Kandráčovci nahrali nadupanú skladbu s Čechomorom: Táto pieseň sa vám dostane pod kožu!

Po dvoch pandemických rokoch, ktoré dali koncertom tvrdú stopku, sa muzikanti v roku 2022 podľa všetkého konečne vrátia na pódiá. Výnimkou nie sú ani Kandráčovci, ktorí si pre svojich fanúšikov v nasledujúcich mesiacoch pripravili hneď niekoľko zaujímavých podujatí. Medzi ne rozhodne patrí aj špeciálne Česko-slovenské turné, na ktoré v lete vyrazia s obľúbenou českou kapelou Čechomor. Prvou lastovičkou je skladba, ktorú skupiny spoločne naspievali!

Ondrejovi Kandráčovi, primášovi kapely Kandráčovci, sa pred pár rokmi splnil sen, keď začal spolupracovať s českou legendou Čechomor.Verejne sa chcem priznať, že som fanúšikom Čechomoru už dlhé roky. Keď sme boli spolu s folklórnym súborom Ekonóm na prelome rokov 2000/2001 v Austrálii, kde sme koncertovali pre našich krajanov, tam som prvýkrát počul kapelu Čechomor, pretože jeden z našich krajanov mal ich CD. Keď som ho počul, povedal som si, že: Wau, toto je sila. Takže, až tam siahajú moje začiatky všímania si Čechomoru,“ vyznal sa Ondrej. Všetko to začalo počas Šaľeného turné, na ktorom bol medzi hosťami aj skvelý spevák a huslista Karel Holas. O rok neskôr sa na koncerte v pražskom Lucerna bare pridal ako hosť aj František Černý a všetci si tak sadli, že už o mesiac neskôr Kandráčovci hosťovali na vianočnom koncerte Čechomoru v pražskej Hybernii.

​Spoločné plány prekazila pandémia
Chémia i vzťah  k modernejšiemu poňatiu folklórnej muziky veľmi dobre zafungovali a kapely začali ešte v roku 2019 plánovať spoločné turné a pesničky. Všetko ale radikálne zmenila pandemická situácia a svoje plány museli odložiť. Tento rok sa však k myšlienke spoločných koncertov vrátili a za fanúšikmi sa bok po boku vyberú už v lete. „Spoločné turné pre mňa znamená veľmi veľa. Aj keď sa Československo formálne rozdelilo na dve krajiny, mám pocit, že v našich srdciach sme sa nerozdelili nikdy. Mám kopec známych a rodinných priateľov v Českej republike a platí to aj opačne. Tatry sú tak slovenské, ako i české. Praha je tak česká, ako slovenská,“ myslí si Kandráč. Dramaturgia vystúpení ponúkne fanúšikom nezabudnuteľný hudobný zážitok, počas ktorého budú počuť spievať a hrať obe kapely na jednom pódiu. Okrem najväčších hitov zahrá dovedna štrnásť muzikantov aj nové pesničky, ktoré budú nacvičené špeciálne pre toto turné. Jednotlivé koncerty sa uskutočnia 20. júla v Detve, 21. júla v Nových Zámkoch, 3. augusta na Šírave a 4. augusta v Starom Tekove. Kandráč však poznamenal, že obrovskú radosť majú aj z toho, že pandemická situácia konečne umožní koncertovanie a stretávanie sa s fanúšikmi. Veď, ako sa vraví – muzikant bez potlesku je ako kvetina bez vody. Veľmi sa tešíme na fanúšikov a veríme, že sa už konečne stretneme. Že sa budeme vidieť reálne naživo. Že budeme zažívať radosť z toho, že počujeme reálny potlesk, vidíme reálne publikum, ktoré je s nami – nielen prostredníctvom streamov a online služieb, ale že sa budeme reálne vidieť a počuť.“

Spoločný singel
Na všetkých koncertoch počas Česko-slovenského turné Kandráčovcov a Čechomoru odznie aj prvý spoločný singel, pesnička s názvom Byla vojna. „Nahrávali sme ju ešte v covidovej dobe, pred pár mesiacmi, keď sme si ešte neuvedomovali aktuálnosť a jej nadčasovosť pre dnešnú dobu. Je to skladba, ktorú mal Čechomor v repertoári už dlhšie, ale čo je nové, to je to uchopenie hudobné. My sme tam vsadili niečo zo svojej Kandráčovskej energie, niektoré slohy sú v slovenčine, niektoré v češtine. Na záver, keď to poviem tak pateticky, literárne, je to taká katarzia. Pre mňa je tá pieseň veľmi silná a má veľkú výpovednú hodnotu,“ zhodnotil Kandráč. Čím to však je, že si tieto dve kapely tak sadli po pracovnej i ľudskej stránke? Primáš Kandráčovcov v tom má jasno. „Je to asi vďaka vzájomného driveu. Ja chalanov muzikantov z Čechomoru neuveriteľne uznávam a ľudsky ich mám rád. Nedá sa ani slovami opísať. Buď sa s niekým cítite dobre, rozumiete si, máte spoločné nápady a ste inšpiráciou jeden druhému, alebo nie. Tuto sa to vypĺňa na sto percent,“ dodal spokojne.