Názor odborníka: Prečo je škodlivé jesť veľa mäsa a je vôbec zdravé byť vegetariánom?

Športový fyziológ Viktor Bielik to povedal narovinu.

Mnoho účinkujúcich v Reštarte malo v priebehu nakrúcania problém s tým, že športový fyziológ Viktor Bielik im vyčítal nadmernú konzumáciu mäsa. Z výskumov totiž vie, že mäso a mäsové výrobky by sa nemali konzumovať viac ako 4-krát do týždňa. Určite je však aj mimo televíznej relácie mnoho ľudí, ktorí majú tento istý problém a pri sledovaní Reštartu sa zamýšľali nad tým, prečo je vlastne jedenie mäsa vo väčších množstvách škodlivé. „Mäso a mäsové spracované výrobky pri nadmernej alebo väčšej konzumácii zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva. To je ten hlavný dôvod. Mäso sa dá veľmi ľahko nahradiť. Dá sa nahradiť rastlinnými zdrojmi, strukovinami. Bielkoviny nie sú len v mäse, ale aj v mliečnych výrobkoch, vo vajciach. Takže, naozaj nie je potrebné konzumovať mäso trikrát za deň,“ zhodnotil Viktor.

Mäso je v jedálničku možné nahradiť napríklad strukovinami. Zdroj: Profimedia

​Zdraviu škodlivé ani tak nie je mäso samotné, ako hnilobné baktérie, ktoré pri rozklade mäsa v črevách vznikajú. „V tráviacom trakte potrebujeme mať kyslé prostredie. Zabezpečíme ho tým, že konzumujeme rastlinnú stravu, vlákninu. Ak budeme jesť takúto stravu, tak prospešné baktérie sa budú rozmnožovať. Ak budeme jesť stravu, ktorá je založená na mäse, budú sa rozmnožovať menej prospešné baktérie. Ak je tam veľa mäsa, budú sa rozmnožovať hnilobné baktérie. A tie patologické baktérie zapríčiňujú rakovinu hrubého čreva,“ vysvetlil mechanizmus.

V súvislosti s tým je nevyhnutné položiť aj otázku, či je vhodné, ak niekto úplne prestane jesť mäso a uchýli sa k vegetariánstvu. V spoločnosti totiž panuje názor, že byť vegetariánom nie je zdravé, pretože pri ňom svoje telo ochudobňujeme o bielkoviny. Nie je to však pravda.Človek si môže zvyknúť na vegetariánstvo, ak sa bavíme o vegetariánstve, kde vynecháme iba mäso. Pravdou je, že aj veľa detí sú prirodzenými vegetariánmi, lebo nechcú jesť mäso a šunku. A vyvíjajú sa úplne normálne. Dôležité je, aby sme to vykompenzovali. Aby sme z rastlinnej stravy zabezpečili železo a iné látky, ktoré sa nachádzajú v mäse. Z hľadiska bielkovín a svalovej hypertrofie nie sme výlučne odkázaní na konzumáciu mäsa,“ dodal Viktor.

Sledujte Reštart každý utorok o 20:35 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora