Spektrum Jána Mečiara: Takto sa to začalo...

Príbeh, ktorý nepoznáte.

Ján Mečiar je neodmysliteľnou súčasťou spravodajstva televízie JOJ. Bežne ho vídať v moderátorskom kresle večerných Novín. Hovorí o politike, ekonomike, tragédiách i radostných správach. Obľúbený moderátor sa však okrem denno-denného diania zaujíma aj o iné rarity, o ktoré sa už roky delí s fanúšikmi v relácii Spektrum. "Všetko sa to začalo koncom roka 1998, keď som sa chystal do rádia Twist. Prišiel som tam s tým, že som robil v trnavskom rádiu takú reláciu o vede a technike, ale to bola hodinovka," hovorí moderátor Ján Mečiar. Rozprávať ale šesťdesiat minút o odborných veciach bolo pre poslucháčov pridlho a tak hľadali alternatívu. "Nakoniec sa to ustálilo na tom, že to bude trojminútová každodenná rubrika s tým, že tam budú tri-štyri zaujímavosti zo sveta vedy a techniky," dodáva. Námety a témy na reláciu čerpá najmä z internetu, ktorý je bezodnou studnicou informácii. "Odtiaľ sa dá donekonečna čerpať a nikdy sa to nevyčerpá," priznáva.

​Hoci je tvárou spravodajstva, k vede a technike má naozaj blízko. "Doviedol ma k tomu pravdepodobne dedko. On mal na povale hŕbu starých časopisov Věda a technika mládeži, Elektrón a ja ako dieťa som tam vydržal sedieť celé hodiny, listovať si v tom, čítať si to a zostalo mi to," spomína. Najviac ho pritom fascinuje vesmír, koniec-koncov domá má teleskop a keď má čas, rád sa pozerá tam, kde bežným okom človek nedovidí. "Vesmír ako taký, dobývanie vesmíru, lety do vesmíru, to je mi srdcu najbližšie. Ale zaujímavé sú aj tie prízemné, pozemské veci, pretože sa nás dotknú najskôr. Najskôr pocítime to, o čom hovorím ako o nejakej budúcnosti, keď sa to o pár rokov stane realitou," hovorí Ján Mečiar.

Dnes je Spektrum ako podcast denne publikovaný na www.joj.sk. A aký je medzi starým a novým Spektrom rozdiel? To sa dozviete v priloženom videu.

Jeho reláciu si môžete vypočuť tu.