulého týždňa súťažili piati páni, ktorí nám ukázali nielen to, ako sa obliecť na tému Old Money, ale aj svoje šatníky. V tých sa nachádzali viaceré kúsky, ktoré v dnešnej dobe a v našej kultúre prisudzujeme skôr do ženských šatníkov. Lenže v minulosti to bolo úplne inak...

V komentároch na sociálnych sieťach sa počas uplynulého týždňa objavilo niekoľko reakcií, ktoré tvrdili, že kúsky, ktoré mali naši Nákupní maniaci v šatníkoch, sú vyslovene určené pre ženy. A tým pádom nemajú v tých mužských čo robiť a, že ide o výdobytok súčasnosti. No, ako vieme z historických prameňov, mužská móda sa podobne ako tá ženská vyvíjala a v rámci dejín mužského odievania sa objavilo naozaj všetko.

Mnohým ľuďom v dnešnej dobe pripadá trošku zvláštne, ak vidia muža oblečeného v kožuchu či kožušinovej veste. Pravdou ale je, že z koží a kožušín zvierat sa vytvárali azda prvé odevy, a to v prvotnopospolnej spoločnosti v praveku. V priebehu ďalších tisícok rokov sa takéto typy odevov vyskytovali v mužskom odievaní pomerne bežne a pravidelne, pretože plnili účel ochrany pred chladom.

Gladiator Zdroj: reprofoto

​Veľkú vlnu reakcií si vyslúžili aj sukne, ktoré na sebe predviedli Samuel a Bystrík. Ani sukne na mužovi nie sú ničím, čo by sme tu už nemali. Nazvime to prvý prototyp sukne, ktorá bola zavinovacia, si obliekali už Egypťania tisícky rokov pred naším letopočtom. Dávali si totiž na svojom fyzickom vzhľade záležať a verili, že všetko, čo robia, by sa malo páčiť bohom. To, ako vyzerajú, bolo pre nich dôležité natoľko, že si farbili vlasy, líčili sa a dokonca mali osobné manikérky. Nechty si farbili, napríklad, aj Babylončania, pretože tak chceli zastrašiť svojich nepriateľov. Vráťme sa ale k sukniam. Faktom je, že mnohé starodávne kostýmy boli založené na myšlienke sukne preto, lebo sa dali ľahko ušiť a poskytovali obrovskú slobodu pohybu. Keď muži začali jazdiť na koňoch, nosenie sukne sa ukázalo ako nepraktické a do mužských šatníkov prišli nohavice. A ešte zaujímavosť. Muži úplne bežne nosievali k sukniam aj pančuchy. Ich história sa začala približne v 13. storočí a ich účel bol jasný - chrániť a ohriať. V 14. storočí muži dokonca nosili aj podväzky!

Napoleon Zdroj: reprofoto

​A čo také náušnice? Tie v našej kultúre jednoznačne prisudzujeme len dámam. Odjakživa ich však nosili aj muži. Muži však v dávnych dobách verili, že prepichnutie ušných lalôčikov má množstvo výhod. Napríklad, Arabi verili, že zlepšuje videnie, zatiaľ čo strelci verili, že zlepšuje sluch. Náušnice nosievali aj námorníci, pretože podľa povery im mali zaistiť dôstojný pohreb. Ak by totiž ich telo po smrti vyplavilo more na pevninu, ten čo ho našiel, získal šperky ako odmenu. Historické pramene vravia, že viac než 5 tisíc rokov stará "múmia" ľadového muža Ötziho, bola nájdená s náušnicou. Ozdoby uší nosili tiež Peržania a Aztékovia. Populárne boli aj počas raného stredoveku, v baroku i v renesancii. Nosenie náušníc totiž poukazovalo na bohatstvo, na vysoké postavenie a takýchto mužov oddeľovalo od chudobnejšej populácie.

Jeanne du Barry Zdroj: reprofoto

Muži v minulosti bežne nosievali aj topánky na podpätkoch. Vymysleli to Peržania približne v 10. storočí a opäť ich nosievali najmä bohatí páni. Cieľom bolo, aby vyzerali vyššie a nadradenejšie. Malo to však aj svoj praktický význam. Opätky sa pri jazde na koni zasunuli do strmeňov a poskytovali tak mužom potrebnú stabilitu. Keď sa v 17. storočí objavila perzská delegácia na francúzskom dvore, stalo sa to trendom aj u európskych mužov.

Farby v mode Zdroj: Profimedia

Určite poznáte stereotypné rozdelenie farieb, ktoré aplikujeme do praxe už pri bábätkách - ružová pre dievčatko a svetlomodrá pre chlapčeka. A kým modrú na dievčatách a neskôr na ženách považujeme za úplne normálnu, ružovú u mužov mnohí považujú za tabu. V minulosti sa však farby nerozdeľovali na "mužské" a ženské" a každý nosil odtiene, aké považoval za vhodné. Napríklad, v 18. storočí bola ružová u mužov nesmierne populárna, pretože ju brali ako jemnejšiu verziu "agresívnej" červenej. Ženy zas často a rady nosili svetlomodrú a svetlozelenú, pretože pôsobili jemne a krehko. Odievanie bolo okrem funkčnosti odjakživa späté aj s trendami, ktoré sa menili a striedali. Ako to už v móde býva, aj keď máme pocit, že sa už niečo konkrétne nikdy nevráti do našich šatníkov, jedného dňa sa to tam predsa len môže ocitnúť. Rovnako ako "dámske" prvky v "mužských" šatníkoch.


Sledujte ikonické Nákupné maniačky každý pracovný deň o 15:50 na JOJke!