Máte záhradu "zaplavenú" voškami? Zaručene vám pomôžu tieto odskúšané ľudové recepty!

Škodcovia sú nepríjemnou, no často aj neoddeliteľnou súčasťou pestovania našich rastliniek, a to bez ohľadu na to, kde rastú. V záhradách najčastejšie bojujeme s voškami, ktoré sa zdržujú najmä na ružiach či na paradajkách. Ak sa ich chcete zbaviť raz a navždy, ale nechcete používať chemické postreky, máme pre vás odskúšané ľudové recepty!

Chemické postreky sú medzi záhradkármi kontroverznou témou. Kým vo veľkovýrobách by sa bez nich zrejme nezaobišli, v našich záhradkách či na balkónoch ich vo väčšine nechceme veľmi používať. Otravní škodcovia však dokážu urobiť na našich rastlinkách obrovskú paseku, a preto na ich vyhubenie niečo použiť musíme. Našťastie, existujú aj ekologickejšie možnosti ako hneď vytiahnuť chemický arzenál.

Nova zahrada - vosky Zdroj: Profimedia

​Chlapci z Novej záhrady majú na boj s voškami svoj tajný grif. „Ide o postrek, ktorý si vyrobíme zriedeným tekutého mydla s vodou. Táto zmes vytvorí nepriaznivé podmienky pre množenie škodcov. Vytvorí na rastlinkách film a zabráni týmto škodcom dýchať. Tým pádom umierajú a decimujeme ich populáciu,“ vysvetlil František Laššák. Roztok vytvoríme zmiešaním jednej lyžice tekutého mydla a dvoch litrov vody. Odskúšaným a veľmi účinným tipom je rozpustiť jednu tabletku B vitamínu v pol litri vody. Touto tekutinou potom rastlinky rovnomerne postriekame. Ak je rastlina napadnutá voškami tak, že až tvoria súvislé vrstvy, postup treba po pár dňoch zopakovať. Pach tohto postreku vošky zaručene vyženie.

Nova zahrada - vosky Vošky Zdroj: Profimedia

​S voškami sa dá bojovať aj mechanicky a to odstránením napadnutých častí rastliny. No aj to má svoje pravidlá. „S cicavým hmyzom ako vošky či bzdochy, ktoré sa živia cicaním štiav z rastlín, sa dá bojovať aj mechanicky. Jednoducho ten najvrchnejší konárik či výhonok, ktorý je husto osídlený voškami, odstrihneme. Ale nenecháme ho padnúť na zem, pretože o vošky sa starajú mravce. Nielenže ich chránia, ale umožňujú im aj pohyb. Vošky zďaleka nie sú také mobilné. Samé by bez mravcov sa nevedeli preskupiť. Keď mravce zistia, že vošky z ich perimetra zmizli, nájdu si ich, chytia do kúsadiel a vynesú naspäť na nové výhonky. Takže, takto odstrihnuté konáriky treba dať úplne preč, určite nie do kompostu,“ vysvetlil Martin Čurda.