Ľudia ho často spoznajú, až keď prehovorí: Aha, aké situácie „hlas JOJky“ bežne zažíva!

JOJka oslávi 2. marca svoje 20. narodeniny a pri príležitosti blížiaceho sa výročia sme vyspovedali tváre známe z našej televízie. Ako si spomínajú na svoje začiatky? Na čo nikdy nezabudnú? To všetko a omnoho viac sme pre vás zistili!

Známe slovenské príslovie hovorí, že vtáka poznáš po perí a človeka po reči. V prípade herca a odborníka na hlasový prejav, Petra Rúfusa, to platí minimálne dvojnásobne. Jeho hlas je totiž divákom veľmi dobre známy nielen z dabingu, ale aj z našich upútaviek na filmy, seriály či relácie. Je totiž takzvaným hlasom JOJky a tak ho máte v ušiach každý deň a ani si to neuvedomujete. Aj on si na svoje začiatky v našej televízii spomína veľmi nostalgicky a s úsmevom. „Keď som prišiel do JOJky, myslel som si, že pri mikrofóne už viem všetko za tie desiatky rokov, ktoré sa tým zaoberám. A tam som zistil, že neviem. Musím sa priznať, že mi minimálne rok trvalo, kým som sa to naučil robiť tak, že som sa už aj dokázal počuť a povedať: áno, môže byť,“ zhodnotil. Načítavanie upútaviek je totiž úplne iná práca, než dabing či načítavanie klasických reklamných textov. Aby diváka naozaj navnadil, intonáciou musí správne vystihnúť povahu filmu. Inak musí hovoriť texty k dráme, k akčnému filmu, ku komédii či k dokumentu. Každý žáner má svoje špecifiká.

Nezameniteľný zamatový hlas Petra Rúfusa je pre uši naozaj pohladením a preto niet divu, že akonáhle prehovorí, ľudia okamžite spozornejú. Kým je ale ticho, vychutnáva si svoju anonymitu, ktorú získal, keď pred rokmi skončil s hereckou profesiou.Ja som to divákom sťažil, pretože v 1992 som nakrútil svoj posledný televízny film a povedal som si, že stačilo. Stačí mi mikrofón. Myslím si, že lepší krok som asi v živote neurobil ako to, že som sa skryl za mikrofón. Ale stáva sa mi, a je to, neviem, či príjemné, či nepríjemné, sám to neviem celkom detekovať, že prídem a ľudia ma nespoznajú. Ale, keď prehovorím, okamžite spozornejú a povedia: To je Robert De Niro! Vy ste Richard Gere! Vy ste ten z JOJky! No a nemôžem to zaprieť. Je to tak. Som,“ prezradil s úsmevom.

20 rokov  S VAMI - osobnosti Zdroj: TV JOJ