Používate pri sadení bežnú zeminu či univerzálny substrát? Pozor, tieto druhy to môže zničiť!

Každá rastlina má svoje vlastné nároky na svetlo a vlahu, no často zabúdame na to, že nemenej dôležité je, do akej zeminy ju posadíme. Z nevedomosti alebo v snahe ušetriť preto mnohí záhradkári používajú univerzálny záhradnícky substrát. Ten však nie je vhodný pre viaceré druhy a môže ich doslova zničiť. Prečo?

Ak chceme, aby naše rastlinky prosperovali, bez ohľadu na to, či sú okrasné alebo úžikové, musíme im zabezpečiť ideálne podmienky. Najdôležitejšie je, aby mal druh, ktorý vysádzame, toľko svetla a vlahy, koľko potrebuje. Na to, aby však boli naše rastlinky naozaj krásne, musíme rešpektovať aj to, akú pôdu majú rady. Pôda ako taká je totiž nositeľkou vegetácie a bez nej by sme vypestovali len máločo. V čom teda spočívajú rozdiely medzi jednotlivými zeminami a substrátmi? V prvom rade ide o pH. Kým niektoré druhy obľubujú zásadité prostredie, iné sú kyslomilné, no a existujú aj také, ktorým vyhovuje neutrálne pH. V kyslej pôde lepšie rastú druhy ako brusnice, čučoriedky, borievka čínska, kosatec žltý, vresovec či gaštan jedlý. V mierne alkalickej pôde sa dobre darí rastlinám ako cesnak, cibuľa, fazuľa, karfiol, kel, paprika, pór, šalát siaty, hruška, mandľa, orech vlašský, borievka, brečtan popínavý, ruža vráskavá či šafran žltý.

Nova zahrada - zemina Zdroj: Profimedia

​Medzi kyslomilné rastliny patria aj na Slovensku obľúbené rododendrony. Práve tie vysádzali aj naši chlapci v Novej záhrade a spolu s Bohdanom Cichackým vysvetlili, prečo je dôležité dbať na pH zeminy, do ktorej rastlinu sadíme. "Keďže nevieme vyhodnotiť, do akého typu pôdy sadíme a rododendron potrebuje kyslejšiu pôdu, pomôžeme tomu substrátom, ktorý je okyslený. To znamená, že do lôžka dosypeme takzvaný kyslomilný substrát. Veľa ľudí si myslí, že bežný záhradný substrát postačuje na to, aby som doňho posadil aj rastlinu, ktorá je náročnejšia na kyslé prostredie. Ale vždy sa radšej treba spýtať odborníka, aký typ rastliny mám a aké potrebuje Ph. A, keď už, tak radšej si zoberiem špeciálny substrát, ktorý je určený na tie rastliny. Druhá vec je, že s ním netreba šetriť," vysvetlili.

Nova zahrada - zemina Zdroj: TV JOJ

​Keď sa teda rozhodnete v záhrade čokoľvek vysádzať, nenechajte sa zlákať nízkou cenou univerzálnych záhradných substrátov. Radšej investujte do špeciálnej zeminy, ktorá vašim rastlinkám dožičí presne to, čo potrebujú.

Nova zahrada - zemina Zdroj: Profimedia



Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!